Terhes (Várandós) torna

nov 27, 2018

A várandósság az elmúlt évszázadokban az élet természetes része volt, hiszen egy családban 3-10 gyerek született, és mire egy nő várandós lett végignézte a testvérei születését, illetve kisebb gyerekként a testvéreinél a gyerekek születését.

Terhes (Várandós) torna

A várandósság az elmúlt évszázadokban az élet természetes része volt, hiszen egy családban 3-10 gyerek született, és mire egy nő várandós lett végignézte a testvérei születését, illetve kisebb gyerekként a testvéreinél a gyerekek születését. Mire egy nőnek saját gyerekét kellett gondoznia, jelentős rutinnal rendelkezett illetve az otthon gyereket nevelő nő rokonok is segítették egymást. A gyerekek együtt nőttek fel.

Ma egy átlag nő, úgy válik várandóssá, hogy semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik, és nincs lehetősége arra sem, hogy a családja tapasztalatait felhasználja az új élethelyzete megértésében, elfogadásában. Ma ez az állapot sok leendő anyát félelemmel, rettegéssel tölt el, pedig lehetne a várandósság időszaka életünk legszebb időszaka is.

Egy baba érkezése minden családban új helyzetet teremt, akár első babaként érkezik, akár másodikként. Nagyobb változást jelent egy pár számára az első baba, de a második is megnöveli a megoldandó helyzetek számát, hiszen az elsővel is el kell fogadtatni, hogy véget ért az „egyeduralkodás” ideje.

A terhesség nem csupán fizikai, hanem lelki változásokkal is jár. Ezek a változások különösen az első terhesség alatt lehetnek erősek. A várandósság alatt megváltozik a test statikája, az anyai hormonok hatására lazulnak a kötőszövetek, ezáltal az erek feszessége csökken, előfordulhatnak ödémák, a medence öv megtágul, a növekvő „pocaklakó” miatt a hasizmok, és a medence fenék izmok megnyúlnak, a hát és derék nagyobb terhelésnek van kitéve. A korán megkezdett torna ezeket a tüneteket csökkenti.

A várandósságot három trimeszterre osztjuk. A terhesség 40 hétig, azaz 280 napig tart átlagosan. Ezt az időszakot szokás háromszor három hónapos szakaszokra bontani, ezek a harmadok vagy trimeszterek. A trimeszterek fizikai és érzelmi szinten is jól elkülöníthetőek egymástól, mindegyikben különböző változások zajlanak mindkét szinten, és ehhez érdemes igazítanunk a várandósokkal való foglalkozásunkat, hogy minden szakaszból a legtöbb, legjobb dolgokat tudjuk kihozni.

Az első trimeszterre a legjellemzőbb az érzelmi, fizikai ingadozás.


A kép a healthywomen.org-ról származik.

fizikai változások tekintetében is nagy egyéni eltérések lehetnek, de teljesen egyértelműek és érthetők, hiszen a magzat növekszik és fejlődik, és ez természetesen mechanikusan hatással van a kismama belső szerveire, izmaira, ízületeire, ezt egyértelműen a magzat növekedése, illetve a méh növekedése idézi elő. A negyedik terhességi héttől a kismamák egy része émelyeg, reggeli hányingerrel, hányással küzd. Közöttük vannak, akik fogynak is pár kilót, míg másoknál nincs súlygyarapodás, de az sem ritka, hogy a kilók már az első trimeszterben könnyedén fölszaladnak. A test hormonháztartása, légzése, vérkeringése, szívritmusa és anyagcseréje is megváltozik és alkalmazkodik az új helyzethez, több olyan hormon szabadul fel, mely egy nő egész élete során kizárólag ebben az állapotban van, semmikor máskor nem tapasztalható. Abból adódóan, hogy a kismama most már két szervezetet táplál, elképesztő módon megváltozik az anyagcseréje, a vitamin és nyomelem háztartása, a zsírraktározása, és számos egyéb jellemző, mely a táplálkozással, emésztéssel és egyéb dolgokkal kapcsolatos.  Az energiaszint is nagy változásokon megy keresztül, melyhez hozzá kell szoknia a kismamának, hiszen várandósság alatt egészen másként történik az energiafelhasználás, valamint a tartalékolás, ezt pedig a kismamának meg kell tanulnia saját tapasztalatai révén, valamint a változásokhoz hozzá kell szoknia, illetve ki kell tudni egyenlíteni azokat. A bőr érhálózata kitágul, az első trimeszter végére megjelenhetnek a terhességi csíkok (striák).

Érzelmileg is nehéz időszak, a végletek időszaka az első trimeszter. A lelki-érzelmi élet ingadozó, egyszerre tapasztalható vidámság, öröm, lehangoltság és elkeseredés, mert a párnak be kell engedniük maguk közé a babát, ami valakinek könnyebben, míg másnak nehezebben megy. Ez még akkor is okozhat problémát, ha a párkapcsolat egyébként kiegyensúlyozott, és ha tervezett, várt babáról van szó. Mit tegyünk meg mindenképpen? Merjünk önmagunk lenni: ha sírhatnékunk van, sírjunk, ha segítségre van szükségünk, kérjünk. Legyünk őszinték és türelmesek önmagunkkal és a párunkkal is. Bízzunk a másikban, erősítsük meg egymást abban, hogy számíthatunk egymásra.
Bármilyen lelki gyötrelem esetén ne söpörjük a szőnyeg alá a félelmeinket. Ne szégyelljük a hangulatingadozásainkat, ez természetes velejárója az első időszaknak.

A fizikai és lelki egyensúly visszanyerését segíti a korán megkezdett torna, a terhes torna csoportba járás. Viszont az első trimeszterben csak azok számára javasolt a torna, akik várandósság előtt is nagyon aktívan tornáztak. Jelszó: „ha eddig nem tudtál zongorázni, ne most kezd el a tanulást”.

Elég terhelést jelent a szervezetnek a baba beágyazódása, gyors fejlődése, a megváltozott anyagcseréhez való alkalmazkodás. El lehet kezdeni a csoportba járást, részt lehet venni a légző tornákon, és enyhébb gyakorlatokon, de erősebben csak a második trimeszterben dolgozunk a minket megkereső leendő kismamákkal.

második trimeszter  a legboldogabb, legfelhőtlenebb szakasza a terhességnek.


A kép a livingandloving.co.za – ról származik.

Fizikai változások: Akiknél jelentkezett, azoknál vége a reggeli rosszulléteknek, az álomkórnak, a fáradtságnak. Visszatér az energia, az életerő. A fizikai aktivitás látványosan megváltozik az előző időszakhoz képest, főleg a második trimeszter első felében: a kismama hasa és testsúlya még nem túl nagy ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a napi ritmust. Fizikailag e teljesítőképesség szinte visszatér a várandóság előtti állapothoz. A második trimeszter vége felé ugyanis a megnövekedett has már eléri azt a méretet, amikor különféle, egészen a szülésig tartó nehézséget okoz. Az egyre nagyobb has sok nőnél viszket, ha túlterheljük magunkat keményedik, a légzés nehezebbé válik, mert a méh már magasabban fekszik, ezzel feszíti a rekeszizmot. Megkezdődhet a hátfájás és az igen gyakori vizelési inger. Az alvás egyre kevésbé pihentető, pláne nem kényelmes: a hason fekvés már teljesen kizárt. A mellek megnőnek, ami inkább szokatlan, mint sem gond forrása és sokaknál az előtej is megjelenik. A fizikai változások között meg kell említeni a kívánósságot, mindkét értelemben. A várandós nők jelentős része sokkal több ennivalót és sokkal több együttlétet is kíván. A szexuális együttléteknek semmi akadálya sincsen, kivéve persze akkor, ha a terhesgondozást végző szaksegítség ezt máshogy ítéli meg.

Ebben a trimeszterben, a többség a 20. hét környékén érezhető először a magzat mozgása. Ez az a fordulópont a várandóságban, amikor valóban kézzelfogható, hogy a nő testében él, fejlődik valaki. Eleinte nagyon finom, lágy, bugyborékolásra, mások szerint kapirgálásra, megint mások szerint, mint egy kis halacska úszására emlékeztető érzés a magzat mozgása. Később egyre erősebb, határozottabb lesz a mozgás, amely egyértelművé teszi, hogy itt bizony egy önálló, szuverén lénnyel van dolgunk.

Érzelmek változása: A hullámzó érzelmeknek nyoma sincs és a félelmek is megszűntek. A várandós nő egyre többet érez is a kisbabájából. Egyfelől a baba egészségére vonatkozó félelmek nagy részét eddigre már elengedik a várandós nők, másfelől egyre kézzelfoghatóbbá válik, hogy az anyaság és a szülés bizony belátható távolságon belülre került. Ez egyszerre örömöt és szorongást is kiválthat, mindkettő teljesen természetes érzelem.

De nem csak a nőben, hanem a férfiban is mély változásokat jelent, hogy a magzati mozgással ő is bekapcsolódik a babavárásba, sőt a magzattal való kommunikációba is: beszél hozzá, a magzat pedig reagálni szokott a papa hangjára, a has simogatására.
A külvilág számára immár egyértelmű, hogy a várandós nő gyereket vár. Beszélgetésekbe elegyedik idegenekkel, átadják a helyet a villamoson, sokkal több kedvességgel és előzékeny emberrel találkozik, mint bármikor korábban. A legtöbb kismama jól érzi magát a bőrében a második trimeszter alatt, szépnek látja magát, büszke a gömbölyödő pocakjára.

Kezdjünk el felkészülni a szülésre és az azt követő kezdeti időszakra is. Nem kötelező, de sok nőben, párban oldja a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, ha szülésfelkészítő tanfolyamra járnak, ahol hasonló helyzetben lévőkkel találkozhatnak. Ha bármilyen kétségünk, félelmünk van, azt beszéljük ki magunkból, ne tartsuk magunkban. Sem a babára, sem a mamára, sem a környezetére nincs kedvező hatással, ha a kismama szorong.

Ez az időszak a legalkalmasabb a várandós tornára. Itt még könnyen lehet mozogni, a hormonok békés hangulatot teremtenek a kismama számára is, ebben az időszakban tudjuk a legeredményesebb munkát végezni. Szinte mindent ekkor tanítunk meg a kismamáinknak. Elkezdjük a tartásjavítást, a keringés fokozását, a légző tornát (ahol a baba és mama oxigén ellátása is nő). Ekkor még minden testhelyzet használható ezek gyakorlására. Nem megerőltetően, de továbbra is mozogjunk rendszeresen. Ez lehet kismama torna, kismama jóga is.

Néhány tünet, melyet meg tudunk előzni tornával:

  • A szeméremcsonti ízület kóros fellazulása

A többi ízülethez hasonlóan a szeméremcsont is fellazul a várandósság idején, hogy a medence átmérője szüléskor alkalmazkodhasson a születendő baba fejméretéhez. Ha ez a fellazulás kóros mértékű, a szeméremcsont tájékán enyhe, vagy akár egészen kínzó fájdalom is jelentkezhet a tartófunkció csökkenése, illetve az ízületi porc károsodása miatt.

  • A keresztcsont és a csípőcsont közötti ízület fájdalma

A hormonális eredetű ízületi lazaság hatását a has növekvő súlya is fokozza: megváltozik a testtartás, ahogy a csontok, ízületek terhelése is. A keresztcsont és a csípőcsont közötti ízület fellazulása fájdalmat és járászavart okozhat.

  • Hát- és derékfájás

hátizmokra nagyobb nyomás nehezedik a méh növekvő mérete miatt. A gyors testsúlynövekedéssel nem tud mindig lépést tartani az izmok tartóereje. A fájdalom leggyakrabban a derék tájékán jelentkezik, de a hát középső, illetve felső részén sem ritka, ahogy a nyak és a vállak környékén sem. A fájdalmat a megváltozott testegyensúly és a terhességi hormonoktól fellazult ízületek is okozhatják.

  • Bordatáji fájdalom

A bordáknál jelentkező fájdalom oka, hogy a bordákhoz rögzülő rekeszizmot, illetve a hasizmot megnyújtja a növekvő méh. A várandósság vége felé a magzat mozgásai is fájdalmat okozhatnak a mellkas alsó felében.

  • Hasi fájdalom

A hasüregben jelentkező, szúró fájdalom általában az izomzat változásaival, illetve a méh növekedésével függ össze, és csak ritkán jelez komoly problémát. Említse meg orvosának is, különösen, ha szűnni nem akaró, erős fájdalmat érez.

  • Lábszárgöcs

Az egyes görcsök csak néhány percig tartanak, ám annál fájdalmasabbak. A panaszt a megnövekedett súly és a sóháztartás felborulása okozza.

  • Végtagok ödémája, duzzanata

A nagyobb keringő vér és nyirok miatt az erek kitágulnak, és a kötőszövetek megtelnek vízzel. A hormonális változások, és a hasüregben, medencében található vénák növekvő baba általi nyomása miatt a folyadékok nem tudnak visszaáramlani a keringésbe, és emiatt a végtagokban – főleg a lábakban – maradnak.

  • Medence fenék izmok megnyúlása

A növekvő baba, a magzatvíz, a méhben lévő placenta, jelentős súlyt képvisel, mely nagyon megterheli a medence fenék izmokat. Ezek a folyamatos súlyviselés miatt megnyúlnak, elgyengülnek.
Nem kell és nem szabad fogyókúrázni, de nagyon fontos, hogy figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra. A már jól látható has-és súlynövekedés igényli, hogy átgondoljuk egy kicsit a ruhatárunkat: attól, hogy gyereket várunk, még nem szűntünk meg nőnek lenni.
Jelmondat: „a terhesség nem betegség, csak állapot. Kihozom belőle a legtöbbet, és élvezem”.

A többség ezt a harmadik trimesztert tekinti a terhesség legnehezebb hónapjainak, elsősorban a fizikai változások miatt.


A kép az allure.com-ról származik.

Fizikai változások: A várandós nő testsúlya a harmadik trimeszterben eléri a maximumot, energiája egyre kevesebb, hiszen hónapok óta nem tud kényelmesen, pihentetően aludni. A has mérete és a súlynövekedés miatt a járás is nehézkes és megerőltető lehet. Sok nő lába vizesedik, visszerek is kialakulhatnak, a vádli görcsölhet, fájhat a hát. Jósló fájások is tapasztalhatóak ebben az időszakban.
Nyilván vannak, akik tényleg nagyon nehezen élik meg az utolsó időszakot, valódi teherként tekintenek az állapotukra, míg mások hozzászoknak az egyébként fokozatosan bekövetkező testi változásokhoz, alkalmazkodni próbálnak hozzá és jól érzik magukat így is a bőrükben.
Mindenesetre az egész test egyre inkább a szülésre készül. Minden kényeztetésre szüksége van a várandós nőnek: lábmasszázs esténként, finom fürdő, vidám programok.
A többség a 36. héttől általában már nem dolgozik és ezt nagyon jól is teszi: kerüljük a stresszt, a tömeget, minden olyan helyzetet, amelyben kellemetlenül érezzük magunkat.

Érzelmek és lelki folyamatok: Az utolsó hónapokban szokás összepakolni a kórházi csomagot. A szülési csomag mellett a babaruhák és egyéb az újszülöttnek szükséges eszközök is ilyenkor kerülhetnek beszerzésre, összeszerelésre. A várandós nőt, ahogy közeledik a szülés időpontja, fészekrakó ösztönök kerítik hatalmukba: készülés a baba méltó fogadására, ráhangolódás az új szerepre.
Kétségek már nem gyötrik ilyenkor egyik szülőt sem, úgy érzik a megfelelő segítséggel születhet meg a gyermekük. Ha mégis kétségek merülnek fel, arról feltétlenül beszéljünk.
A szüléstől a legtöbben tartanak valamilyen mértékben, még talán akkor is, ha felelősen, információkkal ellátva készültek az eseményre. Az utolsó időszakban készíthetünk szülési tervet, átbeszélve az orvossal, hogy mit szeretnénk. Minden félelem befolyásolhatja a szülés megindulását, sőt magát a szülés folyamatát is, ezért nem érdemes elhessegetni őket.
Bár manapság szinte evidencia, hogy az apák is részt vesznek a szülésben, ennek egyáltalán nem kell így lennie: ha bármelyik félnek fenntartásai vannak ezzel a helyzettel, akkor dönthetnek másképpen is.
A várandósság vége egy életszakasz végét is jelenti. Egyszerre ér véget a gyerek nélküli pár élete és válnak gyermekes családdá, a nőből anya, a férfiból apa lesz. Várakozás és félelem, kíváncsiság és szorongás egy időben van jelen a várandós lelkében.
A szülés egy természetes élettani folyamat, de amilyen egyszerű, olyan bonyolult is. A testnek és a léleknek, a babának és mamának együtt kell működnie ahhoz, hogy a lehető legtermészetesebb módon történjen meg a szülés-születés folyamata.
Törődjünk a lelki folyamatainkkal a terhesség végén is. Próbáljunk meg ráhangolódni a szülésre, lazítsunk sokat, meditáljunk, relaxáljunk. Készüljünk fel a szülés utáni időszakra, szoptatásra is. Ha tanácstalanok vagyunk abban, hogy mit szerezzünk be és mi az, ami felesleges, akkor már most is segítséget kérhetünk szoptatási tanácsadótól.
Gondoljuk át, hogy miben lesz szükségünk segítségre a szülést követő kezdeti időkben. Szervezzük meg, kérdezzünk, kérjünk segítséget! Beszéljük meg a párunkkal, hogy miként történjenek a babalátogatások. Tegyük majd olyanná az otthoni első együtt töltött napokat, ahogy nekünk és a babánknak a legjobb. Zárjunk ki minden stresszt, rossz gondolatot. Ne engedjük, hogy bármi is elbizonytalanítson. Egy fantasztikus kaland vár ránk, bízzunk magunkban a párunkban és a kapcsolatunkban is.
Tornák alatt a megtanult gyakorlatokat folytatjuk, olyan testhelyzetben, ahol a baba és kismama a legjobban érzi magát.

Tornáink célja:
• A háti, derék és medence fájdalmak megelőzzük, enyhítése, ezeknek a szakaszoknak a stabilitását fokozzuk
• Megerősítjük a medence fenék izmokat, ezzel megelőzzük a szülés után kialakulható inkontinenciát
• Megelőzzük a kötőszövetek megnyúlását, és a sérüléseket
• Megtanítjuk a helyes testtartásokat, testhelyzeteket
• Helyes légzéstechnika megtanítása


A kép a proactivehealthgroup.net-ről származik.

Ennek a szakasznak a feladata a szülésre felkészítés. Nagyon fontos ebben, hogy a kismama meg tanuljon lazítani, mert a feszes izomzat fájdalmat szül, a fájdalom fokozza az izom feszülést és így tovább… az ördögi kör megtörése könnyebb szülést tesz lehetővé. A relaxáció része a légzés megtanulása, mert erős fájdalomcsillapító hatása van a helyes légzésnek. Ebben a szakaszban tudnak legtöbbet nevetni várandósaink a saját és társaik megváltozott testképén, „pocaklakó” látható jelenlétéből adódó reakciókon, helyzeteken. A közös problémák, élethelyzetek, oldják a várandósaink szorongását, könnyebben ki tudják nevetni a fals szokatlan dolgokat, ezzel a jövőtől való szorongásuk csökken.
Csoportjainkban a leendő Apukák is részt vesznek, ezáltal jobban tudják segíteni a kismamákat a szülés alatt, illetve jobban részt tudnak venni a baba várás érzelmi részében is.
Ennek a szakasznak a jelmondata: „Ok. Ez az Ő szülése volt! Az enyém szuper módon fog lemenni”.

A tornáinkat a szülész engedélyével vízben is tudjuk végezni.

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt a sütikről és adatvédelemről.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDsmileymed.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentsmileymed.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Ezen sütik engedélyezéséhez kattintson az 'Engedélyez' jelölőnégyzetre, majd az 'Elfogadom', vagy a párbeszédpanelt bezárva a 'Minden süti engedélyezése' gombra.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gasmileymed.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidsmileymed.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*smileymed.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel