ZÁRÓJELENTÉS ÉRTELMEZŐ KISOKOS

Mi ez?

Sokan találkoztunk már a jelenséggel, mikor a hosszadalmas vizsgálatok után megkapja az ember a zárójelentését, majd nagy érdeklődéssel és izgalommal kezd bele a részletek elolvasásának. Ekkor következik a csodálkozás és csalódottság, hiszen az orvosi jelentések tele vannak latin és egyéb ismeretlen szakszavakkal, amiből egy “halandó” ember egy kukkot sem ért.

Ezt a kisokost azért hoztuk létre, hogy mindenki kiszótárazhassa az ismeretlen szavakat zárójelentéséből, így teljesebb képet kaphasson annak tartalmáról.

Figyelem! A kisokos nem helyettesíti az orvossal való konzultációt! Kérjük, amennyibe tanácstalan, bizonytalan keresse fel kezelőorvosainkat, akik örömmel állnak rendelkezésre! További információért és időpontfoglalásért keresse fel munkatársunkat.

Okos kereső

Írjon a keresősávba bármilyen kulcsszót, melyet nem ért zárójelentéséből.


Teljes szótár

Böngésszen az összes kifejezés között a szavak kezdőbetűje alapján.

Válassza ki a keresett szó kezdőbetűjét és kattintással nyissa ki az adott betű sorát!
A

Abductio (abdukció): távolítás a test középvonalától pl. m. gluteus medius távolítja, nyitja a combot

Abductor (abduktor): távolító –minden olyan izom, ami a test középpontjától távolítja az adott végtagot

Aberratio (aberráció): normálistól eltérő állapot, vagy működés

Acetabulum (acetábulum): ízvápa a csípőízületnél

Achilles-ín Vádli izmok egy csoportjának közös ina a sarok fölött, melyek lábujjhegyre állást végzik.

Adductio (addukció): közelítés a test középvonalához

Adductor (adduktor): közelítő –minden olyan izom, ami a test vonalához közelíti az adott végtagot, pl. a combnál a comb belső részén található izomcsoport, amit sokszor „lovagló izomként” emlegetnek

Adhaesio (adhézió): kóros összenövés, összetapadás

Adhesiv capsulitis (adhezív kapszulitisz): befagyott váll. Egy fájdalmas mozgás korlátozottsággal járó kórkép, melynek eredete ismeretlen, és hatására, a vállízületi tok, és vállízület környéki kötőszövet gyulladásba kerül, korlátozottá válik a mozgása, és krónikus fájdalmat okoz.

Adreno: mellékvese-

ACTH: Mellékvesekéreg-hormon elválasztását serkentő agyalapi mirigy által termelt hormon. A mellékvesekéregben a gyulladáscsökkentő kortikoszteroid-elválasztást serkenti, ezáltal gyulladáscsökkentő hatású.

Agenesia (agenezia): valamely szerv kifejletlen volta, csökevényes fejlődése Ld. még: http://health.ccm.net/faq/2230-agenesis-definition

AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome: Szerzett Immun-hiány Szindróma) HIV (humán immundeficientia) vírusfertőzés okozza. A vírus bizonyos immunsejteket megfertőz. Fertőzésekkel és bizonyos daganatokkal szemben a szervezet védelmét rontja. A betegség szexuális úton (a homoszexuális párkapcsolatnak nagyobb a kockázata), vérrel (vérátömlesztés, közös injekciós tű használata), és anyáról magzatra terjed. A HIV-fertőzöttek évekig tünetmentesek lehetnek. A tüneteket okozó fertőzés általános panaszokat: izzadást, hasmenést, fogyást, legyengülést, gyakran életveszélyes fertőzéseket, rosszindulatú daganatokat és idegrendszeri károsodást, elbutulást, agyhártyagyulladást, ideggyulladást eredményezhet.
HIV-vírussal összefüggésben többféle mozgásszervi betegséget leírtak:
– friss HIV-fertőzés alatt átmeneti ízületi fájdalom, a későbbi időszakban néhány ízületet érintő gyulladás vagy sokízületi gyulladás,
– szokatlanul súlyos Reiter-szindrómára, reaktív artritiszre, pszoriázisos artritiszre jellemző tünet együttes, izom-, ízület-, csontfertőzések, autoimmun betegségek jellemzőek

Acromion: vállcsúcs

Akut (acutus): heveny, éles, gyors lefolyású

Alagút szindróma: Csontok izmok és szalagok között átbújva az ideg és/vagy ér időlegesen vagy tartósan összenyomást szenved, időlegesen vagy tartósan károsodik. Az ideg lenyomása fájdalmat, zsibbadást, gyengeséget, az ér lenyomása keringési zavart okozhat. pl. Carpal-Tunnel szindróma: www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Carpal-Tunnel-Syndrome-Fact-Sheet

Algodystrophia (algodisztrófia): Sudeck-szindrómaként is emlegetik

Analgeticum (analgetikum): fájdalomcsillapító szer

Anaemia (anémia ): vérszegénység Ld. még: http://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1

Angolkór (rachitis): D-vitamin-hiány miatt leginkább csecsemőkön kialakuló általános anyagcsere-betegség. A csontok mészszegények, puhák, a terhelés hatására elgörbülnek, és a csontrendszer fejlődése is károsodik. Ha a vérben csökken a kalcium-koncentráció, az izmok görcse: tetánia jön létre. A betegség a megfelelő táplálással, napoztatással és D-vitamin szedésével megelőzhető, ha már kialakult, D-vitamin-kezeléssel néhány hét alatt meggyógyítható.

Ankylosis (ankilózis ): az ízület összecsontosodása vagy teljesen merevvé válása Ld. még: http://study.com/academy/lesson/what-is-ankylosis-definition-symptoms-treatment.html

Ankylotizáló spondylitis (ankilotizáló spondilitisz ): más néven Bechterew-kórként is emlegetik.

Anomália (anomália): rendellenesség

Ante- előtt, előre

Anterior: elöl fekvő, elülső

Anti-: ellen

Antibacterialis (antibakteriális): baktériumellenes

Antibioticum (antibiotikum ): A baktériumokat pusztító, vagy szaporodásukat gátló gyógyszerek, amelyeket régebben penészgombák segítségével állítottak elő, ma általában kémiai úton is készíthetők.  Ld. még. https://en.wikipedia.org/wiki/Antibiotics

Antiphlogisticus (antiphlogisztikus): gyulladást csökkentő szer.

Antiphlogistin pakolás: Egy meghatározott összetételű, pakolás céljából készített gyulladáscsökkentő krém neve.

Antigén (antigén): A szervezet számára idegen fehérje, például baktérium, vagy csoportidegen vörösvértest, antitest, ami védekező reakciót, az ún. immunválaszt váltja ki, az immunrendszerben.

Antinuclearis ellenanyag (ANA): sejtmagellenes ellenanyag, autoimmun betegségekben jellemző a megjelenése. Ld. még: www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Antinuclear-Antibodies-ANA

Antiphlogisticus (antiflogisztikus): gyulladás csökkentő hatású kezelések, gyógyszerek, krémek együttes neve.

Antipyreticum (antipiretikum): lázcsillapítószer

Antirheumaticum (antireumatikum): reuma elleni szer.

Antitest (ellenanyag): A szervezetbe került idegen fehérjék (például baktériumok, csoportidegen vörösvértestek) ellen termelt anyag. Az antitest az idegen anyaggal, az antigénnel reakcióba lép, célja a szervezetből az antigén eltávolítása, ártalmatlanná tétele.

Artéria : ütőér, verőér, a friss vért a szívből a szövetekhez szállítja.

Arteritis (arteritisz): artériagyulladás.

Articulatio (artikuláció): ízület.

Articularis (artikuláris): ízülethez tartozó.

Arthralgia (artralgia): ízületi fájdalom

Arthritis (artritisz):  ízületi gyulladás Ld. még: en.wikipedia.org/wiki/Arthritis.

Arthrocentesis (artrocentézis): ízületi szúrás vagy metszés

Arthrodesis (artrodezis):  Az ízület műtéti elmerevítése, csak erősen csökkent funkció és nagy fájdalom esetén jön szóba. Stabil, fájdalmatlan, jól terhelhető ízületet ad.

Arthrographia (artrográfia):  speciális ízületi röntgenvizsgálat. Az ízületi üregbe kontrasztanyagot fecskendeznek, mely az üreg alakját, ill. az ízülettel összefüggő esetleges tömlőket kirajzolja, a képen világosabb színnel. A térd, a váll és a boka vizsgálatánál alkalmazzák általában ezt a vizsgálatot, a képen vállízület látható.

Arthropathia (artropátia):  ízületi bántalom, melynek oka lehet gyulladás, kopás.

Arthroplastica (artroplasztika):  ízületet helyreállító műtét, általában különböző típusú protézisekkel, ín vagy izom áthelyezéssel, csontok állásának megváltoztatásával.

Artroszkópia: eszközös vizsgálat, az ízület belsejének: ízületi belhártya, porcfelszín, tok, szalagok áttekintése ízületbe vezetett optika segítségével.  Az eszközök jelentős részével kis műtéti beavatkozások, szövettani vizsgálat céljából mintavétel, idegen testek, letört porcrészlet eltávolítása elvégezhető.

Arthrotomia (artrotómia):  az ízület műtéti megnyitása azért, hogy a hosszan fennálló, és konzervatívan nem kezelhető tüneteket csökkentsék, vagy megszüntessék.

Arthrosis (artrózis):  ízület degeneratív betegsége, melyben a porc az idők során elkopik, és a csontok közelebb kerülnek egymáshoz. Előrehaladott állapotban csont a csonton kapcsolat alakulhat ki. Általában nagyobb ismételt fizikai terhelésnek kitett ízületeken jelentkezik először, erősen sportoló vagy fizikai munkát végző embereken pl. atlétákon. Egyéb okai lehetnek: kor, túlsúly vagy elhízás, genetikai faktorok, hormonális imbalansz, ízületi sérülés vagy műtét. A tünetei (ízületi fájdalom, merevség, mozgástartomány csökkenés) lassan fejlődnek ki, és idővel rosszabbodnak.

Atrophia (atrófia):  sorvadás

Autóantitest: a szervezet saját anyagai ellen képződött ellenanyag.

Autóimmun folyamatok: olyan kóros folyamatok, melyek során a szervezet saját anyagai ellen immunválaszt váltanak ki. Autoimmun betegségről akkor beszélnek, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható valamilyen struktúra ellen. Megkülönböztetnek szerv specifikus betegségeket, melyek egy adott szervre vagy szövetféleségre korlátozódnak (pl. autoimmun pajzsmirigygyulladás). Szisztémás autoimmun kórképeket, amikben különböző szervek, illetve szervrendszerek érintettek (pl. SLE). Az autoimmun kórképek a teljes lakosság kb. 7-8 százalékát érintik, a többségükre erős női dominancia jellemző (az összes beteg kb. 75 százaléka nő), sokszor fiatal, munkaképes korban jelennek meg. Kialakulásukban veleszületett genetikai hajlam és a környezeti tényezők együttes alakulásának van szerepe, pontos okuk azonban az esetek többségében ismeretlen. Gyakran halmozottan fordulnak elő, vagyis egy autoimmun betegségben szenvedő betegben bizonyos idő elteltével újabb ilyen kórkép jelenhet meg. Változatos tünettannal és jellemzően krónikus lefolyással rendelkeznek, némelyik az életet veszélyeztető szövődményekkel jár.
Terápiájukra elsősorban az immunrendszert gyengítő gyógyszereket (immunszuppresszánsok) alkalmaznak. Az utóbbi időben számos célzott biológiai terápia is elérhetővé vált, melyek addig sokszor kezelhetetlennek tűnő kórképekben is hatásosnak bizonyultak.  Ld. még: http://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders#overview1

Axilla: hónalj

B

Baastrup-szindróma: A Baastrup-szindrómában (Baastrup-jel) az ágyéki csigolyák tövisnyúlványai veleszületetten hosszabbak, végeik közel vannak egymáshoz, összeérnek, egymáson súrlódnak, és ez gyulladást, fájdalmat okoz. Idősebb korban kisízületi gyulladással, csontcsőr-képződéssel járó betegség. A Baastrup-szindróma ismeretlen eredetű betegség. Jellemző a terhelésre, hátrahajlásra bekövetkező fájdalom. Az ágyéki görbület (lordosis) kifejezettebb. Spondylolisthesis (csigolya-csuszamlás) is bekövetkezhet, amikor az utolsó ágyéki csigolya a keresztcsont felett előrecsúszik).

Baker-cysta (Baker-ciszta): A Baker ciszta egy folyadékkal telt hólyag, amely a térdhajlatban jelenik meg dudor formájában szorító érzést okozva. A fájdalom a mozgástartományok határán rosszabbodik, tehát a térd teljes behajlításakor és kinyújtásakor fokozódik, illetve használat közben. Előfordul, hogy a Baker ciszta fájdalom nélkül jelenik meg és fel se tűnik az érintett személynek. Amennyiben nem észrevétlen a ciszta keletkezését, a következő tünetek kísérhetik, melyek térdfájdalom, duzzanat a térdhajlatban, olykor a lábon is, a térd merevsége, feszítő érzés a térdhajlatban, képtelenség a térd teljes behajlítására.

Balneoterápia: gyógyfürdőkezelés. Ld. még: http://www.utisugo.hu/wellness/viz/balneoterapia-29869.html

Balneum: fürdő

Bázisterápiás szerek:  A bázisterápiás gyógyszerek az immunsejtekre hatnak, ezek kóros működését igyekeznek helyreállítani. A betegséget megfékező bá­zisterápiás szerek lassan, de tartósan hatnak, csökkentik az izületi gyulladást, fájdalmat, képesek lelassítani a betegség előrehaladását, így az ízületi károsodások kialakulását előzik meg. Hatásuk 2-3 hó­nap után alakul ki, de ezt követően tartósan fennáll. A bázisterápiás szerek teszik lehetővé, hogy a sok mellékhatással járó szteroid gyul­ladáscsökkentők dózisát csökkentsük.

Bechterew-kór: más néven spondylarthritis ankylopoetica, SPA, gyulladásos ízületi betegség, mely főleg a gerinc kis ízületeit, szalagjait, illetve a szalagok, és ínak tapadási helyeit érintik a gerinc háti, ágyéki szakaszán, és a sacroiliacalis (SI) ízületében. A gyulladás hatására a csigolyatestek formája megváltozik, és a szalagok elcsontosodnak. Több férfi volt érintett a betegségben, mint nő, de ma már ez az arány kiegyenlítődött. Eredete ismeretlen, de genetikai hajlam kimutatható (HLA-B27 gén érintet), és az immunrendszer megváltozott működése is kimutatható. A betegség általában 45 éves kor után jelentkezik. A betegségre a fellángoló-visszahúzódó lefolyás jellemző. A fellángolási szakaszok célzott gyógytornával és mozgással kitolhatók. A betegség tünetei széles spektrumon változnak, az enyhe merevségtől a teljes elcsontosodásig, de reggelente rosszabbak, mint nap közben, és gyakran okoznak alvás zavart. Általában a jellemző tünet a gerincnek és teljes hátnak a fájdalma, mely a diszkomforttól a görcsös fájdalomig változhat. Általában mozgás korlátozottsága, merevség, ízületi, és ízület környéki szövetek gyulladása kíséri, mely nem csak a gerincben, hanem a csípő ízületekben, és medencében is jelentkezik. A testtartás megváltozik, eltűnik az ágyéki lordózis, és megnő a háti kifózis. Kezelése: gyulladás csökkentése non-szteroid, szteroid gyulladás csökkentőkkel, a mozgások javítása gyógytornával, és ízület védelme, majd műtéti megoldással a mozgékonyságuk fenntartása. Ld. még: http://www.kybun.com/advisor/health-conditions-does-kybun-help/spondylitis-ankylosans-bechterews-disease-ankylosing-spondylitis-rheumatoid-spondylitis-and-spondylarthritis-ankylopoetica-bechterew-struempell-marie-disease.html

Befagyott váll: (adhesiv capsulitis, frozen shoulder). A befagyott váll szindróma a váll fájdalmával és merevségével járó egészségügyi állapot. A tünetek általában fokozatosan rosszabbodnak a hónapok, évek teltével. A szindróma első hónapjaiban (2-9 hónap) tipikusan egyre fokozódó vállfájdalom tapasztalható, amelyet a váll merevsége követ. A váll merevsége gátolhatja a mindennapi tevékenységek megszokott és problémamentes elvégzését. Súlyos esetekben a váll teljes mozgásképtelensége lép fel. Az állapot évek távlatában képes javulni. Befagyott váll szindrómát a vállízületi tok gyulladása és megvastagodása, hegesedése okozhat. A vállízületi tok nagyon laza ízületi tok, mert a vállízületnél egy korlátozottan kicsi területen nagyon sok ín, izom és csontos képlet fut, és szükséges az ízület mobilitása a nagy mozgástartományhoz. Továbbá a bő ízületi toknak köszönhetően kevesebb a képletek közötti súrlódás, amely gyakorta felel a vállban kialakult gyulladásokért. Amennyiben a tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de még kevesebb lesz a hely vállban (több súrlódás, több irritáció), további problémákat okozva. Nem tisztázott egész pontosan, hogy milyen jelenségnek van tevékenységnek tulajdonítható a befagyott váll szindróma, azonban a megfigyelések alapján vannak hajlamosító tényezők, melyek a korábbi vállsérülés vagy műtéti beavatkozás, cukorbetegség, Dupuytren-kontraktúra,  szívbetegségek vagy stroke.
A befagyott váll szindróma kezelés szükségessége azon múlik, hogy milyen mértékég fajul a váll fájdalma és a mozgástartomány beszűkülése. Bizonyos enyhe lefolyású esetekben hónapok, évek alatt magától megszűnnek a tünetek. Ezekben az esetekben is gyorsítja a gyógyulást a kezelése. A kezelés alapját a gyulladás csökkentése, a fájdalom megszüntetése adja, amely nehéz feladat, mivel a kar mozgatásával a gyulladt részt állandó irritáció éri – nem véletlen a mozgástartomány beszűkülése, emiatt javasolt gyógytornász segítségét kérni a 100% rehabilitáció érdekében. Ld. még: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00071

Behget-szindróma: Ismeretlen eredetű betegség, amely a szájban, a nemi szerveken, esetleg a bőrön fekélyeket, valamint szemgyulladást, hasi panaszokat, visszérgyulladást, idegrendszeri elváltozásokat, ízületi gyulladást okozhat. A tünetektől függően adagolt szteroid-kezelés többnyire hatásos a panaszok szüntetésére, de visszaeséssel számolni kell. Ld. még: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/behcets-disease/symptoms-causes/dxc-20179084

Biológiai terápia: A biológiai rendszerekben az élettani jelenségek, mint a gyulladás, a sejtosztódás, a sejtpusztulás, a csont-építés, a csontbontás bonyolult biokémiai reakciók láncolatából állnak. Ezek pontos ismerete lehetővé teszi, hogy az adott élettani jelenségben szerepet játszó valamilyen jól meghatározott reakciót szelektíven blokkolva a folyamatot hatékonyan befolyásoljuk. Biológiai terápiánál egy kórfolyamatban kulcsszerepet játszó bizonyos reakció blokkolása révén a kórfolyamatot lefékezzük, jó esetben leállítjuk. Daganatos, hematológiai (vérképzőszervi), gyulladásos betegségekben már a klinikai gyakorlatban alkalmazunk jól bevált, hatékony, biztonsággal alkalmazható biológiai terápiát, de számos más területen, így immunológiai betegségek, a csontritkulás, a köszvény gyógyításában is vannak ígéretes eredmények. A gyulladásos reakció visszaszorítására több támadásponttal többféle szer áll rendelkezésre, ezek közül a TNF-a-t blokkolók bizonyultak a leghatékonyabbnak. Ezek közé tartozik az Enbrel (etaner-cept), Humira (adalimumab) és Remicade (infliximab). Ezek nagyjából hasonló hatásúak, hasonlóan hatékonyak és mellékhatásaik is nagyjából azonosak. A reumatoid artritisz, spondilitisz ankylopoetika, psoriázis (pikkelysömör), psoriázishoz társult artritisz, bizonyos fiatalkori ízületi gyulladások és egyes gyulladásos bélbetegségek, így a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség kezelésében hatékony gyógyszerek.

Biológiai kezelés: Az immunrendszer működését befolyásoló, többnyire az immunreakciókban a szervezet által is termelt anyagok felhasználása daganatos és autoimmun betegségek kezelésére. Egyelőre kísérleti stádiumban lévő vagy korai klinikai kipróbálás alatt álló, nagyon drága gyógymódok. Ld. még: http://www.medicinenet.com/biological_therapy/article.htm

Biopsia (biopszia): Olyan eljárás, amely során valamely szervből szövettani vizsgálat céljából szövetet vesznek ki.

Boeck-sarcoidosis (boeck-szarkoidózis ): Krónikus betegség a limfociták tömörülése a mellkasban, szemben, bőrben. Az ebben érintettek felének nincsenek tünetei, csak véletlenül fedezik fel. Oka ismeretlen, valószínűleg autoimmun eredetű. Magától elmúló és fellángoló epizódok jellemzik.

Borrelia burgdorferi: ízeltlábúak által közvetített kórokozó, a Lyme-kór kórokozója

Brachialgia: karfájdalom Ld. még: http://www.precisionhealth.com.au/services/pain-management/conditions-treated/spinal-conditions/brachialgia-(cervical-radiculopathy)

Brachium: kar

Brucellózis: Fertőző betegség. Tehénről, juhról, sertésről, kecskéről terjed emberre, az állatok teje is fertőz. Emberről-emberre nem szokott terjedni. Elsősorban állatgondozókon, állatorvosokon fordul elő. Lázzal, gyengeséggel, máj- és lép-megnagyobbodással, heregyulladással járhat. Diffúz ízületi-, csont- és izomfájdalom gyakran észlelhető. Elsősorban csípő, térd-, keresztcsont-csípőcsont közötti ízületi és csigolyagyulladást okozhat. Antibiotikumok a betegséget hatékonyan gyógyítják. Az ízületi panaszok gyulladáscsökkentőkkel enyhíthetők.

Bulla: hólyag, buborék, a bőr rétegei között elhelyezkedő hólyag Ld. még: www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=14077

Bursa (burza): nyáktömlő. ízületek környékén nagy számban fordulnak elő, nyúlós folyadékot termelő tömlők, amelyek két felszíne egymáson könnyen elcsúszhat. A felette lévő izom, ín stb. súrlódásmentes elmozdulását teszik lehetővé. Ld. még: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/bursa

Bursectomia (burzektómia): a nyáktömlő műtéti eltávolítása Ld. még: www.docdoc.com/info/procedure/bursectomy

Bursitis (burzitisz): nyáktömlő-gyulladás. A tömlő tartós ingerlése, a felette lévő izom túlerőltetése vagy valamilyen betegség részjelenségeként a nyáktömlőben gyulladás jön létre, amely fájdalommal, duzzanattal, nyomásérzékenységgel jár. A vállon, a csípő külső oldalán, a térdhajlatban, a térdkalács előtt, és a sarok fölött szokott a leggyakrabban jelentkezni. A vég-tag átmeneti nyugalomba helyezése, borogatása, szükség esetén a gyulladásos izzadmány leszívása, röntgenbesugárzás a panaszokat általában megszünteti. A nyáktömlő műtéti eltávolítására ritkán van szükség. Ld. még: http://www.webmd.com/pain-management/arthritis-bursitis#1

C

Calcaneus (kalkaneusz): sarokcsont. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00524

Calcar (kalkar): sarkantyú.

Calcaria (kalkaria): mész.

Calcinosis (kalcinózis): mészlerakódás.

Calcitonin: A pajzsmirigyben termelődő hormon, a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt, a csontbontást gátolja, a csontritkulás kezelésében hatékony gyógyszer. Ld. még: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4370311/

Capillaris (kapilláris ): hajszálér

Capitulum (kapitulum): fejecs (-ke).

Capitis femoris necrosis (combfej elhalás) http://emedicine.medscape.com/article/386808-overview
www.youtube.com/watch?v=Qe0MxGuZC78  lásd a nekrózis címszót és a Csípő című fejezetet

Capsula (kapszula): tok.

Caput (kaput): fej.

Cardio (kardio-): szív-

Cardiopathia (kardiopátia): szívbántalom.

Carditis (karditisz): a szív gyulladása.

Carpo (karpo): kéztő-

Carpus (karpusz) kéztőcsont
http://www.daviddarling.info/encyclopedia/C/carpal.html

Cartilago (kartilágó): porc

Cartilago articularis (kartilágó artikularisz): ízületi porc

Cauda equina szindróma: A gerincvelő az első-második ágyéki csigolya szintjében véget ér, a gerinccsatornában a második ágyéki csigolya alatt csak lófarok alakzatban ideggyökök húzódnak a gerincből történő kilépési helyükig. A gerinccsatornát szűkítő elváltozások: porckorongsérv, daganat, törés ezeket a rostokat nyomhatja, a gáttájon zsibbadást, érzéscsökkenést, vizelési, esetleg székelési zavart, mindkét alsóvégtagba kisugárzó fájdalmat, izomgyengeséget okozva. Többnyire sürgős idegsebészeti beavatkozást tesz szükségessé. Ld. még: http://www.webmd.com/back-pain/guide/cauda-equina-syndrome-overview#1

Cephal- (kefál-): fej-

Cervicalis (cervikális): nyaki

Cervicobrachialgia (cervikobrachialgia): a nyakból a karba sugárzó fájdalmat nevezzük így. A fájdalmat gyakran zsibbadás, ritkán izomerő csökkenés is kíséri. A kar idegei a nyakból erednek. Nyaki betegségek következtében ezek az idegek gyakran nyomás alá kerülnek, ami a fenti tüneteket okozza. Ld. még: www.physio-pedia.com/Cervicobrachialgia

Cervix: nyak

Chlamydia trachomatis intracellularis: sejten belül élő parazita. Súlyos, a fejlődő országokban gyakran vaksághoz vezető szemgyulladás, a trachoma kórokozója, cseppfertőzéssel terjed. Krónikus kötőhártya- és szaruhártya-gyulladást, hegesedést okoz. Európában inkább nemi érintkezéssel terjedő húgycső-, petevezeték-gyulladás és a lymphogranuloma venereum (venereális nyirokcsomó-gyulladás) nevű nemi betegség kórokozója. Fertőzött anyák újszülötteinél szemgyulladást is okozhat. A Chlamydia trachomatis késői betegségként Reiter-kórt, reaktív artritisz okozhat.

Chondritis (kondritisz): porcgyulladás

Chondro (kondro): porc

Chondrocalcinosis: a porc elmeszesedése, röntgenfelvételen a porcban vonalas, vagy pontszerűen elhelyezkedő meszesedés. Álköszvényre jellemző

Chondromalacia patellae: A térdkalács ízületi felszínén körülírt lágyulással járó porcpusztulás. Lehet izolált, de lehet térd artrózis részjelensége is. Az előbbi esetben többnyire egyoldali és már a 2. évtizedben jelentkezhet. Mély fájdalom, különösen guggolásból történő felálláskor, vagy hajlított térddel üléskor jelentkezik. A térdkalács belső éle nyomás érzékeny. Kezdetben enyhén behajlított helyzetben nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentők adása, majd fokozatos terhelés, torna csökkentheti a panaszokat. Ennek eredménytelensége esetén műtét válik szükségessé. Ld. még: www.slideshare.net/DrHimanshuBansal/mri-of-knee

Chondromatosis:  Az ízületi bolyhok porcos átépülése. A bolyhokon kékesfehér porc göböcskék képződnek, amelyek később lefűződnek, szabad testként kerülnek az ízületi üregbe. A chondromák eltávolítása és az ízületi belhártya minél teljesebb sebészi eltávolítása szükséges a súlyos ízületi károsodás megelőzésére. Ld. még: http://www.boneandjoint.org.uk/content/jbjsbr/49-B/3/530.full.pdf
http://emedicine.medscape.com/article/1254671-overview

Chondropathia (kondropátia): porckopás

Chronicus (krónikus): elhúzódó

Cyto-(cito): sejt

Cytostaticum (citosztatikum):  a sejtosztódást gátló szer

Citosztatikus: a sejtosztódást gátló

Citotoxikus: a sejtekre mérgező hatású.

Claudicatio (klaudikáció): sántítás

Claudicatio intermittens: Bizonyos távú gyaloglás után jelentkező sántítás. Az alsó végtag artériáinak szűkülete járáskor oxigénhiányt, és ennek következtében lábikragörcsöt okoz. A fájdalom megálláskor megszűnik. Szűk gerinccsatorna is okozhat nagyon hasonló tüneteket. Ld. még: http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/periferias_erbetegseg.php

Clavicula (klavikula): kulcscsont

Colitis (kolitisz): vastagbélgyulladás

Colitis ulcerosa (kolitisz ulceróza): A vastagbél krónikus gyulladásával, fekélyképződéssel járó ismeretlen eredetű megbetegedés. A betegek 10%-ánál kíséri ízületi elváltozás, valamelyik alsóvégtagi nagyízület gyulladása, szakroliakális és/vagy gerincízületi gyulladás. A klinikai kép Bechterew-kórhoz hasonló lehet. Az ízületi folyamat fellángolása a bélbetegség aktiválódásával jár együtt. Ld. még: http://www.vastagbel.hu/colorectal-diseases/colitis-ulcerosa-crohn-betegseg

Collum (kollum): nyak

Colon (kolon): vastagbél

Compensatio (kompenzáció): kiegyenlítés, hibás működés automatikus kijavítása, a hibát okozó tényező pótlásával vagy javításával

Compressio (kompresszió) nyomás, összenyomás

Computer Tomographia CT (komputer tomográfia): speciális röntgenfelvételi technika. A röntgencső a test körül körívben elmozdul, a test több vetületéből készített képek segítségével a test egyes pontjainak a röntgensugár elnyelő képességét kiszámítja. A testről szeletenként részletekben gazdag képet készít.     Ld. még:
https://medlineplus.gov/ency/article/003330.htm
https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bodyct
www.radiology.wisc.edu/fileShelf/people/davis/CT_Arthrography.pdf

Concentratio (koncentráció): töménység

Cortico (kortiko): kéreg

Corticosteroid (kortikoszteroid): mellékvesekéreg-hormon szerkezetű és hatású gyulladáscsökkentő gyógyszerek

Corticosteron (kortikoszteron): mellékvesekéreg-hormon

Conjunctiva (konjunktiva): a szem kötőhártyája

Conjunctivitis (konjunktivitisz) kötőhártya gyulladás

Contractio (kontrakció): összehúzás, összehúzódás

Contractura (kontaktúra): eltorzulást okozó izomrövidülés, zsugorodás

Copeman hernia: A keresztcsont tájékán tapintható, gyakran fájdalmas csomó. A zsírszövet fölött lévő bőnye meggyengül, és a gyengébb ponton a zsírszövet kitüremkedik, kisérvesedik. Főleg középkorú és idősebb nőkön fordul elő. A csomó köré adott gyulladáscsökkentő injekció és fizioterápia a fájdalmat szünteti.

Corticosteroid  (kortikoszteroid): mellékvesekéreg-hormon szerkezetű és hatású gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Ld. még: http://www.medicinenet.com/corticosteroids-oral/article.htm, http://www.nhs.uk/conditions/Corticosteroid-(drugs)/Pages/Introduction.aspx

Costo (koszta): borda

COX-1 és COX-2: A ciklo-oxigenáz enzimek többféle élettani funkcióban vesznek részt. Két izoenzimjük ismert: a COX-1 és a COX-2. A COX-1 a legtöbb sejtben állandóan jelenlévő enzim, amely feltehetően a sejtek állandó belső környezetének fenntartásában játszik szerepet. A COX-2 enzim a gyulladásos sejtekben termelődik. A nem szteroid gyulladás csökkentők mind a COX-1, mind a COX-2 izoenzimeket gátolják. A COX-1 izoenzimek gátlása a mellékhatások többségéért, míg a COX-2 gátlása a gyulladáscsökkentésért felelős. Minél szelektívebb COX-2 gátló a gyulladáscsökkentő, annál kevesebb elméletileg a mellékhatása. A COX-1 gátlást is használjuk a gyógyításban. A COX-1 enzimek a vérlemezkék összecsapódását gátolják, a szívinfarktus és az agyi érelzáródások megelőzésében hatékonyak. Ma már specifikus COX-2 gátlók is forgalomban vannak.

Coxa (koxa): csípő

Coxalgia (koxalgia): csípőtáji fájdalom

Coxarthrosis (koxartrózis): csípőízületi porckopás melynek következtében csökken az ízületi rés. A csontokra nagyobb terhelés jut a porc nyomás közömbösítő funkciójának kiesése miatt, ezáltal itt is degeneráció következik be.

Coxa saltans (koxa szaltansz): pattanó csípő, a csípő külső oldalán egy feszülő szalag a comb mozgatása közben érezhető, gyakran hallható pattanással átugrik az izmok tapadására szolgáló csontdudoron. Általában nincs jelentősége, de ha tartósan panaszt okoz, a feszülő köteg átmetszése a jelenséget megszünteti. Ld. még: www.sports-health.com/sports-injuries/leg-injuries/3-types-snapping-hip-syndrome

Coxitis (koxitisz): csípőízületi gyulladás

Cranium (kranium): koponya

Crepitatio (krepitáció): recsegés, sercegés, az ízületi felszínek elmozdulásakor a felszín egyenetlensége következtében hallható és tapintással is érezhető ropogás

Crohn-betegség: A vékony- vagy a vastagbél egy-egy szakaszának ismeretlen eredetű, gyulladásos megbetegedése. Bélszűkületet, sipolyképződést, összenövéseket okoz. Vezető klinikai tünet a hasmenés, amely puffadással, hasi fájdalommal jár. Hőemelkedés, étvágytalanság, fogyás gyakran kíséri. Az esetek 20%-ban figyelték meg az ízületek érintettségét, gyakori a térd-, csípő-, szakroiliakalis ízületi és a gerincgyulladás, az ízületi elváltozások Bechterew-kórhoz hasonlóak. Ld. még: http://www.vastagbel.hu/colorectal-diseases/colitis-ulcerosa-crohn-betegseg

Cruralis (krurális): a lábszárhoz tartozó

CT vizsgálat: computer tomographia Ld. még: https://exampedia.org/wiki/Computed_Tomography_Test

Cubitus (kubitusz): könyök www.youtube.com/watch?v=7lUUyZTj1i4

Cubitalis (kubitális): a könyökhöz tartozó

Cukorbetegség Diabetes mellitus:  a szénhidrát anyagcsere zavara. A betegséghez társuló mozgásszervi elváltozások a betegség súlyosságától függetlenül is felléphetnek, ezek: periartritisz humeroszkapulárisz, hiperosztózis vertebrarum, artrózis, Dupuytren-kontraktúra, Klaudikáció intermittens, neuropátia diabetika, neurogén artropátia).  Ld. még: http://www.webmd.com/diabetes/guide/types-of-diabetes-mellitus#1

Csontlágyulás – Osteomalacia: csontlágyulás általában D-vitamin-hiány következtében a csontokba az ásványi anyagok nem épülnek be megfelelő mértékben. A csontok mészszegények, puhák, nyomás érzékenyek, gyakran terheléskor a comb izmai is fájdalmasak. A betegek fáradékonyak, sápadtak, a járásuk kacsázó. Súlyos esetben a lágy csontok a terhelés hatására elgörbülnek, eltörnek. Megfelelő mennyiségű D-vitamin- és kalciumbevitellel a betegség általában gyógyítható. Ld. még: http://www.healthline.com/health/osteomalacia#overview1

D

Dactylus (Daktilusz):  ujj

Deciméterhullám-kezelés ultranagyfrekvenciás – kezelés (UNF). A deciméter nagyságrendű elektromágneses hullámokat a bőr és a zsírszövet részben átengedi, a hullámok főleg az izomzatban nyelődnek el, és ott felmelegedést okoznak. Fájdalomcsillapító, izomlazító, keringésjavító kezelés. Ld. még: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145900/
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00556443

Deformitás eltorzulás, alaki rendellenesség

Degeneratio (degeneráció): elfajulás, elkorcsosulás

Degeneratív : elfajulásos

Degeneratív betegség valamilyen szerv “elhasználódásából”, “kopásából” származó betegségeket nevezik így, szemben a gyulladásos és a daganatos betegségekkel. Ismeretlen eredetűek, nem egyszerűen a szerv öregedéséből adódnak, de az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. A szem degenerációjának a következménye az időskori látásromlás, öregeken a szokványos szívpanaszok is többnyire a szív degeneratív elváltozásainak a következményei. Az ízületek degeneratív betegsége a porckopás, orvosi nevén artrózis. Különféle károsító tényezők, ízületi gyulladás, tartós túlterhelés, ízületi sérülés siettetheti a kialakulását.

Dermis (dermisz): bőr

Dermatitis (dermatitisz ): bőrgyulladás. Ld. még: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/dxc-20204412

Dermatoma: A gerincvelőből kilépő ideggyökök a kisízületek mellett található foramen intervertebrale-n keresztül hagyják el a gerincet és futnak le a kezek és lábbak ujjaiig. Lefutásuk során meghatározott izmokat, csontot, bőrterületet idegeznek be. Ezeket a beidegzési területeket a bőr esetén dermatómáknak nevezzük, és általuk határozzuk meg az érintett ideggyököt, vagy ideget. A színes területeken látható jelzések: C (cervix): nyaki szakasz, és mellette a szegment száma. T (thorax): háti szakasz, és mellette a szegment száma. L (lumbal): ágyéki szakasz, és mellette a szegment száma. S (sacralis): keresztcsonti szakasz, és mellette a szegment száma.

Dermatopolymyositis (dermatopolimiozitisz): http://www.healthline.com/health/dermatomyositis#overview1
Klinikailag hasonlít a polymyositisra http://emedicine.medscape.com/article/335925-overview

Destructio (destrukció): tönkremenés, roncsolás

Destructiv (destruktív):  roncsoló

Diabetes mellitus (cukorbetegség):  a szénhidrát anyagcsere zavara. A betegséghez társuló mozgásszervi elváltozások a betegség súlyosságától függetlenül is felléphetnek, ezek: periartritisz humeroszkapulárisz, hiperosztózis vertebrarum, artrózis, Dupuytren-kontraktúra, Klaudikáció intermittens, neuropátia diabetika, neurogén artropátia). Ld. még: http://www.webmd.com/diabetes/guide/types-of-diabetes-mellitus#1

Diadinamikus áram-kezelés: galvánáramra lüktető egyenáramot szuperponálnak. Az áramformától függően fájdalomcsillapító, értágító, görcsoldó, keringést javító hatású, de alkalmazható a gyengült izmok tornáztatására is. Ld. még: http://docplayer.hu/7022-Fizioterapia-az-egeszsegturizmusban.html (41.oldal)

Diagnosis (diagnózis): kórisme, a betegség felismerése, meghatározása.

Diffúz (diffusus): szétszórt, kiterjedt, elmosódott határú.

Diffus idiopathias sceletalis hyperostosis (Diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis), DISH: lásd hiperosztózis vertebrarum. Ld. még: http://www.rheumaknowledgy.com/diffuse-idiopathic-skeletal-hyperostosis-dish/

Digitus (digitusz): ujj

Digitus saltans (digitusz szaltansz): A „pattanó ujj”, orvosi nyelven Digitus saltans a leggyakoribb kézen előforduló, ínhüvelyszűkülettel járó, ínhüvelygyulladás okozta elváltozás, amellyel orvoshoz fordulnak az emberek. Korábban főként középkorú háziasszonyok betegsége volt, napjainkban már a fiatalabb korosztályt is érinti az elektronikai eszközök, számítógépek rohamos terjedésével, napi 8-10 órás rendszeres billentyűzéssel, SMS-ezéssel az inak-ínhüvelyek túlterhelődnek, gyulladásos elváltozással reagálnak, eleinte csak nehezebben csúsznak, később meg-megakadva (pattanó hangot hallatva) dolgoznak, végül teljesen elakadnak. A betegség kezdeti tünetei: az érintett ujjhajlításkor és nyújtáskor nehezebben mozog, a beteg az ujját vastagabbnak érzi, reggelre a tünetek rosszabbodnak, napközben enyhülnek, de állandósulnak. Esetenként kezdetben fájdalmatlan kis csomó is tapintható az érintett ujj hajlító ina ínhüvelyének területén a tenyérben. Ld. még: http://izulet.hu/pattano-ujj/

Discitis (diszcitisz): a csigolyák közötti porckorong gyulladása.

Dysfunctio (diszfunkció): zavart, rendellenes működés

Discopathia (diszkopátia): a csigolyák közötti porckorong lelapulása, folyadék tartama, és magassága csökken. Ezt gyakran kíséri discus protrusio, hernia.

Discus (diszkusz ): korong, porckorong

Discus hernia (diszkusz hernia) : a csigolyák közötti porckorong sérvesedése.

Discus protrusio (diszkusz protrúzió): a porckorong közepe kitüremkedik a porckorongon belül a gerinccsatorna felé, ezzel nyomja az itt futó idegeket, így helyi vagy lábba sugárzó fájdalmat okoz. Attól függően, hogy a porckorongon belüli az elmozdulása, eléri-e a szélét, esetleg kiszakadt-e különböző szakaszait különböztetjük meg. Ld. még: http://www.massagetoday.com/mpacms/mt/article.php?id=14448

Dislocatio (diszlokáció): elmozdulás, ficam

Dysplasia (diszplázia) : valamely szerv helytelen, rendellenes fejlődése. Csípő diszplázia (dysplasia coxae): a csípő fejlődési rendellenessége: a csípőízületi vápa a normálisnál sekélyebb, a combfej kisebb területen érintkezik a vápával, a test súlya kisebb területen oszlik el, ezért egységnyi területre nagyobb nyomás nehezedik, ami artrózis kialakulására hajlamosít. Ld. még: http://hipdysplasia.org/adult-hip-dysplasia/adult-diagnosis/

Distorsio (disztorzió):  lásd még: rándulás.

Dysostosis (dizosztózis): hibás csontosodás. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Dysostosis

Dolor: fájdalom

Dongaláb (pes equinovarus): fejlődési rendellenesség: a lábfej lefelé áll, és befelé dől, olyan alakú, mint a hordó dongája

Doppler-vizsgálat: az erek vizsgálatára szolgál. A Doppler-elv szerint a kibocsátott és az álló felületről visszavert, UH – hullám frekvenciája változatlan, mozgó részecskékről visszaverődve változik a frekvencia. A visszavert, UH frekvenciája az áramló vörösvérsejtek sebességének és az áramlás irányának a függvényében változik. A frekvenciaváltozást a megfelelő készülék hallhatóvá és grafikusan ábrázolhatóvá alakítja. Ld. még: http://www.mayoclinic.org/doppler-ultrasound/expert-answers/faq-20058452

Dorsum (dorzum): hát

Dosis (dózis): adag

Dupuytren-kontraktúra: A tenyéren (ritkán a talpon) az izmokat fedő kötőszövetes lemez zsugorodik, melynek következtében az ujjakat nem lehet teljesen kinyújtani, ami a kéz funkcióját jelentősen rontja. Először a bőr alatt az izompólyában csomókat lehet tapintani, amelyek később a bőrrel összekapaszkodó tömött kötegekké olvadnak össze. Hajlamosító tényezők: a tenyér intenzív használatával járó foglalkozások, pl. földműves, kőműves, betegségek, pl. cukorbetegség, epilepszia, májbetegségek, alkoholizmus. A kéz sínezése, meleg kezelések, gyógytorna, fizioterápiás kezelések általában jó hatásúak. Ha szükséges, a zsugorodott lemez sebészi eltávolítása is szóba jön, de a műtét után számolni kell a betegség esetleges kiújulásával. Ld. még: https://radiopaedia.org/articles/dupuytren-contracture

D-vitamin: Fontos szerepe van a kalcium-anyagcserében. Az elővitaminból ultraibolya fény hatására a bőrben képződik a D3-vitamin, amely a májban, majd a vesében alakul át aktív vitaminná. D-vitamin-hiány jön létre csökkent D-vitamin-bevitel, napfényhiány, máj- és vesebetegségek és a D-vitamin felszívódásának zavarai következtében. D-vitaminban gazdag ételek: a máj, a vaj, a tejszín, a tojássárgája és a margarin. Terhes anyáknál és csecsemőknél a nagy D-vitamin-igény miatt célszerű a D-vitamint gyógyszer formájában is pótolni, és bizonyos esetekben a csontritkulás kezelésében is hatékony. Az adagolást pontosan be kell tartani, mivel túladagolható. Sok szabadforgalmú vitaminkészítmény is tartalmazza, D-vitamin-pótlásnál ezért az egyéb vitaminkészítmények D-vitamin-tartalmával is számolni kell. Gyermekeken D-vitamin hiányában angolkór, felnőtteken csontlágyulás jön létre. Lásd angolkór, csontlágyulás. Ld. még: http://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#overview1

E

Electromyographia (elektromiográfia) EMG: Az izmok vizsgálatára szolgáló módszer. Az izomműködés elektromos jeleket kelt. Különböző betegségekben az izmok elektromos tevékenysége jellemző módon megváltozik. (A leggyakrabban használt EMG-készülék az elektrokardiográf (EKG), a szívizomműködést kísérő elektromos jeleket regisztrálja.)Ld. még: http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/neurological/electromyography_emg_92,P07656/

Electrotherapia (elektroterápia): elektromos árammal végzett gyógykezelés. Ld. még: http://physioinfo.hu/fizioterapiai-modszerek/elektroterapia

Ellenanyag:  antitest – A szervezetbe került idegen fehérjék (például baktériumok, csoportidegen vörösvértestek) ellen termelt anyag. Az antitest az idegen anyaggal, az antigénnel reakcióba lép, célja a szervezetből az antigén eltávolítása, ártalmatlanná tétele.

Encephalon  (encefalon): agyvelő

Endo: belső.

Endoprothesis (endoprotézis): protézis – valamely testrész műtestrésszel, való pótlása, ízületi protézis műtétnél az ízület helyére mesterséges ízületet ültetnek be.

Enteritis (enteritisz): bélgyulladás, bélhurut, többnyire a vékonybél gyulladása. Ld. még: https://medlineplus.gov/ency/article/001149.htm

Entero: bél-

Enterocolitis (enterokolitisz): vékony- és vastagbélgyulladás. Ha csak a vékonybél gyulladt, akkor entheritisnek, ha csak a vastagbél colitisnek, ha mindkettő gyulladt egyszerre entherocolitisnek nevezzük. Fajtáit, és tüneteit ld: http://www.medicalnewstoday.com/articles/318567.php

Enthesopathia (entezopátia):  az íntapadásnak megfelelően jelentkező fájdalom. Túlerőltetés, gyulladás, sérülés okozhatja. Az íntapadás fájdalmas, nyomás érzékeny, duzzadt. Pihentetés, borogatás, fizioterápiás kezelések, lokális injekció, makacs esetben röntgenbesugárzás a panaszokat megszünteti. Ilyen entezopátiás fájdalom pl. az ugró térd, az Achilles-ín gyulladás. Ld. még: http://www.primehealthchannel.com/enthesopathy-definition-causes-symptoms-and-treatment.html

Enthesis (entézis): Az izmokat az inak a Sharpey rostokon keresztül kapcsolják a csonthártyán keresztül a csontokhoz. A szalagok a csontokat kapcsolják egymáshoz. Azt a területet, ahol a szalagok, és inak a csonthoz kapcsolódnak enthesis-nek nevezzük.

Enthesitis (entézitisz): Az enthesis gyulladását nevezzük enthesitis-nek. Az izom túlterhelése, sérülése, vagy egyéb betegség miatt alakul ki. Ez a gyulladás a csonthártyában új csontképződést indít el, pl. sarkantyú a lábban, vagy Achilles-ín tapadásánál. Tünetei: merevség, fájdalom, a terület környékének duzzanata.

Epiphysis (epifízis):  csöves csontok ízületi vége

Epiphyseolysis (epifizeolízis): a csont ízületi vége a növekedés befejezése előtt a növekedési porcnak megfelelően leválik és elcsúszik. Ld. még: http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=103658, https://radiopaedia.org/articles/slipped-upper-femoral-epiphysis

Epiphyseolysis capitis femoris juvenilis (epifizeolízis kapitisz femorisz juvenilis): A combfej leválik és hátracsúszik a comb-nyakon. Ha hirtelen alakul ki, combnyaktörésre emlékeztetnek a tünetek. Ha fokozatosan jön létre, elhúzódó csípőtáji fájdalommal, sántítással, az ízület mozgásbeszűkülésével jár. Ismeretlen eredetű betegség. Pubertás körül szokott kialakul-ni. Gyógyulás csak műtéttől várható. A legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha korán végzik el a rögzítést, amíg az elmozdulás még kisfokú. Ld. még: http://www.kk.pte.hu/docs/protokollok/ORTEpiphyseolysis_P.pdf

Epicondylitis humeri (epikondilitisz humeri):  teniszkönyök (epicondylitis humeri ulnaris), golfkönyök, (epicondylitis humeri radialis). A tenisz könyöknél a fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, nyomásra, csukló csavaró mozgására, vagy spontán. Oka a csukló ismételt előre-hátra mozgása, (mint a teniszben a fonák ütés). A golf könyöknél a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik, oka a csukló ismételt hajlítása és lefelé fordító mozgása. (Mint a golfban a swing mozgás). Ld. még:
https://www.defiancegym.com/articles/tennis-elbow-vs-golfer-elbow/

Equinovarus (equinovárusz): fejlődési rendellenesség: a lábfej lefelé áll, és befelé dől, olyan alakú, mint a hordó dongája.  Ld. még: https://patient.info/health/club-foot-congenital-talipes-equinovarus

Erythema (eritéma): bőrpír, vérbő, gyulladásos bőrelváltozás. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Erythema

Erythro (erito): vörös.

Exacerbatio (exacerbáció): a betegség fellángolása, súlyosbodása.

Exanthema (exantéma): bőrkiütés.

Exostosis (exosztózis ): csontkinövés.

Extensio (extenzió): feszítés, nyújtás.

Extensor (extenzor): az izmok olyan csoportja, ami az adott végtag nyújtásában vesz részt.

Externa:  külsőleg, kenőcsök, pakolások, formájában alkalmazott gyógyszer.

Extra- : kívül, külső.

Extremitas (extremitász): végtag.

Exsudatum (exudatum): izzadmány, a gyulladásos reakció során a vérből a gyulladásos területre kerülő fehérjében gazdag folyadék.

F

Facies (fáciesz): arc.

Factor (faktor): tényező, összetevő

Familiáris : családhoz tartozó, családon belül halmozódó, öröklődő betegség

Fascia (faszcia): A fascia vagy miofascia egy sűrű, merev szövet mely körülfogja és betakarja az izmokat, csontokat, támasztja a belső szerveket, rögzíti a bőrt az alatta lévő képletekhez. A külső rögzítő fascia nagyon erős és rugalmas. Húzó szilárdsága 9000 N. Mikroszkopikusan pókhálóra hasonlít, ami a fejtetőtől a lábujjakig beborítja a testet, vég nélküli – mint egy kör – mert önmagába tér vissza így összekapcsolja a test minden részét egymással. Egészséges állapotában relaxált, lágy, hullámos, emiatt képes megfeszülni rövidülés nélkül. Segít a helyes testhelyzet és rugalmasság fenntartásában, a megfelelő mozgások kivitelezésében. Kisebb traumákat közömbösít, de nagyobbakra (sérülések, műtétek, vagy rossz testtartás) test szerte megjelenő és hatásaiban összeadódó feszülésekkel reagál, amit csak miofascia oldásával lehet megszüntetni. Ld. még: https://jenings.com/what-is-fascia.html

Fascitis (faszcitisz): izompólya gyulladás

Fáradásos törés: Amikor folyamatos, nagy terhelésre a szövetekben mikrotraumák keletkeznek. Ezek nem okoznak teljes szakadást a szövetben, de a szövet szálai – a csontnál egyes csontgerendák – elszakadnak, eltörnek. Ezek a mikrotraumák ha összeadódnak, akkor keletkezik nagy sérülés, vagy fáradásos törés.

Femur: combcsont

Fibra: rost, szál

Fibromyositis (fibromiozitisz): izomrostgyulladás

Fibromyalgia:  Az izmok tömöttebbé, csomós tapintatúvá, nyomásérzékennyé válnak túlerőltetés, átmeneti keringési zavar következtében. Tartós egyirányú igénybevétel, (fogorvos, gépírónő, fodrász) alvászavar, feszült idegállapot, munkahelyi konfliktus, szorongás hajlamosítanak a kialakulására. Elsősorban fiatal nőkön szokott kialakulni. A fájdalom diffúz, leggyakrabban a nyak, váll-, hát, derék és a medence izmaiban jelentkezik. Az izomzatban nagyon érzékeny, tömött csomók, az ún. miogelótikus csomók tapinthatóak. Gyógytorna, masszázs, fizikoterápiás kezelések, pakolások, úszás a panaszokat enyhíthetik, de a végleges gyógyuláshoz gyakran a betegnek meg kell tanulnia a testi és lelki ellazulás technikáját. Ld. még: http://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-symptoms#1

Fibrosis (fibrózis): rostos szövet képződése. Ha egy szerv sejtjei pusztulnak, a helyüket kötőszövet veheti át.

Fibrositis (fibrozitisz): izom- és kötőszövet gyulladás. Ld. még: http://www.doctorshealthpress.com/pain-articles/fibrositis-causes-symptoms-treatment/

Fibrosus (fibrózus ): rostos

Fibula:  szárkapocs csont

Fizikoterápia: fizikai energiákkal: hővel, elektromossággal, mechanikai erőkkel való gyógykezelés. Részei: elektroterápia, mechanoterápia (UH), fototerápia (UV, IV, lézer), termoterápia (hőterápia, krioterápia), hidroterápia.

Fizioterápia: Természetes eszközökkel való gyógykezelés, nálunk hagyományosan beletartozik a fürdőkezelés és a különböző fizikoterápiás kezelések. A fizioterápia hatásmechanizmusa: Lokális: keringés fokozása, gyulladáscsökkentés, izomerősítés.  Reflexes: fájdalomcsökkentés, mozgáskoordináció javítása, izomlazítás, specifikus hatások. Alapja a Melzack & Wall: Gate-control theory (a nagyobb mechanikai inger nem engedi a fájdalmat feljutni az agyba, illetve csökkenti azt) kompetitív perifériás input (két egyforma mechanikai inger közül csak az egyik tud feljutni az agyba, gátolja a fájdalmat), leszálló központi kontroll (az agyban is keletkeznek segítségével olyan anyagok, melyek fájdalomcsillapító hatásúak, illetve az agy megemeli az ingerküszöböt, így a fájdalom küszöb is növekszik).

Flexió: hajlítás, hajlás.

Flogisztikum (phlogisticum): gyulladást előidéző szer

Flogisztikus (phlogisticus) gyulladásos betegség

Forestier-féle betegség: A gerinc elülső szalagja elcsontosodik, és ez a gerinc általában fájdalmatlan merevségét hozza létre. Nemritkán a koponya, a medence és a végtagok csontjain is vannak röntgenfelvétellel kimutatható – panaszokat nem okozó – szalagcsontosodások. Az elváltozás gyakran idősebb, elhízott férfiakon jelentkezik, gyakorisága az életkorral emelkedik. Gyakran csatlakozik cukorbetegséghez.

Freyka-párna: veleszületett csípő diszplázia és ficam kezelésére használják. A csecsemő derekát és két combját körülfogja, a combokat 90o-os terpeszben rögzíti a párna. A testen csatokkal szabályozható, vászonhevederekkel rögzíthető.

Frozen shoulder: befagyott váll, adhesiv capsulitis

Functio (funkció ): működés

G

Galvánkezelés: állandó intenzitású egyenárammal végzett kezelés. Fájdalomcsillapító, értágító, anyagcsere javító hatású. Segítségével gyógyszereket is lehet a bőr mélyebb rétegeibe bevinni, pl. iontoforézis.

Ganglion az ínhüvelyen: leggyakrabban a csuklótájon kialakuló folyadékkal telt csomó. Általában csak kozmetikai problémát jelent, orvosi ellátást nem kíván. Ha panaszt okoz, műtéti el-távolítása szóba jön.

Gastritis (gasztritisz): gyomornyálkahártya-gyulladása, irritációja, vagy sérülése. Történhet hirtelen vagy fokozatosan. A gyomor nyálkahártya irritációját okozhatja túlzott alkoholfogyasztás, krónikus hányás, vagy non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata. Egyéb okai lehetnek helicobacter pylori baktérium fertőzés, epe-reflux (amikor az epe-hólyag helyett a gyomorba ürül nagy mennyiségben az epe), vagy fertőzés. Tünetei lehetnek: hányinger, hányás, felfúvódás, gyomor égés, étvágytalanság, gyakori csuklás. Ld. még: http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis#1

Gastro (gasztro): gyomor-

Gastroscopia (gasztroszkópia): gyomortükrözés. Megfelelő optika segítségével a gyomornyálkahártya vizsgálata, segítségével szövettani vizsgálat céljából anyag nyerhető. ld. még: https://patient.info/health/gastroscopy-endoscopy

Gastroprotectio (gasztroprotekció): gyomorvédelem GPA (GastroProtective Agents) segítségével. Olyan gyógyszerek esetén alkalmazzuk, melyeket pl. gyulladáscsökkentő hatásuk miatt adjuk a betegnek, de mellékhatásuk a gyomor nyálkahártya irritációja. A gyomorvédő gyógyszerek, ételek a gyomor nyálkahártya nyákrétegét megvastagítják, ezáltal védik a gyomor falát.

Genetika:  örökléstan

Gén:  az öröklődés elemi egysége, egy átörökíthető tulajdonságok hordozója a sejtmagban.

Genezis:  származás, fejlődés, eredés

Génterápia: az immunsejtek és a gyulladás sejtes elemei genetikai szabályozás alatt állnak. Vírusok segítségével igyekeznek bizonyos funkciót hordozó géneket sejtekbe bejuttatni, amelyek segítségével a károsodott funkciót korrigálják. Egyelőre kísérleti stádiumban lévő, de ígéretes, új lehetőség reumatoid artritisz, de számos más betegség kezelésében is.

Generikus készítmény: általában régebben kifejlesztett gyógyszerkészítmények, ahol a vegyület már nincs védve, ezért szabadalmi oltalom már nem védi őket, bármelyik gyár gyárthatja ezeket.

Genu: térd  www.slideshare.net/DrHimanshuBansal/mri-of-knee

Glandula: mirigy

Glandula suprarenalis (mellékvese ): belső elválasztású mirigy. A két mellékvese a vesék felső részén helyezkedik el, két részből, kéreg- és velőállományból áll. A velőállomány hormonja a pulzust gyorsítja, a vérnyomást emeli. A kéregállományban termelődnek az úgynevezett kéreghormonok, orvosi néven kortikoszteroidok (corticosteroidok), amelyek a só-víz- háztartást, a cukoranyagcserét szabályozzák, és nemi hormonokat is termelnek. A csoport egyes tagjai hatékony gyulladás csökkentők, ezeket gyógyszerként is felhasználják.

Gonitis (gonitisz): térd izületi gyulladás.

Gyulladás (inflammatio): szokatlan vagy túl heves környezeti ingerekre adott védekező reakció, melynek során a védekezésben résztvevő sejtek és biológiailag hatásos anyagok jutnak nagy mennyiségben a károsodott szövetbe, amelyek magát a gyulladásban lévő testrészt is károsítják. A gyulladt szövet piros, meleg, duzzadt, fájdalmas. Szerencsés esetben teljes gyógyuláshoz, de esetenként szövetpusztuláshoz, hegesedéshez vezet.

H

Hallux: öregujj, nagylábujj

Hallux rigidus (hallux rigidusz): a nagylábujj alappercének fájdalmas merevsége, amely az ízület artrózisos elváltozása következtében alakul ki. Megnehezíti az élőláb átgördülését járás közben. Az ízület kimozgatása, betét ül. gördülőtalppal ellátott cipő viselése, az ízület röntgenbesugárzása a panaszokat enyhíti. Gyakori gyulladás, állandó panaszok esetén műtét szükséges.

Hallux valgus (hallux valgusz ): bütyök, a nagylábujj befelé állása, ráfordulása a többi ujjra. Ld. még: http://emedicine.medscape.com/article/1232902-overview

Hernia disci (hernia diszci): porckorongsérvek, több discus herniája, a discus hernia többes száma.

Hyperabductios syndroma (hiperabdukciós szindróma ): A hiperabdukció a kar oldalról fej fölé emelését jelenti. Ha arra hajlamos emberek a karjukat tartósan oldalra emelve tartják, pl. a karjukat a fejük alá téve alszanak, vagy sokszor ismétlik ezt a mozgást (pl. plafonfestés közben) a karra kifutó ereket és idegeket megfeszíthetik, ami átmeneti ér-idegleszorítást, mellkas kimeneti szindrómát okozhat (TOS). A karba futó idegek, erek a kis mellizom (m. pectoralis minor), és lapocka processus coracoideusa között futnak így ebben a helyzetben túlfeszülnek, elnyomódnak. Ez zsibbadást, égő érzést, vagy érzés kiesést okozhat. Érezhetnek az ismételt aktivitás közben ügyetlenséget, vagy gyengeséget is. Kezelése izomlazítással történik, sokat segíthet az érintett izom trigger-pontjainak kezelése is. Ld. még: http://laserneuropathypaintreatment.com/conditions/hyperabduction-syndrome-and-treatment/

Hyperostosis (hiperosztózis ): a csontszövet túltengése, a szalagok, íntapadási helyek elcsontosodása.

Hyperostosis vertebrarum (hiperosztózis vertebrárum , vagy diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis, DISH, Forestier-féle betegség): A gerinc elülső szalagja elcsontosodik, és ez a gerinc általában fájdalmatlan merevségét hozza létre. Nemritkán a koponya, a medence és a végtagok csontjain is vannak röntgenfelvétellel kimutatható – panaszokat nem okozó – szalagcsontosodások. Az elváltozás gyakran idősebb, elhízott férfiakon jelentkezik, gyakorisága az életkorral emelkedik. Gyakran csatlakozik cukorbetegséghez. Ld. még: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diffuse-idiopathic-skeletal-hyperostosis/basics/definition/con-20024713

Hyperthyreosis (hipertireózis): Pajzsmirigy túlműködés, melynek esetén a pajzsmirigy túl sok olyan hormont termel, melyek a sejtek anyagcseréjét szabályozzák. Ilyen pajzsmirigy hormonok a tiroxin (T4), és a trijódtironin (T3). A pajzsmirigy működését egy agyalapi mirigy hormon szabályozza (TSH). Ezek értékét nézzük a labor eredményekben, ha felmerül a pajzsmirigy működés zavara. A túlműködés tünetei: izgatottság, túl aktivitás, idegesség, kézremegés, állandó éhség melletti súlyvesztés, izzadékonyság, szapora szívverés,  meleg tűrő képesség csökkenése, megváltozott menstruáció, hajhullás, alvás zavar. Ld. még: http://semmelweis.hu/belgyogyaszat2/files/2016/05/20160302_AOK_III_HU_A_pajzsmirigy_mukodes_zavarai_ReismannP.pdf
http://www.medicinenet.com/hyperthyroidism/article.htm

Hyperurikaemia (hiperurikemia): Az anyagcsere zavarából adódó betegség, Magyarországon viszonylag ritka. Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben, rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul. Tünetei lehetnek: beszűkült mozgásmagas láz, sötét színű vizelet, székrekedésnagy mennyiségű vizeletheves szívdobogásízület feletti bőr kipirosodása kifényesedése,  duzzanata,  fájdalom az ízület felett,  légcsőhurutgyomorpanaszokérzékeny májduzzadt májízületek deformálódása.

Hypothyreosis (hipotireózis): a pajzsmirigy csökkent működése, melynek tünetei általában évek alakulnak ki, és attól függnek, hogy milyen mértékű az alulműködés.  Leggyakoribb tünetei: fáradság, súlynövekedés (hízás), vagy olyan érzés, mintha éveket öregedett volna. Ahogy csökken a hormontermelés egyre több tünete alakul k, ezek: fáradság, hidegérzés, székrekedés, száraz bőr, hízás, puffadt arc, rekedtség, izomgyengeség, megemelkedett vér koleszterin szint, izomgörcsök, fájdalom és merevség, ízületi fájdalom, merevség, és duzzanat, erősebb menstruáció, elvékonyodott haj, lassú szívverés, depresszió, feledékenység. Oki kezelése hormonpótlással történik, és fizioterápiával a kísérő tüneteket csökkentjük. Ld. még: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/dxc-20155382
http://semmelweis.hu/belgyogyaszat2/files/2016/05/20160302_AOK_III_HU_A_pajzsmirigy_mukodes_zavarai_ReismannP.pdf

HIV (humán immundeficientia vírus): AIDS

HLA-komplexek: A szervátültetésben az idegen szerv kilökődéséért felelős, és az immunreakciók szabályozásában is fontos szerepet játszó sejtfelszíni antigéneket kódoló gének. Bizonyos betegségek egyes HLA típusokban gyakrabban fordulnak elő, így a Bechterew-kór, és a többi szeronegatív spondilartritisz a HLA-B27 génnel rendelkezőkön 90-szer gyakoribb, mint a HLA-B27 génnel nem rendelkező embereken.

Húgysav (acidum uricum): a szervezetben képződő anyag, bomlástermék, a vese távolítja el.

Humerus (humerusz): felkarcsont

I

Idiopathias (idiopátiás): ismeretlen eredetű

Ilium: csípő

Immunitás: veleszületett, vagy később kialakult védettség idegen fehérjékkel, kórokozókkal, fertőző betegségekkel szemben.

Immunizálás: Ugyanazt jelenti, mint az immunmoduláció.

Immunmoduláció: Az immunreakciók befolyásolása: immunhiányos állapotokban, az immunrendszer serkentése (immunstimuláció), szervátültetésben a beültetett szerv kilökődéséért felelős immunválasz visszaszorítása és autoimmun kórképekben a kóros immunválasz visszaszorítása (immunszuppresszió), fertőző betegségek megelőzésénél a kórokozók elleni védettség előidézése (immunizálás) a cél.

Immunrendszer: A szervezet védekező rendszere. Feladata, hogy a szervezet saját anyagait az idegen fehérjéktől elkülönítse, és ezzel a szervezet épségét védje. Az idegen anyagokat, az úgynevezett antigéneket, pl. baktériumokat, vírusokat felismeri, és azokat ártalmatlanná teszi. Az antigének ellen a szervezet ellenanyagot termel, ez az úgynevezett antitest. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Immune_system

Immunstimuláció : A szervezet immunrendszerének serkentése.

Immunszuppresszió:  A szervezet immunrendszerének visszaszorítása annak érdekében, hogy elkerüljük a kóros, vagy túlzott válaszokat. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Immunotherapy

Ín (tendon): az izom erős kötőszövetből álló vége, amely az izmot a csonthoz horgonyozza. Olyan szervekhez is rögzít izmokat, mint a szem. Nem csak rögzít, hanem az izmok erőátviteli rendszerének a része is. Az ízületi mozgáspálya bizonyos szakaszán megnyúlik, ezáltal erő halmozódik fel benne, mellyel a mozgáspálya további részében az izomrostok összehúzódásának hatékonyságát növeli.

Infarctus (infarktus): vérellátási zavar, oxigénhiány következtében kialakult szövetelhalás

Infectio (infekció): fertőzés, élő kórokozó által létrehozott betegség

Inflammatio (inflammáció): gyulladás, szokatlan vagy túl heves környezeti ingerekre adott védekező reakció, melynek során a védekezésben résztvevő sejtek és biológiailag hatásos anyagok jutnak nagy mennyiségben a károsodott szövetbe, amelyek magát a gyulladásban lévő testrészt is károsítják. A gyulladt szövet piros, meleg, duzzadt, fájdalmas. Szerencsés esetben teljes gyógyuláshoz, de esetenként szövetpusztuláshoz, hegesedéshez vezet.

Infravörös-kezelés (sollux lámpa): A test által elnyelt infravörös sugárzás hővé alakul át kb. 1-2 cm mélységben. A keringést, a szövetek anyagcseréjét fokozza, fájdalomcsillapító hatású. Torna előtt a merev ízületek kimozgatásának megkönnyítésére hatásos módszer.

Ínhüvely (vagina tendinis): a nagy súrlódásnak kitett helyeken az ín egy cső alakú hüvelyben fut, mely az ín könnyű elcsúszását biztosítja.

Iontophoresis (iontoforézis): galvánáram segítségével a bőr mélyebb rétegeibe töltésekkel rendelkező – tehát áram által mozgatható – gyógyszereket visznek be. A galvánáram és a gyógyszer együttesen fejti ki hatását, mely a bevitt gyógyszertől függ. Jó hatású olyan esetekben, mikor helyi hatást szeretnénk elérni, vagy el szeretnénk kerülni a gyógyszerrel a szájon keresztüli bevitelt. Pl. non-szteroid gyulladás csökkentők. Olyan, mint egy injekció tű nélkül. A galván áram hatásai: gyulladás csökkentő, vérbőség fokozó, keringés fokozó, fájdalomcsökkentő, anyagcsere fokozó és javítja az idegek vezetési képességét. Ehhez adódik a gyógyszer hatása mely általában fájdalomcsillapító, vagy non-szteroid gyulladás csökkentő.

Interferenciaáram-kezelés: két középfrekvenciájú áram kereszteződése útján ún. interferenciák, lebegések jönnek létre. A mélyebb szövetrészekben is fájdalomcsillapító, keringést, anyagcserét fokozó hatású. Az újabb készülékek lehetőséget adnak arra, hogy az elektromos kezelést ritmusos, pulzáló-szívó masszázs szimultán alkalmazásával kössék össze, ami a helyi keringést nagymértékben javítja. Ld. még: http://www.electrotherapy.org/modality/interferential-therapy

Interferencia és ultrahang kezelés kombinációja: Ebben a kezelésben mindkét kezelés hatásait kombináljuk. Az egyik elektródát feltesszük a bőrre, és ott rögzítjük, a másik elektródát az ultrahang kezelő fejével helyettesítjük. A két elektróda között jön létre a lebegőáram, de az ultrahang fejjel közben mikrokavitációt is létrehozunk, mellyel a szövetlazító, izomlazító, keringés fokozó, anyagcsere fokozó, gyulladás csökkentő, izomlazító hatását növeljük a kezelésnek.

Iris (irisz): szivárványhártya, a szemben a pupillát körülvevő gyűrű alakú lemez

Ischiadicus (isiádikusz): ülőcsonthoz tartozó, nervus ischiadicus (nervusz isiádikusz) ülőideg

Ischias (isiász): ülőideg fájdalom, az ülőideg betegsége, összenyomatása következtében a deréktájról az alsóvégtagba sugárzó fájdalom. Ld. még: www.slideshare.net/sobramid/pseudosciaticathe-diagnostic-dilemappt-49703221

Iszap:  Iszapfürdő és pakolások készítésére használják. Képlékeny, nagy fajsúlyú, nagy hőtároló-képességű anyag. Szerves és szervetlen iszapokat különböztetünk meg. A szerves iszapok (tőzegek) nagyobb ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Az iszapok legjellegzetesebb hatása a lassú hőfelvétel, a rendkívül jó hő tárolási képesség, és a lassú hőleadás. Az utóbbi teszi lehetővé, hogy az iszapokat 42o-on használjuk. Az iszapok tulajdonságai közül ki kell emelni a szemcsenagyságot, mely 0.02-00.002 mm-nél nem lehet nagyobb. Ez határozza meg a vízfelvételi képességet, képlékenységet. hatásait aszerint határozzuk meg, hogy milyen ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Pl. jód-bróm tartamú iszapok, gyulladás csökkentő hatásúak, csökkentik a szervezet húgysav szintjét, porcregeneráló hatásúak.   Nálunk legismertebb a kolopi vasas, kénes és a hajdúszoboszlói rádiumos gyógyiszap. Felmelegítve iszappakolás-terápiára használják. Az alábbi betegségekre javasoljuk: idült mozgásszervi betegségek kezelésénél, mind a kopásos, meszesedése kórformák, mind a gyulladásos megbetegedések esetén javallt,  és egyes ortopédiai, neurológiai, belgyógyászati és nőgyógyászati betegségeknél alkalmazzák. A módszer hővezető tulajdonságának köszönhetően kiváló izomlazító, ugyanakkor jó hatással van a porcokra és kötőszövetekre. Jelentős gyulladáscsökkentő, de a kezelés relaxációs hatásának köszönhetően közérzetjavító programként is beválik. A kezelést mindig orvosi konzultáció és vérnyomás ellenőrzés előzi meg.  Az iszapkezelés egyik formája a parafangó, ahol a paraffin hőtároló képességét az iszap ásványi anyag tartamával együtt használjuk. A kezelés általában 20 perces.

Ittrium (yttrium): fémes tulajdonságú elem, egyik radioaktív izotópját terápiás célra: synovectomia végzésére használják

Ízfej (caput articulare): domború ízvég

Ízület (articulatio): Azok a helyek, ahol a csontok összekapcsolódnak egymással, és egymáshoz képest elmozdulnak.

Ízületi mozgástartomány (mozgástartomány, ROM): Az a távolság, vagy szög, amit egy adott ízület egy irányban egy fajta mozgásra nézve, a mozgáslehetősége két végpontja között megtesz. Pl. a vállízületi ROM, karemelésre (elevációra) nézve 180o. Ilyenkor test mellől fej mellé emeljük a karunkat. Minden ízület minden lehetséges mozgására meghatározzuk a maximális ROM-ot, és vizsgálatkor a ténylegesen elért ROM-ot jegyezzük fel, hogy innen fejlesszük a mozgásokat a maximálisig.

Ízvápa (acetabulum): homorú ízvég, melyben az ízfej mozog.

Ízületi egér:  az ízületi üregben elhelyezkedő szabadtesteket nevezik így. Ízületi fájdalmat, elakadást okozhatnak. Gyógyulás csak a szabadtest eltávolításától várható.  Ld. még: https://radiopaedia.org/cases/intra-articular-loose-body-knee

Ízületi belhártya (synovium): az ízületet belülről borítja, az ízületi nedvet termeli kesztyű ujj szerű nyúlványaival.

Ízületi nedv (synovia) az ízületben lévő viszkózus folyadék, amely az ízületet “megolajozza”, és biztosítja a szinte súrlódásmentes mozgást. ld. még: https://healdove.com/disease-illness/The-Synovium-Synovitis-Inflammation-and-Joint-Pain

Ízületi porc (cartilago articularis): a csontok ízületi végét borítja, rugalmas ütközésüket biztosítja

Ízületi szalagok (ligamentum): a tok külső rétegében, vagy attól függetlenül elhelyezkedő kötőszövetből álló kötegek. A nagyobb igénybevételnek kitett helyeken a tok megerősítésére, a túlnyújtás megakadályozására szolgálnak. Mechanikai védő szerepüket az adja, hogy a mozdulatkor azonnal mechanikusan megfeszülnek, míg az izom általi védelemben van egy 0.1 másodperces késés (szinaptikus késés), ami mikromozgásokat tesz lehetővé a csontok között, ezáltal az ízületi porcok kopnak. Szalagok szakadásakor, sérülésekor az ízületi kopás valószínűségét vetik össze a műtéti kockázattal, illetve a műtéttől várható előnyökkel. Ez alapján határozzák meg a műtét szükségességét.

Ízületi tok (capsula articularis): a csontvégeket összefogja, az ízületi üreget körülzárja.

K

Kalapácsujj (digitus malleus): a lábujjak gyakori torzulása, a láb harántboltozatának lesüllyedése következtében megbomlik az egyensúly a lábujj hajlító és feszítő izmai között, aminek következtében az alapperc a lábhát felé, míg a második és harmadik perc a talp felé fordul. Az alap- és középsőperc között kiálló ízületet a cipők gyakran törik, ezért ott bőrkeményedés alakul ki. A bőr kisebesedhet, elgennyedhet, és igen fájdalmassá válhat. A kezdeti szakaszban kényelmes cipő és betét a panaszokat általában megszünteti. Súlyosabb esetekben műtét szükséges.

Kalcium (Ca): a szervezetben nagy mennyiségben előforduló elem. Egy felnőtt emberben átlagosan 1,2 kg kalcium található, melynek 99%-a a csontokban van, a csont szilárdságát meghatározó szervetlen állomány lényeges alkotórésze. Felnőttkorban a napi kalciumigény kb. 1 g, a gyerekek kalcium-szükséglete ennél jóval magasabb. A terhes, ill. szoptató anyának naponta kb. 3 g kalciumra van szüksége. Legfontosabb kalciumforrásunk a tej és a tejtermékek, de kisebb mennyiségben a hús és a zöldségfélék is tartalmaznak kalciumot, (lásd a Csontritkulás című fejezetet). A bélből a kalcium felszívódásához és a csontokba való beépüléséhez D-vitamin szükséges (lásd D-vitamin). Kalcium-, ill. D-vitamin-hiányában gyerekeken angolkór (lásd angolkór), felnőtteken csontlágyulás (lásd csontlágyulás) alakul ki.

Karpális (carpalis): kéztőcsonthoz tartozó

Kéz-váll szindróma:   A kéz-váll szindróma a reflexes szimpatikus disztrófia  egyik formája, melyet az érintett oldali váll és kéz fájdalma és korlátozott mozgása jellemez. Okozhatja sérülés (például kézre esés, orsócsonttörés (Colles-fraktúra), szívroham, gutaütés, és esetleg bizonyos gyógyszerek szedése (pl. barbiturátok). Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, bár az megállapítható, hogy egyesek hajlamos rá, mint mások. A tünetek 3 szakaszban jelentkeznek: az 1. stádium a kéz hirtelen fellépő, kiterjedt duzzanatával (ödémájával) és érzékenységével kezdődik, illetve a kéz sápadt az erek szűkülete (konstrikciója) miatt. Különösen mozgáskor érezhető fájdalom a vállban és a kézfejben. A kézről készült röntgenfelvételen általában foltos csontritkulás (oszteoporózis ) látszik. A 2. stádiumban a duzzanat és az érzékenység csökken; enyhül a kéz fájdalma is. A 3. stádiumot a duzzanat, az érzékenység és a fájdalom megszűnése jellemzi, de a kéz mozgása beszűkült, mert az ujjak merevek vagy karomszerűek, a Dupuytren-kontraktúrához hasonlítanak. Ebben a szakban a röntgenfelvételek gyakran kiterjedt csontsűrűség-csökkenést mutatnak. Ld. még:
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_1521;jsessionid=4B3F29F19CAAFD9A6B210EAD554C5599

Kyphoscoliosis (kifoszkoliózis): A gerinc háti szakaszának előre-hátrairányuló és oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Egy idő után a csigolyák mozgékonysága csökken, és gerincüket már nem tudják kiegyenesíteni. Oka 85%-ban ismeretlen. A kifoszkoliózis lehet funkcionális (fekve a görbület korrigálható, eltűnik, bordapúp nem látható), vagy strukturális. Az utóbbinál fél évenkénti orvosi kontroll, és rendszeres erre specifikus gyógytorna szükséges. Ld. még: http://slideplayer.hu/slide/1935904/

Kyphosis (kifózis ): a gerinc háti és keresztcsonti szakaszának hátra domboruló görbülete. Az egészséges gerinc a nyaki és az ágyéki szakaszon előre- (lordózis), a háti és a keresztcsonti szakaszon hátradomboruló ívben (kifózis) hajlik meg, és ezzel biztosítja a koponya rugalmas alátámasztását.

Klavikula (clavicula): kulcscsont.

Kompresszió (compressio): nyomás, összenyomás.

Kondrokalcinozis (chondrocalcinosis): Az ízületi porcban kalcium-pirofoszfát-dihidrát nevű kristályok válnak ki, amelyek részben a porcsejteket károsítják, részben az ízületbe kerülve gyulladást hozhatnak létre. Az alapfolyamat nem befolyásolható. Az ízületi tüneteket gyulladáscsökkentők enyhítik.

Kontrakció (contractio): összehúzódás, összehúzás

Kontraktura (contractura): torzulást, az ízület mozgáspályájának beszűkülését okozó zsugorodás, amely a tokot, a környező izmokat, a kötőszövetet, a bőrt érintheti. pl. Dupuytren-kontraktúra

Kontrasztanyag: a röntgendiagnosztikában használt anyagok, amelyek sugárelnyelő képessége különbözik a szervezetétől. Testüregeket, ízületeket, a gerincvelő körüli teret tölthetik fel a kontrasztanyaggal, amely a röntgenfelvételen kirajzolja az üreg alakját. Ld. még: www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=safety-contrast

Koszta (costa): borda

Kowarschik-galván: végtagi idegfájdalmak, isiász, cerviko-brachialgia enyhítésére alkalmazott stabil galvánáram kezelés. Két darab 90×8 centiméteres elektródát rakunk fel a végtagra. Egyiket a hajlító, a másikat a feszítő oldalra. A kezelési idő 15-20 perc.

Köszvény (arthritis urica): gyulladásos ízületi betegség. Az ízületekben kicsapódó húgysavkristály okozza.

Krónikus (chronicus): idült, lassú lefolyású, hosszan tartó

Krónikus derék fájdalom, hátfájdalom: A krónikus derékfájdalom általában egy akut, hirtelen kialakult eset után alakul ki, amikor sérülhet szalag, ízület, discus, vagy izom. Amikor rendszeresen, időről-időre kiújuló, sokszor egyre súlyosbodó (erősebb tünetekkel, vagy egyre hosszabb ideig tartó) epizódok jelentkeznek, krónikus derék fájdalomnak nevezzük. Tünetei lehetnek: deréktájon érzett fájdalom, merevség, mely akadályozza az egyenes testtartást is. Oka lehet: kis ízületi artrózis, arthritis, discus protrusio, scoliosis, megnövekedett kifózis, fibromyalgia, piriformis szindróma. Tünetei: tompa, görcsös, vagy éles fájdalom deréktájon, égő, zsibbadó érzés az alsó végtagokban, izomgyengeség a lábszárban, vagy lábban. Kezelése: a panaszok okának megkeresése után az okok kezelése adja a megoldást a problémára. Ld. még: www.slideshare.net/neckandback/understanding-disorders-of-the-spine-anatomy-of-the-spine-chronic-back-pain, www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/lower-back-pain-symptoms-diagnosis-and-treatment

L

Laesio (lézió): sérülés

Lateralis (laterális): oldalsó

LE-sejtek: szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegek vérében található kóros fehérvérsejtek

Leucocyta (leukocita): fehérvérsejt. Több fajtáját különböztetjük meg:

Leucocytopenia (leukocitopénia): a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben.

Lézersugárzás: Különleges fényforrással (lézerrel) előállított, pontosan irányítható, erősen fókuszálható fénynyaláb. Nagy energiasűrűség érhető el vele, ezért műtétek végzésekor roncsolásmentes vágásra használható.

Lézerterápia: Lézerrel egyes sejtek, sőt a sejtek bizonyos részei szelektíven sugározhatóak be. Kis intenzitású lézersugár a sebgyógyulást serkenti és a keletkező heg szilárdságát fokozza. Hatékony még: zúzódásokra, húzódásokra, szöveti szakadásokra (ín, szalag, izom), csonttörésre, túlerőltetésekre, degeneratív elváltozások kezelésére. Hatásai: izomlazító, vérkeringés fokozó, gyulladás csökkentő. Ld. még:
http://www.safelaser.hu/hu/termekek/keszulekek?id=16

Ligamentum: szalag, ínszalag Boka szalagjai

Lympha (limfa): nyirok

Lymphadenitis (limfadenitisz): nyirokcsomó gyulladás

Lymphangitis (limfangitisz ): nyirokérgyulladás

Localis (lokális): helyi, csak egy testrészre vonatkozó,

Lokális injekció: a beteg, fájó testrészbe adott injekció, amely általában érzéstelenítő és/vagy gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz.

Lóláb (pes equinus): fejlődési rendellenesség, a láb lefelé áll, a sarok nem ér a földre

Lordosis (lordózis): A gerinc előre domború íve a nyaki és az ágyéki szakaszon. Az ív lelapulása panaszokhoz vezethet.

Lötyögő térd (genu laxum): Ép térdízületben a tok és a szalagok megakadályozzák, hogy az ízület oldalirányban, vagy nyújtáskor 180 fokon túl elmozduljon. Ha valamilyen sérülés vagy betegség ezeket károsítja, a térd előre-hátra vagy oldalirányba el tud billenni. A járás bizonytalanná válik, a térd könnyen megbicsaklik, megrándul, begyullad. Enyhe esetben térdtok elegendő lehet a térd megtámasztására, súlyosabb esetben műtét szükséges. Ld. még: www.caringmedical.com/prolotherapy-news/knee-instability/

Lúdtalp (pes planus): A gyerekeknek három éves korukig természetes állapotban is lúdtalpuk van, mert öt éves korra alakul ki a láb hosszanti boltozata. Lúdtalpnak nevezzük azt az állapotot, mikor a talp hosszában lévő belső (medialis) hosszanti talp boltozat lesüllyed. Oka lehet öröklött hajlam, kisebb-nagyobb sérülések, reumatoid arthritis, diabetes. Ritkán okoz panaszt, de ha panaszossá válik, annak oka: munkahelyzet változása, kis sérülés, hirtelen hízás, túlzásba vitt futás, állás, gyaloglás, ugrás, rossz felépítésű cipő. A lúdtalpnak a legkomolyabb veszélye az, hogy egész testre kiterjedő statikai változásokat okoz, melyeket érdemes lúdtalpbetéttel megelőzni. Ld. még: http://www.medicinenet.com/flatfoot_pes_planus/article.htm

Lumbago (lumbágó): ágyéki, keresztcsonti fájdalom, izom görcs. Általános megfogalmazása az ágyéki gerinc fájdalomnak. Sokszor egymással felcserélhetően használjuk a két fogalmat. A lumbágó hátterében álló okok komplexet, és nem mindig deríthetők ki könnyen. Az okainak felderítésében két tényező segíthet. Az egyik a fájdalom típusa (hogyan fáj, mi enyhíti, ill. súlyosbítja a panaszokat). A másik a tünetek eloszlása, hol érzi a panaszokat? Derekában vagy a lábában, esetleg mindkettőben? Ha mindkettőben, akkor melyik rosszabb? Sugárzik-e a test valamely más területére? A diagnózist képalkotó eljárásokkal egészíthetjük ki.(MR, CT) Kezelését aszerint határozzuk meg, hogy milyen ok húzódik meg a fájdalom mögött. Ld. még: www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/understanding-low-back-pain-lumbago

Lumbalgia: deréktáji fájdalom

Lumbalis (lumbális): ágyéki, ágyékhoz tartozó

Lumbalpunctio (lumbálpunkció): gerinccsapolás, amikor diagnosztikus célból agyvizet vesznek a gerinccsatornából. Általában diagnosztikus indikációja van, képet az központi idegrendszer állapotáról olyan gyanú esetén, mint bakteriális agyhártyagyulladás, subarrachnoidális vérzés, Guillan-Barre szindróma. Alkalmanként terápiás haszna is lehet, pl. koponyán belüli vérzés esetén. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Lumbar_puncture

Lupus (lupusz): krónikus gyulladásos betegség, mely akkor jelentkezik, ha a szervezet immunrendszere megtámadja saját szerveit, szöveteit. Érintett szervek lehetnek: ízületek, bőr, vesék, vérsejtek, agy, szív, tüdő. Legjellegzetesebb jele az arcokon jelentkező pillangó szárny formájú kiütés. Kezelése: a tünetek enyhítése, a gyulladás csökkentése, a kiújulás megelőzése, a szervek károsodásának megakadályozása. A kép a www.wikipedia.org származik.
http://www.webmd.com/lupus/guide/understanding-lupus-treatment#1

Lupus erythemathosus (systemas) SLE: Évekig elhúzódó, ismeretlen eredetű autoimmun betegség, amely a kisartériák gyulladását okozza. Gyakorlatilag minden szervet megbetegíthet. Gyakran bőrkiütésekkel, ízületi gyulladással esetleg lázzal kezdődik. A kiütés jellemzően az orrháton és a két orcán, valamint másutt, a napnak kitett területeken szokott jelentkezni. Érintheti a vesét, a szívet, a tüdőt, a májat, a lépet, a nyirokcsomókat, a szemet, és nem ritkán idegrendszeri tüneteket is okoz. Kezelésében a szteroid készítmények és az immunszupresszív szerek hatékonyak.

Luxatio (luxáció): ficam, baleset, vagy fejlődési rendellenesség következtében az ízületi fej elhagyja a vápát.

Lyme artritisz (Borreliózis) Fertőző betegség. A kórokozója kullancscsípéssel kerül a szervezetbe. Típusos esetben piros, a széle felé terjedő bőrkiütés alakul ki. Lázzal, fejfájással, ízületi- és izomfájdalommal járhat. Később az előző tünetek eltűnnek, majd ízületi- és ideg-, szív- és agyhártyagyulladás jelenhetnek meg. Hónapokkal, évekkel a fertőződés után sokízületi gyulladás, ideggyulladás és bőrelváltozások képében kialakulhat a betegség ún. krónikus szakasza. A fertőzést követően a betegek vérében a kórokozó ellen termelődött ellenanyag kimutatható. Az időben alkalmazott antibiotikus kezelés a betegséget általában meggyógyítja.

M

Magnetoterápia (mágneskezelés): elektromos áram hatására a kezelőtekerccsel pulzáló mágneses teret állítanak elő. Fájdalomcsillapító, izomlazító, törések után a csontképződést elősegítő hatása ismert. Az elektromágneses kezelések során a molekuláris rendszerek  töltésére hatunk, oly módon, hogy az elektronpályák energetikai változását idézzük elő. Így a testünk valamennyi sejtjére hatással lehetünk azáltal, hogy megkönnyíti a biokémiai reakciók lejátszódását, segíti speciális proteinek szintézisét, javítja, lerövidíti a sebgyógyulást, intenzívebb vérkeringést biztosít egészen a hajszálerekig, növeli a szöveti oxigenizációt, csökkenti a vérnyomást, a pulzust, csökkenti a vegetatív feszültséget, támogatva a relaxációt, javítja a csontfelépítést, erősíti a kötőszöveteket, erőteljesebb immunvédekezést idéz elő. A mozgásszervi betegségek esetén illetve a fájdalomcsillapításnál más terápiákkal kombinálva alkalmazzuk. Hatásai: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, trófikus hatású, görcsoldó, értágító. Ld. még: http://www.electrotherapy.org/modality/magnetic-therapy

Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI): a protonok mágneses rezonanciáját felhasználva, ionizáló sugárzás nélkül készített felvétel különböző szervekről. A képeket számítógép segítségével rekonstruálják. Különböző síkokban generálhatók képek a segítségével. Lágyrészek: idegrendszer, csontvelő, az ízületet alkotó porcok, porckorongok, szalagok elváltozásai pontosan vizsgálhatók a segítségével. A testbe ültetett mágnesezhető fémek esetén a beteget nem lehet minden esetben vizsgálni, ha fémbeültetéssel járó műtéte volt, feltétlenül említse meg a vizsgálatot kezdeményező és végző orvosnak. www.slideshare.net/DrHimanshuBansal/mri-of-knee

Malleolus (malleolusz): külső és belső bokacsont.

Manifest (manifeszt): nyilvánvaló (látható) tünetekkel járó

Manipulatio (manipuláció ): kezelés, eljárás. Ízületi manipuláción azt az eljárást értjük, mikor az arra avatott manuálterápiás szakember, a helyéről kissé kimozdult, és ebben a helyzetben beakadt, “blokkolt” ízületet, amely gyakran fájdalmas és nem mozgatható, a helyére visszarakja. A blokk egy kattanással oldódik, és a panaszok sokszor azonnal megszűnnek.

Manuálterápia: Az a kezelési eljárás, mikor teljes fizioterápiás vizsgálatot követően a panaszokat okozó ízületi játék hiányát, (ízületi blokkot), az ideg mobilitásának hiányát, az egyes ízület mozgástartomány kiesését, a kötőszöveti merevséget, az erre képzett manuálterapeuta helyreállítja mobilizációs, vagy manipulációs technikával. Ld. még: www.physio-pedia.com/Manual_Therapy

Manus (manusz ): kéz

Masszázs:  Az izmok lazítása, melyet kézzel, ujjakkal, vagy valamilyen eszközzel végeznek. Általában a fájdalom, izommerevség, vagy stressz oldására használják. A masszázs történhet ágyon, speciális masszázs székben, matracon, a földön.  Gyógyászatban leggyakrabban a klasszikus svédmasszázs fogásait használjuk, de egyre elterjedtebbek a keleti gyógyászatból átvett masszázstípusok is. Terjedőben van a vízi relaxációs módszerek használata. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Massage

Medialis (mediális): közép felé eső

Mellékvese (glandula suprarenalis): belső elválasztású mirigy. A két mellékvese a vesék felső részén helyezkedik el, két részből, kéreg- és velőállományból áll. A velőállomány hormonja a pulzust gyorsítja, a vérnyomást emeli. A kéregállományban termelődnek az úgynevezett kéreghormonok, orvosi néven kortikoszteroidok (corticosteroidok), amelyek a só-víz- háztartást, a cukoranyagcserét szabályozzák, és nemi hormonokat is termelnek. A csoport egyes tagjai hatékony gyulladás csökkentők, ezeket gyógyszerként is felhasználják.

Mellékpajzsmirigy (parathyroid): A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigy mellett helyezkednek el, de funkciójuk csak a vér Ca2+ ion tartalmának szintjét szabályozó hormonok termelésében kapcsolódik össze. A pajzsmirigy C sejtjeiben termelődő Calcitonin és a mellékpajzsmirigy által termelt Parathormon együttesen szabályozzák a vér kalcium szintjét. Nagyon szűk értékek között tartják (9.0-10.1 mmol/l). Ha a kalcium szint csökken, akkor a Parathormon termelődés nő – csontbontó sejtek aktivitását növelve pótolja a vér Ca2+ szintjét. Ha a vér kalcium szintje nő – a Calcitonin termelés is nő, így a csontépítő sejtek aktivitásának növelésével csökkenti a vér Ca2+ szintjét. Ld. még: http://www.mhhe.com/biosci/esp/2001_saladin/folder_structure/su/m2/s6/sum2s6_1.htm

Mellkas kimeneti szindróma (thoracic outlet szindróma TOS): A felsővégtag erei és idegei a kulcscsont fölött a nyakat mozgató, ún. scalenus izmok között bújnak ki a mellkas felső részén a karra. Az ereket és idegeket a nyaki borda, a scalenus izmok görcse, az 1. borda és a kulcscsont közötti rés szűkülete, idősebb korban a vállöv süllyedése, hiperabdukciós szindróma, tüdőcsúcs-betegségek összenyomhatják, amik a gyűrűs és a kisujj zsibbadását, fájdalmát, a tapintásérzés csökkenését, a kéz gyengeségét okozhatják. Speciális, a nyak- és a vállizmokat erősítő torna általában elegendő a panaszok megszüntetésére, műtét csak ritkán szükséges.

Meniscus (meniszkusz): félhold alakú ízületi rostos porc a térdízületben, az ízvápa mélyítésére szolgál.

Mediális és laterálisan elhelyezkedő rostos porc, szerepe fontos a nyomás eloszlatásban is.

Meniscus szakadás (laesio): A mediális és laterális meniscus a térdízületet ért nyomások eloszlatásában játszik fontos szerepet. A térd hajlításakor, és nyújtásakor a hozzájuk csatlakozó szalagocskák mindig a terhelő felületek közé mozdítják őket. Ha hajlítás-nyújtás közben a lábszárra csavaró mozgás is hat, a meniscus becsípődhet, ezáltal szakadás keletkezik benne, vagy leszakadhat belőle egy darab gyakran szúró fájdalom kíséretében. Tünetei: A kis szakadásnál enyhe fájdalom és duzzanat jelentkezik a térdben, ami 2-3 hét alatt elmúlik. A közepes szakadásnál a térd belső vagy külső oldalán jelentkezik fájdalom és duzzanat, ami lassan napok alatt alakul ki. A térd merev, mozgástartománya csökkent. Erős fájdalom terhelésre, és csavaró mozgásra jelentkezik, ezért sokszor járni is képtelen a beteg, de a guggolás, lépcsőzés lehetetlenné válik. A tünetek 1-2 hét alatt eltűnnek, de terhelésre visszatérnek, kiújulnak. Nagyméretű szakadásnál, teljesen leszakad egy darab a meniscusból az ízület üregébe. Ízületi egérré válik, ami elakadást okozhat a térdben és koptatja az ízületi porcot. A fájdalom és duzzanat szintén 2-3 hét alatt eltűnik. Meniscus szakadás kezelése általában arthroszkópos műtét. Ld. még: http://www.webmd.com/fitness-exercise/tc/meniscus-tear-topic-overview#1
A kép a különböző irányú meniscus szakadásokat ábrázolja.

Myalgia (mialgia): izomfájdalom, melyet leggyakrabban az izom, vagy izomcsoport túlhasználata vagy túl feszítése okoz. Ha nincs traumás esemény a háttérben az izomfájdalom leggyakoribb oka vírusfertőzés.

Myelon (mielon): gerincvelő. A képek a következő linkről származnak: http://www.anatomie-online.com/Seiten/anato071.html

Myelographia (mielográfia): A gerincvelő kontrasztanyagos röntgen vizsgálata. A gerinccsatornába kontrasztanyagot adnak be, amely az esetleges porckorongsérvet vagy daganatot körülrajzolja. Az utóbbi években a CT és MRI vizsgálatok jórészt kiszorították. A következő képen ugyanannak a problémának a MRI és mielográfiás képe látható.

Mikrohullám-kezelés: Nagyfrekvenciás elektromos kezelés. A mikrohullám elektromos energiája 2,5-3cm mélységben elnyelődik, hővé alakul. Felületi folyamatok kezelésére alkalmas. Fájdalomcsillapító, keringésjavító, fájdalomcsillapító hatású.

Mikrotrauma: apró sérülés, általában akkor használjuk, amikor folyamatos, nagy terhelésre a szövetekben mikrotraumák keletkeznek. Ezek nem okoznak teljes szakadást a szövetben, de a szövet szálai – a csontnál egyes csontgerendák – elszakadnak, eltörnek. Ezek a mikrotraumák ha összeadódnak, akkor keletkezik nagy sérülés, vagy fáradásos törés.

Myo (mio):  izom-

Myofascia (miofaszcia): A miofascia vagy fascia egy sűrű, merev szövet mely körülfogja és betakarja az izmokat, csontokat, támasztja a belső szerveket, rögzíti a bőrt az alatta lévő képletekhez. A külső rögzítő fascia nagyon erős és rugalmas. Húzó szilárdsága 9000 N. Mikroszkopikusan pókhálóra hasonlít, ami a fejtetőtől a lábujjakig beborítja a testet, vég nélküli – mint egy kör – mert önmagába tér vissza így összekapcsolja a test minden részét egymással. Egészséges állapotában relaxált, lágy, hullámos, emiatt képes megfeszülni rövidülés nélkül. Segít a helyes testhelyzet és rugalmasság fenntartásában, a megfelelő mozgások kivitelezésében. Kisebb traumákat közömbösít, de nagyobbakra (sérülések, műtétek, vagy rossz testtartás) test szerte megjelenő és hatásaiban összeadódó feszülésekkel reagál, amit csak miofascia oldásával lehet megszüntetni. Ld. még: https://jenings.com/what-is-fascia.html

Myofascial release (miofaszcia oldása): Manuálterápiás kezelés, ami közvetlenül javít a fascia állapotán. Oldja a benne keletkezett merev részt, így a fascia vissza tud lazulni, és visszatér a megfelelő állapotába. Mély szöveti kezelés, mely mély, lassú nyomásával hosszantartó lazulást eredményez. Változtat pl. a fejfájáson, derék, háti gerinc fájdalmon, nyak merevségen, váll- és egyéb sportsérüléseken, krónikus térd fájdalmakon, tenisz könyökön és egyéb csonthártyagyulladásokon. Ld. még: https://jenings.com/what-is-fascia.html

Miofasciális Trigger pont: A MTrP egy hiperirritábilis pont az izmokat takaró fasciában. Tapintáskor izomcsomót, és hozzá kapcsolódó feszes köteget lehet érezni. Keletkezése egy meghatározható kisebb – nagyobb traumához, vagy tartós túlterheléshez köthető. Ilyen túlterhelés lehet egy gyakran ismételt mozdulat (100 méter kerítés lefestése, egész napos szokatlan fizikai terhelés), vagy statikus rossz testtartás. A megfeszült MTrP keringése, táplálása romlik, íy önfenntartó módon, láthatatlanul jelen marad az izomban. Ilyenkor fájdalmat nem okoz, csak az adott izom rugalmasságát rontja. Ezeket a láthatatlan MTrP-ket latens TrP-nek nevezzük. Újabb őket ért trauma hatására aktiválódhatnak, ettől kezdve már helyi, vagy kisugárzó fájdalmat is okoznak. Újabban MRI vizsgálattal is kimutathatóvá vált a jelenlétük, de egyszerűbb a fizikális vizsgálat során a tapintásos igazolásuk. Ha a rájuk adott nyomás a beteg számára „ismerős, megszokott” fájdalmat váltja ki, akkor közvetve igazoltuk a MTrP-t, mint a fájdalom okát, és eszerint kezeljük jéggel és melegítéssel, nyomással, vagy tű beleszúrásával.  Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Myofascial_trigger_point

Miofasciális fájdalom szindróma: Krónikus fájdalom, melyben a fájdalmas izomcsomókra (Trigger-pont) adott nyomás fájdalmat okoz, nem csak helyben, hanem kisugározva a test egyéb részeire is. Oka lehet az izmok gyakori, ismételt, vagy hosszantartó összehúzódása. A linkre kattintva videó ismerteti bővebben, és innen származik a kép is. https://www.spine-health.com/video/myofascial-pain-syndrome-video

Myogelosis (miogelózis): Miogelózis a miofasciális Trigger pont (MTrP) régies neve. Azért alakult ki, mert az izomban található MTrP -ben gél állagot véltek felfedezni, így kapta a mio-gelózis nevet. A MTrP egy hiperirritábilis pont az izmokat takaró fasciában. Tapintáskor izomcsomót, és hozzá kapcsolódó feszes köteget lehet érezni. Keletkezése egy meghatározható kisebb – nagyobb traumához, vagy tartós túlterheléshez köthető. Ilyen túlterhelés lehet egy gyakran ismételt mozdulat (100 méter kerítés lefestése, egész napos szokatlan fizikai terhelés), vagy statikus rossz testtartás. A megfeszült MTrP keringése, táplálása romlik, íy önfenntartó módon, láthatatlanul jelen marad az izomban. Ilyenkor fájdalmat nem okoz, csak az adott izom rugalmasságát rontja. Ezeket a láthatatlan MTrP-ket latens TrP-nek nevezzük. Újabb őket ért trauma hatására aktiválódhatnak, ettől kezdve már helyi, vagy kisugárzó fájdalmat is okoznak. Újabban MRI vizsgálattal is kimutathatóvá vált a jelenlétük, de egyszerűbb a fizikális vizsgálat során a tapintásos igazolásuk. Ha a rájuk adott nyomás a beteg számára „ismerős, megszokott” fájdalmat váltja ki, akkor közvetve igazoltuk a MTrP-t, mint a fájdalom okát, és eszerint kezeljük jéggel és melegítéssel, nyomással, vagy tű beleszúrásával.  Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Myofascial_trigger_point

Myogen (miogén): izom eredetű

Myositis (miozitisz): izomgyulladás

Monarthritis (monartritisz ): egyetlen ízület gyulladása

Mon, Mono: egy, egyetlen

Morbus (mórbusz): betegség. Általában szerzői névvel ellátott betegségek megjelölésére használjuk. Pl. Morbus Bechterew, Morbus Scheuermann.

Mozgáskorlátozottság: Két különböző értelemben használjuk. Az egyik, amikor az ízület mozgástartománya csökken. Ezt leggyakrabban az ízület, vagy az ízület körüli szövetek betegsége okozza. A másik, a WHO 1980-as meghatározása –ezt használjuk általánosabban – melyben a mozgatószerv károsodása miatt az egyén korlátozva van mozgásaiban, emiatt rá jellemző mozgásos tevékenységét nem tudja elvégezni. Megjelenhet a napi önellátásban, vagy lakáson kívüli mobilitásában.

Mozgástartomány (ízületi mozgástartomány, ROM): Az a távolság, vagy szög, amit egy adott ízület egy irányban egy fajta mozgásra nézve, a mozgáslehetősége két végpontja között megtesz. Pl. a vállízületi ROM, karemelésre (elevációra) nézve 180o. Ilyenkor test mellől fej mellé emeljük a karunkat. Minden ízület minden lehetséges mozgására meghatározzuk a maximális ROM-ot, és vizsgálatkor a ténylegesen elért ROM-ot jegyezzük fel, hogy innen fejlesszük a mozgásokat a maximálisig.

Musculus (muszkulusz): izom

Mycoplasma pneumoniae: Felső légúti hurutot, tüdőgyulladást, késői betegségként reaktív artritiszt okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozó.

N

Négyrekeszes-galván kezelés:  A részleges elektromos fürdő  régebbi neve, de ma a korszerűbb gépekkel már galván áramon kívül más áramformákat is használnak. Test hőmérsékletű (34-35o-os) vízzel telt 1,2,3 vagy 4 kádba teszi a beteg a végtagját, végtagjait, melyek falán elektródák vannak. A végtagok egyidejű elektromos kezelésére használjuk, melynek fájdalomcsillapító, anyagcsere és keringés fokozó, ideg ingerelhetőség fokozó hatásai vannak. Gyógyszereket ugyanúgy be lehet vinni vele, mint az iontoforézissel.

Necrosis (nekrózis): elhalás, sejt, szövet vagy szerv elhalása az élő szervezetben. Combfej elhalás (necrosis capitis femoris) a combfejben érelzáródás következtében elhalás jön létre. Pontos oka nem ismert, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar, túlzott alkoholfogyasztás szerepet játszik kialakulásában. A betegség kezdetben csak terhelésre jelentkező fájdalommal jár, később a fájdalom állandósul, a térdbe, combba is kisugárzik. A terhelés hatására az elpusztult csont beroppanhat, ami korai, súlyos artrózishoz vezethet. Korai, nem előrehaladott esetben van remény a combfej megmentésére műtét, ritkábban fél év tehermentesítés segítségével. Ha a csípő beroppant, deformált, protézisműtét végezhető.

Nonszteroid (nem szteroid) gyulladáscsökkentők: mellékvesekéreg-hormont nem tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Ld. még: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2067/milyen-gyulladascsokkentot-valasszunk

Nervus (nervusz): ideg

Neuralgia:  idegfájdalom. Anatómiai elváltozás nem található a hátterében. Oka az idegen belüli keringésének zavara, izom általi nyomás, vagy ideg szövetek közötti csúszásának csökkenése lehet. Kezelése: az ideg mozgás elakadásának, okát kell megtalálni, és idegmobilizáló gyakorlatokkal javítani belső keringését.

Neuritis (neuritisz): perifériás ideggyulladás, mely fájdalmat, zsibbadást, fals, bizarr érzeteket, vagy funkció kiesést okoz. Lehet egyetlen ideg gyulladása is, de érintheti az egész perifériás idegrendszert is. Oka lehet sérülés, fertőzés, Lyme-kór, kémiai hatás (túlzott alkoholfogyasztás), de kialakulhat sugár terápia után is. Hátterében az alkoholizmus mellett, autóimmun folyamatok, B12, B1 vitaminhiány, diabetes, tumoros folyamat, pajzsmirigy alulműködés is állhat. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Neuritis

Neurogen (neurogén): idegi eredetű

Neurogen arthropathia (neurogén artropátia ): Főleg az alsó végtagokon, a lábon, a bokán jelentkezik. Az idegek károsodása következtében a szövetek táplálkozása romlik, ráadásul az érzéskiesés következtében gyakran érik észrevétlenül sérülések az érintett testrészt. Ezek együttesen a csontok felszívódásához, az ízületek súlyos torzulásához, nehezen gyógyuló, elfertőződésre hajlamos talpi fekélyek kialakulásához vezetnek. Súlyos, elhanyagolt cukorbetegséghez, alkoholizmushoz csatlakozhat. Sokkal ritkább a vérbaj késői stádiumában: a tabes dorsalisban és syringomyeliában (a gerincvelő körülírt pusztulásával járó betegség) kialakuló nagy destrukcióval és enyhe fájdalommal járó ízületi károsodás. Korai felismerésével a folyamat lassítható, vagy megállítható. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Neuropathic_arthropathy

Neuropathia (neuropátia): idegbántalom, neuropátia diabetika (neuropathia diabetica) cukorbetegséghez társuló idegbántalom. Többféle formája van. Típusos a lábak és a kezek érzészavara a zokninak és a kesztyűnek megfelelő elhelyezkedésben. Ülőidegzsábát (isiászt), a combideg, és az arcideg gyulladását is okozhatja. Ld. még: http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/302/a-periferias-neuropatia-es-tunetei

Nodus (nódusz): csomó

Nyaki borda (costa cervicalis): Az utolsó nyaki csigolyához egy számfeletti bordapár csatlakozik. Mellkas kimeneti szindrómát (TOS) okozhat.

O

Obesitas (obezitás): elhízás, kövérség. Olyan súlyos túlsúly, aminek egészség károsító hatása van. Akkor beszélünk elhízásról, ha a BMI index 30kg/m2 felett van, 25-30 kg/m2 között jelentős túlsúlyként említjük. Olyan betegségek alapja lehet, mint a 2. típusú diabetes, kardiovaszkuláris betegségek, alvási apnoe, ízületi artrózisok, egyes tumoros betegségek, és depresszió. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Obesity

Occipitalis (okcipitális): nyakszirthez tartozó.

Occiput (okciput): nyakszirt

Olecranon (olekránon): könyökcsúcs. Kép forrása: http://www.fpnotebook.com/legacy/Ortho/Anatomy/ElbwAntmy.htm

Omarthritis (omartritisz): a vállízület gyulladása.

Om (o): váll-

Os (osz): csont.

Oscillometer (oszcillométer): végtagkeringés vizsgálatára szolgáló eszköz, amely az érben a vérátáramlás által kiváltott térfogatváltozást jelzi.

Osseus (osszeusz ): csontos, csonthoz tartozó.

Ossificatio (osszifikáció): csontosodás, csontképződés, csont átépülés. Képződhet csontszövet primitív kötőszöveti sejtek csonttá való átépülésével, vagy porcsejtek vezetésével. Az utóbbi a csonttörések gyógyulásakor zajlik. Ilyenkor porcsejtek rakódnak a tört részek közé, majd szervetlen anyag felvételével elcsontosodik. A folyamat lezajlása után a tört végeket körülvevő callus felhő felszívódik. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Ossification

Osteo (oszteo): csont-

Osteochondritis dissecans (oszteokondritisz disszekánsz ): A térd, csípő-, váll-, ritkán bokaízületben a porc és az alatta lévő csont egy darabkája elhal, leválik, és az ízületben szabadon mozog, ami fájdalmat, esetleg ízületi zárat hoz létre. A betegség kialakulásában hajlam, kisebb-nagyobb sérülések és a helyi keringés zavara is szerepet játszhat. Hónapokig tartó gipszrögzítés mellett a leválóban lévő porcdarab visszarögzül, önmagától gyógyul. Sokan már friss esetben is műtétet végeznek, ha a leszakadt darab a terhelő felületek közé mozdul el.  Ld. még: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteochondritis-dissecans/basics/definition/con-20024803

Osteomalacia: csontlágyulás általában D-vitamin-hiány következtében a csontokba az ásványi anyagok nem épülnek be megfelelő mértékben. A csontok mészszegények, puhák, nyomás érzékenyek, gyakran terheléskor a comb izmai is fájdalmasak. A betegek fáradékonyak, sápadtak, a járásuk kacsázó. Súlyos esetben a lágy csontok a terhelés hatására elgörbülnek, eltörnek. Megfelelő mennyiségű D-vitamin- és kalciumbevitellel a betegség általában gyógyítható. Ld. még: http://www.healthline.com/health/osteomalacia#overview1

Osteomyelitis (oszteomielitisz): csontvelőgyulladás. Kialakulásáért többnyire a szervezetben lévő más fertőző forrásból véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek. A fertőzés forrása leggyakrabban egy gennyes, gyulladt fog, bőrgyulladás, közép-fülgyulladás lehet. Akut csontvelőgyulladás a csont és csontvelő gennykeltő baktériumok által okozott megbetegedése. Leggyakrabban a hosszú csöves csontokat (combcsont, lábszárcsont, felkar csont, alkar csont) érinti. 90%-ban Staphylococcus aureus nevű baktérium a kórokozó. Ritkán helyi hatásra fertőződik a csont, pl. baleseti nyílt törés, vagy csontműtétet követően. Tünetei: az érintett végtag fájdalmas, duzzadt, felette a bőr melegebb tapintatú, piros. A fájdalom nyugalomban is megmarad, és lüktető jellegű. Magas láz, és elesettség érzés kísérheti. Ld. még: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/959/csontvelogyulladas

Osteopenia (oszteopénia): A csontok enyhe fokú tömeg vesztése, ritkulása, amely még nem éri el a csontritkulás mértékét.

Osteoporosis (oszteoporozis): csontritkulás, a csont tömeg csökkenése normál mérték alá. Pontos definíciója: a csont sűrűség a fiatal felnőttek 2.5 standard deviációja alatt van. A csonttömeg vesztés 35 éves kor körül elkezdődik, de ez a folyamat felgyorsul a nőknél a menopauza környékén az ösztrogén csökkenő mennyisége miatt. A folyamatot gyorsítják egyes betegségek (pajzsmirigy túlműködés, alkoholizmus, anorexia – nagyon alacsony testsúly – vese elégtelenség, petefészkek sebészi eltávolítása), és egyes gyógyszerek (SSRI, kemoterápia, proton pumpa gátlók, szteroidok). A mozgás szegény életmód, és dohányzás ugyanúgy rizikó faktora a kialakulásnak, mint az elégtelen kalcium és D vitamin bevitel. Tünetmentesen alakul ki, ezért érdemes rendszeres osteodenzitometriás szűrést csinálni évente a menopauza idejétől. http://www.medicinenet.com/osteoporosis/article.htm

Osteoblast (oszteoblaszt): csontépítő sejt

Osteoclast (oszteoklast): csontbontó sejt

Osteocyta (oszteocyta): kifejlett csontsejt

Ozmium (osmium) a 76. rendszámú elem. Vegyületeit az ízületi hártya roncsolására szinovektómiára használják.

P

Paget-kór (osteitis deformans) Ismeretlen eredetű, de kialakulásában genetikai vagy környezeti tényezők játszhatnak szerepet. A csontszerkezet átépülésével, szerkezetének megváltozásával járó betegség. Egy vagy több csontot érinthet, leggyakrabban a csigolyák, medence, keresztcsont, combcsont érintett.  A betegség először egy csont leépülési szakaszból, majd egy csont felépülési szakaszból áll. A keletkezett új csont fonalas szerkezetű, ezáltal gyengébb, kevésbé tömör, és több eret tartalmaz, emiatt kevésbé ellenálló a törésekkel szemben. A betegség 70-90%-ban tünetmentesen zajlik, de ahol vannak tünetek, azok a következők: a megbetegedett csont gyakran fájdalmas, másodlagos ízületi artrózis alakulhat ki később, csont deformálódhat, illetve az új csontban neurológiai tünetek jelentkezhetnek, és fokozott hő érzés. Máskor csak a csont megvastagodása, megváltozott alakja hívja fel rá a figyelmet a betegségre. Meggyógyítani nem tudjuk. A fájdalomcsillapítás mellett röntgenbesugárzás jó hatású szokott lenni. Újabban pajzsmirigy-hormon (Calcitonin) és foszfát-vegyületekkel jó terápiás eredmény érhető el.

Pajzsmirigy (glandula thyreoidea): Belső elválasztású mirigy. A nyak elülső részén helyezkedik el. A sejtek anyagcseréjét szabályozza. Hormonja elengedhetetlenül szükséges a növekedéshez, és az agyvelő kifejlődéséhez. A pajzsmirigy csökkent működése (hypothyreosis) gyermekkorban törpeséget, elbutulást, felnőttkorban fokozott só- és vízvisszatartást, puffadást, lelassult gondolkodást, csontritkulást, izomfájdalmat, bizonytalan ízületi panaszokat, korai porckopást, kézzsibbadást okozhat. A betegség a hormon pótlásával jól gyógyítható. A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis) fokozott alapanyagcserét: fokozott étvágy mellett fogyást, hőemelkedést, ingerlékenységet, kézremegést, csontritkulást, izombántalmakat, bizonytalan végtag- és hátfájdalmakat okozhat. A pajzsmirigyműködést csökkentő gyógyszerek a panaszokat jól befolyásolják.

Palmaris (palmáris ): tenyéri. Oldal – irány meghatározásra is használjuk.

Panarteritis (panarteritisz): az artériafal valamennyi rétegének gyulladása

Panarteritis nodosa (panarteritisz nodoza , PAN): az erek csomós gyulladásával járó betegség. Bármelyik szervet érintheti. Gyakran kíséri izom- és ízületi fájdalom, valamint gyulladás, és ideggyulladás következtében a lábak zsibbadása és gyengesége.

Pancreas (pankreász ): Hasnyálmirigy, mely a hormon rendszerhez, és az emésztő rendszerhez is tartozik. A hasüregben a gyomor mögött található, hozzásimul a vékonybélhez. Általa termelt, és vérbe ürített hormonok: inzulin, glucagon, somatostatin, pankreász polipeptidek.  Az emésztő rendszeri hatását egy olyan nedvvel fejti ki, melyet a gyomorba ürít, és ez a nedv bikarbonátokat tartalmaz, mely közömbösíti a gyomorsavat, és olyan enzimeket, melyek segítik a fehérjék, szénhidrátok, zsírok feldarabolódását, és vékonybélből való felszívódását. https://en.wikipedia.org/wiki/Pancreas

Panniculitis, panniculosis (pannikulitisz, pannikulózis ): A bőr alatti zsírszövet fájdalmas gyulladása. Nőkön gyakoribb. A medencetájékon, a combokon és a térd belső oldalán szokott előfordulni. A zsírszövet tömegesebb, tömött tapintatta, igen fájdalmas lehet. Helyileg adott gyulladáscsökkentő injekciók, fizioterápiás kezelések általában jó hatásúak.

Paralysis (paralízis): Egy vagy több izom funkcióvesztése. Ha az érző, és motoros ideg is érintett érzéskiesés is társulhat hozzá. A funkciókiesés lehet átmeneti vagy állandó. Ha akaratlan tremorral (remegéssel) is társul bénulásnak nevezzük. Oka perifériás idegrendszeri sérülés – gerincvelő, vagy perifériás ideg károsodása trauma, neuropátia, poliomyelitis – miatt. Oka lehet központi idegrendszer érintettség – stroke, trauma, ALS, Parkinson-kór, sclerosis multiplex – miatt. Az átmeneti paralízis gyakran a alvás REM fázisában bekövetkező szabályzási zavar miatt jön létre, majd egy idő múlva magától gyógyul. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Paralysis

Parathormon: A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigy mellett helyezkednek el, de funkciójuk csak a vér Ca2+ ion tartalmának szintjét szabályozó hormonok termelésében kapcsolódik össze. A pajzsmirigy C sejtjeiben termelődő Calcitonin és a mellékpajzsmirigy által termelt Parathormon együttesen szabályozzák a vér kalcium szintjét. Nagyon szűk értékek között tartják (9.0-10.1 mmol/l). Ha a kalcium szint csökken, akkor a Parathormon termelődés nő – csontbontó sejtek aktivitását növelve pótolja a vér Ca2+ szintjét. Ha a vér kalcium szintje nő – a Calcitonin termelés is nő, így a csontépítő sejtek aktivitásának növelésével csökkenti a vér Ca2+ szintjét. Ld. még: http://www.mhhe.com/biosci/esp/2001_saladin/folder_structure/su/m2/s6/sum2s6_1.htm

Parathyreoidea glandula (mellékpajzsmirigy): A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigy mellett helyezkednek el, de funkciójuk csak a vér Ca2+ ion tartalmának szintjét szabályozó hormonok termelésében kapcsolódik össze. A pajzsmirigy C sejtjeiben termelődő Calcitonin és a mellékpajzsmirigy által termelt Parathormon együttesen szabályozzák a vér kalcium szintjét. Nagyon szűk értékek között tartják (9.0-10.1 mmol/l). Ha a kalcium szint csökken, akkor a Parathormon termelődés nő – csontbontó sejtek aktivitását növelve pótolja a vér Ca2+ szintjét. Ha a vér kalcium szintje nő – a Calcitonin termelés is nő, így a csontépítő sejtek aktivitásának növelésével csökkenti a vér Ca2+ szintjét. Ld. még: http://www.mhhe.com/biosci/esp/2001_saladin/folder_structure/su/m2/s6/sum2s6_1.htm

Paresis (parézis): Az akaratlagos mozgások gyengülése, vagy részleges elvesztése. Minősítés nélkül általában a végtagokra használjuk, de beszélhetünk a szem, a gyomor, vagy a hangszalagok paresiséről is. Neurológiailag a paresis a mozgások gyengülését, a paralízis az elvesztését jelenti. A végtagokra nézve meghatározzuk a fajtáit is: Monoparézis: egy végtag kiesése. Paraparézis: mindkét láb mozgásainak kiesése. Hemiparézis: egy oldali láb, kar, törzs izmainak kiesése. Dupla hemiparézis: mindkét oldalon kialakul hemiparézis, de egyik oldal erősebben érintett. Tetraparézis: Mind a négy végtag érintett. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Paresis

Parkinson-kór: A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek – struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) – pusztulásával jár. Ha a pusztulásnak bizonyítható oka van (baleset, agyvérzés, agyi infarktus, agyvelőgyulladás, anyagcsere-betegségek), Parkinson-szindrómáról beszélünk. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80%-át már elveszítették. Tünetei: A legjellemzőbb, klasszikus tünetegyütteshez a következő betegségtünetek tartoznak: Hypo- vagy bradykinesis (mozgásszegénység), tremor (kézremegés), rigiditás (izomtónus fokozódás okozta merevség) és tartási instabilitás. Az elsődleges tünetek mellett bradifrénia (lelassult gondolkodás), majd értelmi hanyatlás (demencia) is gyakran észlelhető. A tünetek hosszú évek alatt teljesednek ki. A legtöbb betegnél nem fejlődik ki egyszerre valamennyi klasszikus tünet. A betegség kifejlődése egyénenként igen eltérő lehet. A legtöbb esetben súlyos rokkantságot eredményez. A tünetek egy napon belül is különböző erősséggel érhetők tetten.  Kezelése: kórtól, és tünetektől függően általában dopaminpótlással kezelik. Részletesebben az alábbi linken olvashat: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/parkinson-kor/134

Patello-femorális fájdalom (térdkalács alatti fájdalom): A térdkalács alatti fájdalom a fizikailag aktív sportoló serdülőkorú gyerekek 20-30%-át érintő probléma. Általában 13-18 éves kor között, erős fizikai terhelés után jelentkezik először. Eleinte edzés közben, majd edzés után, erősebb formájában, nyugalomban is érzik a térdkalács körüli, alatti, feletti fájdalmat. Nehezített mozgásaik a futás, ugrás, lépcsőzés, guggolás, és a hosszú ideig mozdulatlanul ülés is fájdalmat okoz. Hajlamosító tényezői a szélesebb csípő, és a lazább kötőszöveti rendszer. A test mozgásláncainak felmérése után, az abban megtalálható hibás mozgások újratanítása javíthat a problémán. Ha ezzel nem lehet eredményt elérni, akkor műtét segít a fájdalom megszüntetésében.

Pattanó ujj (digitus saltans, trigger finger): A „pattanó ujj”, orvosi nyelven Digitus saltans a leggyakoribb kézen előforduló, ínhüvelyszűkülettel járó, ínhüvelygyulladás okozta elváltozás, amellyel orvoshoz fordulnak az emberek. Korábban főként középkorú háziasszonyok betegsége volt, napjainkban már a fiatalabb korosztályt is érinti az elektronikai eszközök, számítógépek rohamos terjedésével, napi 8-10 órás rendszeres billentyűzéssel, SMS-ezéssel az inak-ínhüvelyek túlterhelődnek, gyulladásos elváltozással reagálnak, eleinte csak nehezebben csúsznak, később meg-megakadva (pattanó hangot hallatva) dolgoznak, végül teljesen elakadnak. A betegség kezdeti tünetei: az érintett ujjhajlításkor és nyújtáskor nehezebben mozog, a beteg az ujját vastagabbnak érzi, reggelre a tünetek rosszabbodnak, napközben enyhülnek, de állandósulnak. Esetenként kezdetben fájdalmatlan kis csomó is tapintható az érintett ujj hajlító ina ínhüvelyének területén a tenyérben. Ld. még: http://izulet.hu/pattano-ujj/

Patella: térdkalács, ami a Quadriceps izom erejének növelésére szolgál a térd elülső részén.

Pavlik-kengyel A Pavlik-kengyel a kificamítható, a ficamos és a diszpláziás csípő kezelésére alkalmas készülék. Csak a csípők nyújtását és a térdek összeszorítását akadályozza meg, különben tud benne mozogni a baba. A kép forrása: http://www.babaszoba.hu/csevego/temak/Pavlik-kengyel-SOS-/172513

PCR (Polymerase Chain Reaction): DNS felszaporítására alkalmas technika. Segítségével bizonyos tenyésztéssel ki nem mutatható fertőzések is bizonyíthatóak.

Pelvis (pelvisz): medence.

Periarthritis humeroscapularis (periartritisz humeroszkapulárisz , PHS): A PHS szinonimái Adhesiv capsulitis, befagyott váll szindróma. A befagyott váll szindróma a váll fájdalmával és merevségével járó egészségügyi állapot. A tünetek általában fokozatosan rosszabbodnak a hónapok, évek teltével. A szindróma első hónapjaiban (2-9 hónap) tipikusan egyre fokozódó vállfájdalom tapasztalható, amelyet a váll merevsége követ. A váll merevsége gátolhatja a mindennapi tevékenységek megszokott és problémamentes elvégzését. Súlyos esetekben a váll teljes mozgásképtelensége lép fel. Az állapot évek távlatában képes javulni. Befagyott váll szindrómát a vállízületi tok gyulladása és megvastagodása, hegesedése okozhat. A vállízületi tok nagyon laza ízületi tok, mert a vállízületnél egy korlátozottan kicsi területen nagyon sok ín, izom és csontos képlet fut, és szükséges az ízület mobilitása a nagy mozgástartományhoz. Továbbá a bő ízületi toknak köszönhetően kevesebb a képletek közötti súrlódás, amely gyakorta felel a vállban kialakult gyulladásokért. Amennyiben a tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de még kevesebb lesz a hely vállban (több súrlódás, több irritáció), további problémákat okozva. Nem tisztázott egész pontosan, hogy milyen jelenségnek van tevékenységnek tulajdonítható a befagyott váll szindróma, azonban a megfigyelések alapján vannak hajlamosító tényezők, melyek a korábbi vállsérülés vagy műtéti beavatkozás, cukorbetegség, Dupuytren-kontraktúra,  szívbetegségek vagy stroke.
A befagyott váll szindróma kezelés szükségessége azon múlik, hogy milyen mértékég fajul a váll fájdalma és a mozgástartomány beszűkülése. Bizonyos enyhe lefolyású esetekben hónapok, évek alatt magától megszűnnek a tünetek. Ezekben az esetekben is gyorsítja a gyógyulást a kezelése. A kezelés alapját a gyulladás csökkentése, a fájdalom megszüntetése adja, amely nehéz feladat, mivel a kar mozgatásával a gyulladt részt állandó irritáció éri – nem véletlen a mozgástartomány beszűkülése, emiatt javasolt gyógytornász segítségét kérni a 100% rehabilitáció érdekében. Ld. még: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00071, http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=104234

Periosteum (perioszteum): csonthártya, a csontot borító kötőszövetes lemez, mely sűrű érhálózattal rendelkezik, és részt vesz a csontképződésben, vagy újra képződésben törések után. Itt tapadnak az inak Sharpey rostjai, melyeken keresztül az izmok a csonthoz rögzülve mozgatni tudják azokat.  Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Periosteum

Periostitis (periosztitisz): csonthártyagyulladás. Az izmokat az inak a Sharpey rostokon keresztül kapcsolják a csonthártyán keresztül a csontokhoz. A szalagok a csontokat kapcsolják egymáshoz. Azt a területet, ahol a szalagok, és inak a csonthoz kapcsolódnak enthesis-nek nevezzük. Az enthesis gyulladását nevezzük enthesitis-nek. Az izom túlterhelése, sérülése, vagy egyéb betegség miatt alakul ki. Ez a gyulladás a csonthártyában új csontképződést indít el, pl. sarkantyú a lábban, vagy Achilles-ín tapadásánál. Tünetei: merevség, fájdalom, a terület környékének duzzanata.

Pethes-kór (osteochondritis deformans juvenilis coxae): A combfej vérellátási zavara következtében a combfej csontosodási magja elhal. 3-12 éves korban szokott jelentkezni. Fiúkon négyszer gyakoribb, mint lányokon. A csípő fájdalmával, mozgáskorlátozottságával, sántítással jár. Az elpusztult combfej a terhelés hatására beroppanhat, összelapulhat, ami korai artrózishoz vezet. A kezelés lényege a csípő tehermentesítése, ezért a gyerek csak 2 mankóval vagy járógéppel járhat. Ugyanakkor gondoskodni kell az izmok erősítéséről is. Gyógytorna, úszás, kerékpározás kitűnő erre a célra. A gyógyulás 3-6 évet vesz igénybe. Sokan ezt az időt műtéttel igyekeznek megrövidíteni. A műtét célja a terhelési viszonyok meg-változtatása, a csontújjáépülés gyorsítása. Az idejében meg-kezdett, szakszerű kezelés mellett is gyakori, hogy a folyamat a combfej torzulásához vezet, és nagy a korai porckopás veszélye is. Ezért a gyerekeket gyógyult Perthes-kórt követően is célszerű az iskolai testgyakorlás alól felmenteni, és inkább gyógytornára, és a csípőket kímélő sportokra, például úszásra járatni. Ezeket a szempontokat a pályaválasztásnál is figyelembe kell venni. Ld. még: http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/perthes-kor/1042

Pes (pesz ): láb

Pes planus (pesz plánusz ): lúdtalp. A gyerekeknek három éves korukig természetes állapotban is lúdtalpuk van, mert öt éves korra alakul ki a láb hosszanti boltozata. Lúdtalpnak nevezzük azt az állapotot, mikor a talp hosszában lévő belső (medialis) hosszanti talp boltozat lesüllyed. Oka lehet öröklött hajlam, kisebb-nagyobb sérülések, reumatoid arthritis, diabetes. Ritkán okoz panaszt, de ha panaszossá válik, annak oka: munkahelyzet változása, kis sérülés, hirtelen hízás, túlzásba vitt futás, állás, gyaloglás, ugrás, rossz felépítésű cipő. A lúdtalpnak a legkomolyabb veszélye az, hogy egész testre kiterjedő statikai változásokat okoz, melyeket érdemes lúdtalpbetéttel megelőzni. Ld. még: http://www.medicinenet.com/flatfoot_pes_planus/article.htm

Pyo (pio): genny olyan összetételben használjuk, mint a piogén baktérium (gennykeltő) baktérium.

Pyreticum (piretikum): lázkeltő szer

Pyrexia (pirexia): lázas állapot

Piriformis syndroma (piriformisz szindróma): Ritka neuromusculáris betegség, mely akkor jön létre, ha a piriformis izom nyomja a nervus ischiadicust (ülő ideget). A piriformis izom a keresztcsonttól a far közepén a csípő ízület felső részéhez fut. Ha ez az izom nyomja az ülőideget, az általában fartájon jelentkező fájdalommal, zsibbadással jár. Később ezek a tünetek kiterjedhetnek az egész ülőideg területére gerincsérv tüneteit utánozva. Hosszabb ideig ülés – autóvezetés, vagy ülő munka közben – a tüneteket provokálja, vagy felerősíti. Fizikális teszttel a tünetek provokálhatók, ezzel igazolható, hogy a fájdalom oka ennek az izomnak az érintettsége. Ld. még: www.slideshare.net/sobramid/pseudosciaticathe-diagnostic-dilemappt-49703221
http://www.webmd.com/pain-management/guide/piriformis-syndrome-causes-symptoms-treatments#1

Phalanx (falangsz): ujjperc

Phlogisticum (flogisztikum): gyulladást előidéző szer.

Phlogisticus (flogisztikus): gyulladásos betegség.

Pikkelysömör (psoriasis): Ismeretlen eredetű krónikus bőrbetegség. Jellemzője, hogy a bőrsejtek tízszer olyan gyorsan osztódnak, mint normál esetben. Ahogy a mélyben fekvő sejtek elérik, a bőrfelszínt elhalnak és hámlással hagyják el azt. A tünetek ismételten elmúlhatnak, majd visszatérhetnek. A világosabb, vagy sötétvörös alapú ezüstös pikkellyel, elszarusodó hámmal fedett bőrelváltozások bármely testtájon megjelenhetnek, leggyakrabban a térd-könyöktájon, a keresztcsont felett és a hajas fejbőrön láthatóak. A köröm is gyakran érintett. Ld. még: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-treatment#1

Plantaris (plantáris): talpi.

Planum (plánum): sík.

Plastica (plasztika): helyreállító műtét.

Pneumo- : tüdő-, levegő-, gáz-.

Pneumonia (pneumónia): tüdőgyulladás

Podo-: láb-

Podagra:  Az öregujj alapízületének köszvényes rohama. Hírtelen intenzív fájdalom, mely gyakran éjszaka kezdődik, minden előjel nélkül. Tünetei: Helyi fájdalom, duzzanat, kipirosodott meleg bőr, leggyakrabban az öregujjat érinti, de megjelenhet a láb többi részén is. Gyakran kiújuló probléma, ami a megjelenése utáni első 12-24 órában okozza a legnagyobb tüneteket. Ld. még: http://www.foot-pain-explored.com/foot-gout.html

Poly- (poli-): sok, több

Polyarticularis (poliartikuláris): több ízületet érintő

Polyarthritis (poliartritisz): több ízület egyidejű gyulladása

Polymyalgia rheumatica (polimialgia reumatika ): Rendszerint hirtelen kezdődő, a váll- és a medenceöv fájdalmával, gyorsult vérsejtsüllyedéssel járó megbetegedés. Gyengeség, fogyás, hőemelkedés, étvágytalanság, anémia, depresszió, mozgáskorlátozottság gyakran kíséri. A betegek egy részében érgyulladással is társul. A halántékartéria megbetegedése erős fejfájást, a szem artériájának megbetegedése látásromlást okozhat. Eredete ismeretlen. Általában 60 év fölötti nőket érint. Szteroid-kezelés a tüneteket gyorsan enyhíti, de a teljes gyógyuláshoz csökkentett adagban gyakran évekig szedni kell a gyógyszert. Ld. még: http://www.healthline.com/health/polymyalgia-rheumatica#causes3

Polymyositis (polimiozitisz, PM): Az izmok, izomrostok gyulladásával járó betegség, egyes esetekben bőrgyulladás is kíséri, ekkor dermatopolimiozitisznek (dermatopolymyositis, DPM) nevezzük. Lehet önálló betegség, illetve daganatos betegségekhez társulhat. Jellemző tünetek: izomfájdalom, gyengeség, izomsorvadás. A bőrgyulladás a napfénynek kitett területeken és az ízületek felett szokott megjelenni. A betegség elején gyakori a sokízületi gyulladás. A szívizmot és a tüdőt is érintheti. A betegek jelentős része szteroid-kezelésre jól reagál. Ld. még: http://www.medicinenet.com/polymyositis/article.htm

Pollex: hüvelykujj

Poplitealis (popliteális): térdhajlathoz tartozó

Popliteus (popliteusz): A térdhajlatban lévő izom, mely hátulról stabilizálja a térdet, és fontos szerepe van annak mozgásaiban – hajlítás, nyújtásban illetve rotációjában. Szerepéről, sérüléséről itt olvashat: http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/knee-pain/popliteus-injury

Porosis (porózis): ritkulás

Post- (poszt-): mögött, után

Posterior (poszterior): hátsó, hátrább lévő

Prae – (pre -): előtti, megelőző.

Preventio (prevenció) megelőzés. Több fajtáját ismerjük. Az elsődleges prevenció, mikor megelőzzük a károsodásokat – pl. egészséges életmóddal. A másodlagos prevencióval a korai felismerésüket segítjük, ezáltal a betegség kialakulását, vagy súlyosbodását előzzük meg – szűrő vizsgálatokon való részvétel. A harmadlagos prevencióval megelőzzük, hogy a már kialakult betegség olyan szintet érjen el, ami már a mozgásterünket szűkíti. Ez a kezelés, vagy rehabilitáció.

Profundus (profundusz): mély, mélyen fekvő. Általában két hasonló izomnál használjuk, ha meg akarjuk különböztetni őket.

Prognosztikus:  a betegség várható kimenetelére jellemző, megjósolható.

Prognosis (prognózis): kórjóslat, a betegség várható kimenetelére irányuló szakvélemény.

Progressio (progresszió): a kórfolyamat előrehaladása, súlyosbodása.

Progressiv (progresszív): fokozódó, haladó.

Progressiv chronicus polyarthritis (progresszív krónikus poliartritisz  PCP):   A reumás sokízületi gyulladás, egy generalizált kötőszöveti betegség, amely változatos tüneteket mutató, hullámzó lefolyású krónikus autoimmun betegség. Leginkább az ízületeket érintő szisztémás, progresszív gyulladás, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak az ízületek betegsége, hanem az egész szervezeté. A gyulladás létrejöhet a belső szervekben, bőrön, nyálkahártyán is, sőt a bőr alatt, kis reumatoid csomók jelenhetnek meg. Általában lassan, alattomosan kezdődő betegség. Eleinte a végtagok, főleg a kéz kisízületeinek a reggeli duzzanata, merevsége észlelhető, ami általában 1-2 óra alatt megszűnik. A gyulladás, és az azzal járó duzzanat, bőrpír, fájdalom bármelyik ízületet érintheti (sőt több ízületet egyszerre), de leggyakrabban az ujjak, csuklók, térdek, bokák érintettek. A hosszantartó gyulladás károsítja az ízületeket, mozgáskorlátozottságot, deformitásokat okozva. Ezért van szükség a korai pontos diagnózisra, és a célzott speciális kezelésre. Az utóbbi évek immunológiai kutatása lehetővé tette a kórkép alaposabb elemzését, és a terápia jobb eredményeinek elérését. (A kép eredete: súlypont klinika)

Progressiv systemas sclerosis (progresszív szisztémás szklerozis , PSS) Autoimmun betegség, amiben a szervezet önmagát, annak különböző szerveit támadja meg. A korai jel, hogy a bőr állaga megváltozik, a megnövekedett kollagén képzés miatt. A kollagén a szerveket, ereket alkotó kötőszövet része, így a szívet, a tüdőt, a vesét, izmokat és a nyelőcsövet is megbetegítheti. Az ízületi tünetek gyulladáscsökkentőkkel javíthatók. A bőr hegesedésének következtében az ízületek eltorzulása és mozgásbeszűkülése alakulhat ki, mely rendszeres kimozgatással és helyi kezelésekkel késleltethető, illetve szerencsés esetben megelőzhető. Ld. még: http://www.healthline.com/health/scleroderma#complications8

Prolapsus (prolapszus): előesés, süllyedés. Használjuk szervek előre esésére pl. prolapsus uteri, mikor a méh a tartó szalagjainak gyengülése miatt süllyed meg, de használjuk a porckorong középső tömörebb részének előre kiboltosulására is.

Proliferatio (proliferáció): szaporodás, növekedés, sarjadzás.

Prominentia (prominencia): kiemelkedés, dudorodás. Pl. férfiak „Ádám csutkája” a laryngeal prominencia. Ld még: https://en.wikipedia.org/wiki/Adam%27s_apple

Pronatio (pronáció): csavarás, fordítás, az alkar elfordulása a könyök és csukló ízületben.

Proximalis (proximális): közelebbi, törzs közeli része pl. végtagnak

Prothesis (protézis): valamely testrész műtestrésszel való pótlása, ízületi protézis műtétnél az ízület helyére mesterséges ízületet ültetnek be.

Protrusio (protrúzió ): kidülledés, kiboltosulás. Pl. ha a porckorong beboltosul a gerinccsatornába – discus protrusio-ról beszélünk.

Pseudo – (pszeudó -): látszólagos, ál-

Pseudo-paralysis (pszeudo-paralizis): a mozgások akaratlagos mérséklése, vagy gátlása fájdalom, koordinációs zavar, vagy mentális stressz pl. pánik roham miatt. Nem igazi izom funkcióvesztés.

Psoriasis (Pikkelysömör): Ismeretlen eredetű krónikus bőrbetegség. Jellemzője, hogy a bőrsejtek tízszer olyan gyorsan osztódnak, mint normál esetben. Ahogy a mélyben fekvő sejtek elérik, a bőrfelszínt elhalnak és hámlással hagyják el azt. A tünetek ismételten elmúlhatnak, majd visszatérhetnek. A világosabb, vagy sötétvörös alapú ezüstös pikkellyel, elszarusodó hámmal fedett bőrelváltozások bármely testtájon megjelenhetnek, leggyakrabban a térd-könyöktájon, a keresztcsont felett és a hajas fejbőrön láthatóak. A köröm is gyakran érintett.

Psoriasis -hoz társuló ízületi gyulladás (arthritis psoriatica): A psoriasisos betegek 10%-ban jelentkezik mozgásszervi elváltozás, amely lehet néhány nagyízület gyulladása, Bechterew-kórhoz hasonló szakroiliakalis és gerinc-kisízületi gyulladás, valamint a kéz kisízületeinek gyulladása. Míg a reumatoid artritisben jellemzően a kézgyulladás a két kézen szimmetrikus elrendeződésű, és az ujjak tőízületét érinti, addig itt típusos esetben aszimmetrikus, és a körömperc ízületeit támadja meg nőknél, és gerinc kisízületeit férfiaknál, de lehet a reumatoid artritishez hasonló elrendeződésű is. Immun-mediált betegség, ami azt jelenti, hogy genetikai hajlam valamilyen külső tényező hatására (fertőzés, elhízás, dohányzás, stressz, gyógyszer, vegyszer)aktiválódik, ezáltal a betegség kialakul. Ld. még: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/15207/arthritis-psoriatica

Psoas major: ágyéki izom, mely a gerinc ágyéki szakaszának, a medencének és a csípő ízületnek egymáshoz viszonyított mozgásait kontrollálja. Ha csípő és medence stabil, akkor a gerinc ágyéki szakaszát feszíti kétoldali működésével, oldalra hajlítja a gerincet egy oldali működésével. Ha gerinc stabil, akkor a csípő ízületet hajlítja, és kifelé forgatja.

Pulmo-: tüdő

Punctio (punkció): Tűvel (injekciós tűvel) bőrön keresztül hatolást jelenti. Általában folyadék tartalmú területről a az ott lévő folyadék leszívása a cél. Pl. ízületi punkció célja az ízületben lévő folyadék eltávolítása – annak vizsgálata vagy az általa okozott túlnyomás csökkentése miatt. Lumbál punkció célja a gerinccsatornában lévő liquor vizsgálata.

Punctatum (punktátum): punkcióval nyert folyadék

Púposság: A köznyelvben a púposságot akkor használjuk, ha a gerinc háti görbülete kifejezettebbé válik. Elsődleges formájában serdülő korban ez testtartási zavar, melynek oka a hátizmok gyengülése az ülő életmód miatt, vagy lelki ok miatt (testmagasság vagy mellek hirtelen növekedése). Másodlagos formájában valamilyen egyéb betegség részjelensége. Ilyen betegség lehet a Scoliosis (gerincferdülés), Scheuermann -kór, idős korban az osteoporosis (csontritkulás), Bechterew-kór. Vizsgálatakor azt nézzük, hogy előredőlve, hason fekve a görbület elsimul-e. Ilyenkor funkcionális görbületről beszélünk. Ha a görbület ezekben a testhelyzetekben is megmarad, érdemes szakembert megkeresni, hogy célzott vizsgálatokkal derítse ki az elváltozás hátterét. A funkcionális görbület esetén is meg kell kezdeni az izmok erősítését, mert a helytelen testtartás másodlagos elváltozásokat okozhat – pl. légzés elégtelenségét, későbbi gerinc fájdalmat. A lelki okokról többet a következő linken olvashat, és innen származnak a képek is: http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/csakrak–energiakoezpontok-/1672-testtartasi-problemak-lelki-okai.html

R

RA: reumatoid artritis rövidítése.

Radiatio (radiáció): kisugárzás

Radiculitis (radikulitisz): A gerincvelőből kilépő ideggyökök a kisízületek mellett található foramen intervertebrale-n keresztül hagyják el a gerincet és futnak le a kezek és lábbak ujjaiig. Lefutásuk során meghatározott izmokat, csontot, bőrterületet idegeznek be. Ezeket a beidegzési területeket a bőr esetén dermatómáknak nevezzük, és általuk határozzuk meg az érintett ideggyököt, vagy ideget. A nyaki szakaszon kilépő ideggyökök a nyakon, mellkason, vállban, karban, kézben okoznak kisugárzó tüneteket, az ágyéki szakaszon kilépők a derékban, medencében, csípőben, lábban. Ha ez az ideggyök irritált, gyulladásba kerülhet. Ilyenkor a gyulladást kísérő duzzanat nyomási tüneteket okoz az ideggyökben, ezáltal az általa beidegzett területen kisugárzó fájdalom keletkezik. Tünetei égő, drótszerű kisugárzó fájdalom, érzés és mozgás kiesés vagy fals érzetek, zsibbadás. Gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel az ödéma csökkenthető, majd óvatos fizioterápiával helyreállítható az ideg és környékének mozgásai.

Radiculopathia (radiculopátia): A gerincből kilépő ideggyök fizikai (mechanikai) tényezők vagy egyéb alapbetegség miatti sérülése. Mechanikai kompressziót (nyomást) okozhat olyan degeneratív elváltozás, mint a discopathia, discus hernia, foramen stenosis (szűkület), szalag hipertrófia, spondylolisthesis. Alapbetegség lehet diabetes mellitus. Fizikális tesztjei: SLR teszt, Spurling teszt, ín reflexek. Vizsgáló módszerek: MRI, projekciós radiographia. Elektrodiagnosztikája: EMG. A probléma igazolása után, a radiculopathia okát kell kezelni, hogy a tünetek (égő, drótszerű karba-lábba sugárzó fájdalom, érzés, és mozgás kiesés vagy fals érzetek, zsibbadás) megszűnjenek. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Radiculopathy

Radix: ideggyök, az idegek kilépési helye A gerincvelőből kilépő ideggyökök a kisízületek mellett található foramen intervertebrale-n keresztül hagyják el a gerincet és futnak le a kezek és lábbak ujjaiig. Lefutásuk során meghatározott izmokat, csontot, bőrterületet idegeznek be. Ezeket a beidegzési területeket a bőr esetén dermatómáknak nevezzük, és általuk határozzuk meg az érintett ideggyököt, vagy ideget. A nyaki szakaszon kilépő ideggyökök a nyakon, mellkason, vállban, karban, kézben okoznak kisugárzó tüneteket, az ágyéki szakaszon kilépők a derékban, medencében, csípőben, lábban. A nyaki szakaszi ideggyököket az őt körülvevő felső szegment, az ágyéki szakaszon az alsó szegment alapján számozzuk.

Radius (rádiusz): orsócsont, ami az alkarban a hüvelykujj felé esik.

Rachitis (rahitisz): D-vitamin-hiány miatt leginkább csecsemőkön kialakuló általános anyagcsere-betegség. A csontok mészszegények, puhák, a terhelés hatására elgörbülnek, és a csontrendszer fejlődése is károsodik. Ha a vérben csökken a kalcium-koncentráció, az izmok görcse: tetánia jön létre. A betegség a megfelelő táplálással, napoztatással és D-vitamin szedésével megelőzhető, ha már kialakult, D-vitamin-kezeléssel néhány hét alatt meggyógyítható.

Rándulás (distorsio): baleset következtében az ízületi tok, izmok megnyúlnak, egyes rostok elszakadhatnak, de teljes szakadás nem következik be. A megrándult testrész fájdalmas, duzzadt, és a fájdalom miatt a használata nehezített. Egy sérülés (pl. bokaficam, disztorzió), vagy rögzítésben eltöltött néhány hét után – az immobilizáció miatt – a fascia szövete átalakul. Az átalakulás jele pl. az érintett testrész/végtagrész fájdalma, az ott jelentkező érzéketlenség, merevség érzés, feszülés, vagy terhelés hatására jelentkező duzzanat.

Reactiv arthritis (reaktív artritisz ): Valamilyen bakteriális fertőzést követően lép fel ízületi gyulladás, feltehetően a fertőzés következtében, de a kórokozó hagyományos mikrobiológiai vizsgálattal: tenyésztéssel az ízületből nem mutatható ki, de újabb technikával. “PCR”-ral a kórokozó, vagy annak alkotórészei esetenként megtalálhatóak. Feltételezik, hogy a kórokozó által kiváltott immunreakció okozza a gyulladást. Többféle fertőzés után figyelték meg. Ezek közül legismertebb a Streptococcus-fertőzést kialakuló reumás láz, a Chlamydia trachomatis, a bélrendszert támadó Campylobacter, Salmonella, Shigella and Yersinia, és a Lyme-kór. Ld. még: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Reactive-Arthritis
Regio (régió): tájék

Rehabilitáció: valamilyen balesetből, betegségből való felgyógyulás utáni állapotnak megfelelően a károsodott személy károsodott funkcióinak helyreállítása, lehető legtökéletesebb fel-készítése az önellátásra, munkavégzésre, a társadalmi beilleszkedés elősegítése.

Reiter-szindróma Elsősorban 20-40 éves férfiak betegsége. Bélfertőzések vagy nemi érintkezéssel terjesztett fertőzések után szokott kialakulni. Szemgyulladást, húgycső-és prosztatagyulladást és elsősorban nagyízületeket érintő ízületi gyulladást hoz létre. A betegség néhány hét, illetve hónap alatt megnyugodhat, de az esetek kb. egy harmadában időnként a tünetek visszatérnek. Minden tízedik esetben Bechterew-kór alakulhat ki. Ismert fertőzés esetén antibiotikum adással az ízületi gyulladás többnyire megelőzhető.

Recurrens (rekurrens ): visszatérő. Betegségre akkor használjuk, ha a betegség meggyógyul, majd nagy rendszerességgel visszatérnek a tünetek. Újabb csendes szakasz után a betegség újból fellángol.

Relapsus (relapszus): visszaesés, romlás.

Relaxatio (relaxáció): Ellazulást, elernyedést segítő módszer, technika, aktivitás. Segít csökkenteni a stresszt, idegességet, dühöt, haragot, fizikailag pedig a fájdalmat, izom merevséget. Ilyen relaxáló módszer lehet a Joga, az Autogén tréning, Chi Gong, Tai Chi. Az utóbbiakról látható videó az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=7MSHOulBZNs

Relaxans (izom relaxáns): Az izomtónus csökkenését, a túl feszes izmok elernyedését előidéző szerek. Hathatnak az agyra, vagy a gerincvelőre, ahol a neuronok fokozott izgalmi állapotát csökkentik, ilyenek: baclofen, methocarbamol és tizanidine, hathatnak az izomra közvetlenül, pl. dantrolene és botulinum toxin. A Cannabis extract-nak mindkét hatása meg van. A baclofen, dantrolene, és tizanidine a testszerte jelentkező, generalizált spaszticitást csökkentik olyan betegségekben, mint a Stroke, vagy a sclerosis multiplex. A carisoprodol, chlorzoxazone, cyclobenzaprine, metaxalone, methocarbamol, és orphenadrine az izom spazmust csökkentik. Botulinum toxint egy adott izom spaszticitás kezelésére használják a végtagokban.

Remissio (remisszió): a kórtünetek ideiglenes vagy végleges csökkenése vagy megszűnése.

Ren: vese

Renalis (renális): veséhez tartozó

Retractio (retrakció): összehúzódás, zsugorodás, hátrafelé húzódás. A lapockának a hátrafelé vonását jeleni, szemben az előrehúzással, melyet protrakciónak nevezünk.

Retro- : hátra-, mögött.

Rheuma (reuma): ízületi-, izom- és csontfájdalmakkal járó betegségek egy csoportjának népies gyűjtőneve

Rheuma factor (reumafaktor): Antitestek, (fehérjék, melyeket az immunrendszer termel), melyek a test egészséges szöveteit támadják meg. Olyan autoimmun betegségekben növekszik meg a vér szintjük, mint a reumatoid artritis, Sjögren szindróma. Ld. még: http://www.medicinenet.com/rheumatoid_factor/article.htm

Reumás láz (febris rheumatica): Streptococcus-fertőzést követően létrejövő heveny betegség. Típusos esetben felső légúti hurut, mandulagyulladás, torokgyulladás, skarlát után 1-2 héttel láz, ízületi gyulladás alakul ki. Szívgyulladás, bőrkiütések, izomrángások kísérhetik. A betegek vérében a Streptococcus baktérium elleni ellenanyagot lehet kimutatni (AST). A szigorú fektetés a szívszövődmények megelőzésére nagyon fontos. Gyulladáscsökkentők, általában szalicilátok, ritkán szteroid készítmények szükségesek a panaszok enyhítésére. Bár a betegség időpontjában a kórokozó már nincs jelen, a betegség visszatértének megelőzésére antibiotikumot, általában Penicillint szoktak adni, amit a gyógyulás után is évekig kell szedni. A felső légúti hurutok antibiotikum-kezelése óta kialakulása ritka.

Rheumatoid arthritis, RA (reumatoid artritisz): más néven progresszív krónikus poliartritisz (progressive chronicus polyarthritis: PCP). Autoimmun betegség, ami krónikus gyulladásokat okoz az ízületekben, és a test egyéb területein. Krónikus betegség, ami a tünetek egymást követő fellángolásával, majd elmúlásával jár. A testben szimmetrikusan jelentkező krónikus gyulladás károsítja az ízületeket, de ez nincs arányban a betegség súlyosságával. Tünetei: Ízületi fájdalom, gyulladás, duzzanat, funkció és mozgástartomány csökkenés, deformitások. Láz, vérszegénység (anémia) és fáradtságérzés gyakran jelentkezik. Kialakulhatnak reumatoid csomók a bőr alatt. Kezelése: non-szteroid gyulladás csökkentők, immun szupresszánsok, szteroidok, IL-6 gátlók, TNF alfa gátlók. Sokat segít a betegségen a pihenés és gyógytorna, ízület védelem, nagyobb ízületi deformitás esetén sebészeti ellátás. Ld. még: http://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis/article.html

Reumatoid csomó: Leggyakrabban a reumatoid artritiszes betegeken a bőr alatt kialakuló éretlen gyümölcsre emlékeztető kemény tapintatú, általában a könyöktájon tapintható csomó. Ritkábban a kéz alapízületénél alakul ki. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Rheumatoid_nodule

Reuma faktor: A reumafaktor egy laboratóriumi vérvizsgálat során az autoimmun betegségben szenvedők 80%-nak vérében kimutatható antitest. Ennek mennyisége mutathatja meg, hogy milyen lefolyású betegségre számíthat, az autoimmun betegséget kezelő orvos, és beteg. Sokszor segít a gyógyszerek pontos beállításában. Ld. még: http://www.medicinenet.com/rheumatoid_factor/article.htm

Reumatológia (rheumatologia): Mozgásszervi betegségekkel foglalkozó orvosi szakágazat. Mostanában érdeklődése központjában az immunmodulált mozgásszervi betegségek vannak, melyekben a betegség kialakulását, és lefolyását a beteg szervezetének immunrendszere határozza meg. Szakképzettsége a reumatológus orvosnak a legnagyobb abban is, hogy a mozgásszervi betegségeket milyen fizioterápiás eljárásokkal lehet legeredményesebben kezelni.

Rigiditas (rigiditás ): Az izomtónust szabályzó idegrendszeri területek sérülése miatt kialakuló izom merevség, izomtónus fokozódás. ld. még: https://www.youtube.com/watch?v=gLZoYLxdXCQ

Rigor:  merevség, fokozott izomtónus

Rokkantság: az egyén neme, kora, szociális állása alapján elvárható mindennapi élettevékenységének tartós akadályoztatása

Rossz testtartás: A napi mozgásaink jelentős része anélkül zajlik, hogy tudatosan figyelnénk rájuk. Ennek tipikus példája a testtartás. A rossz testtartást serülő korban lehet leggyakrabban látni, de kialakulhat a test helytelen használata miatt is felnőtt korban. Részei: előre húzott vállak, háti- és ágyéki görbülete a gerincnek megnő – mintha állandóan magas sarkú cipő lenne rajtunk, egyik váll lejjebb vagy feljebb áll – mintha telefont szorítanánk a fülünk, és vállunk közé. Egyik medencefél lejjebb vagy feljebb áll – mintha féloldalasan ülnénk egy irodai széken, mert egyik kezünk az egeren van, vagy állandóan egyik lábon állnánk. Kezelése: A helytelen testtartás elemeinek azonosítása után az emiatt zsugorodott izmokat nyújtani, az elgyengült izmokat erősíteni kell célzott gyógytornával.  Ld. még: https://www.spine-health.com/wellness/ergonomics/identifying-incorrect-posture

Rotatio (rotáció): A adott végtag mozgási tengelye körüli körforgás, forgatás.

Röntgenvizsgálat (Rtg): A Rtg. sugárzás az elektromágneses sugárzások közé tartozik, melynek hullámhossza 0.01-10nanométer. A vizsgálatot diagnózis felállítása és kezelés meghatározása miatt végezzük. A vizsgálandó testrészt röntgensugarakkal átvilágítjuk, az átjutott röntgensugarak fényérzékeny filmen képet hoznak létre. A csontok sugárelnyelő képessége lényegesen nagyobb, mint a porcé vagy a környező lágyrészeké, ezért fehéren jelennek meg a képen. A porcok és egyéb lágyrészek kisebb sugár elnyelő képessége miatt szürkék, a legkisebb sugárelnyelő képességgel, a levegővel telt üregek rendelkeznek, ezért ezek a képen feketével ábrázolódnak.  A különböző kóros behatásokra a csont leépüléssel, új csontképzéssel vagy átépüléssel reagál. Mindez a röntgenfelvételen, nyomon követhető. Különböző károsító tényezők azonban gyakran azonos röntgenképet eredményeznek, és így csak a röntgenfelvételek alapján nem különíthetőek el egymástól. A szokásos röntgenfelvételeken a porc, a szalagok, az izmok nem ábrázolódnak. Ezért betegségeikre a röntgenfelvétel nem ad felvilágosítást, esetleg bizonyos közvetett jelekből következtetni tudunk ezekre.

Rövidhullám-kezelés A nagyfrekvenciás elektromos energia a szervezetben hővé alakul, mélyen fekvő területek felmelegítésére alkalmas. Hatására a fájdalom csökken, a keringés javul, a túl feszes izmok ellazulnak ezért a szöveti mobilitás fokozódik. Húzódások, zúzódások, és ízület környéki szövetek gyulladása esetén használjuk.

Ruptura: repedés, szakadás

S

Sacroiliacalis articulatio (szakroiliakalis ízület):  a keresztcsontot a csípőcsonttal összekötő feszes, nem mozgó ízület

Sacrum (szakrum):  keresztcsont

Sacroileitis (szakroileitisz): A keresztcsont és csípőcsont közötti ízület gyulladása, melynek okai lehetnek: baleset (hirtelen erőbehatás esés, vagy autóbaleset miatt), gyulladás (minden artritisz, ami a gerincre hat, hathat a keresztcsonti ízületre is), várandósság (a hormonális változás miatt a szalagok ellazulnak, és emiatt nagyobb mozgás jön létre, mint amit el tud viselni), fertőzés. Tünetei: far, ágyék, ágyéki gerinc fájdalom, ami a lábba is sugározhat. Rontja a hosszú ideig tartó állás, lépcsőzés, keresztbe rakott lábbal ülés, egy oldali kézben tartott súly cipelése.

Sarcoid (szarkoid): hússzerű

Sarcoidosis (Szarkoidózis): Ismeretlen eredetű krónikus gyulladás, mely elsősorban a nyirokszerveket érinti. Az esetek 20%-ban átmeneti ízületi gyulladás jelenik meg a betegség elején, mely néhány hét alatt nyomtalanul elmúlik. Krónikus, sok ízületet érintő gyulladást is okozhat a betegség, ami évekig tart, jó és rosszabb periódusokkal, de torzulások csak ritkán alakulnak ki, akkor is enyhék. Gyulladáscsökkentők a tüneteket enyhítik. A belső szerveket érintő formáknál szteroid-kezelés szükséges.

Sarkantyú (periostitis calcanei): A sarokcsont talpi, vagy sarok feletti felszínén, kialakuló csontkinövés, melyet az izmokhoz kapcsolódó inak, vagy egyéb fasciák erős húzása okoz. Statikai zavarok (pl. lúdtalp), vagy Achilles-ín túlterhelés következtében jön létre. A betegnek olyan érzése van, mintha minden lépésnél szög lenne a sarka alatt. A sarkantyú alatt lyukasztott, laticellel bélelt betét, a sarok helyzetét javító nagyon kényelmes cipő, szükség esetén lokális injekció, röntgenbesugárzás a panaszokat általában megszünteti. Műtét csak ritkán szükséges.

Scalenus (szkalenusz): A mm scaleni a nyakizmok egy csoportja. A nyak elülső felén helyezkednek el. A kar erei és idegei közöttük bújnak át.

Scalenus syndroma (szkalenusz szindróma ): A felsővégtag erei és idegei a kulcscsont fölött a nyakat mozgató, ún. scalenus izmok között bújnak ki a mellkas felső részén a karra. Az ereket és idegeket a nyaki borda, a scalenus izmok görcse, az 1. borda és a kulcscsont közötti rés szűkülete, idősebb korban a vállöv süllyedése, hiperabdukciós szindróma, tüdőcsúcs-betegségek összenyomhatják, amik a gyűrűs és a kisujj zsibbadását, fájdalmát, a tapintásérzés csökkenését, a kéz gyengeségét okozhatják. Speciális, a nyak- és a vállizmokat erősítő torna általában elegendő a panaszok megszüntetésére, műtét csak ritkán szükséges.

Scapula (szkapula): lapocka

Skeleton (szkeleton): csontváz

Scheuermann-kór: Gerinc egyik leggyakoribb, serdülőkorban kialakuló rendellenessége. A csigolyatestek zárólemezei (fedő lapjai) gyengék, beroppannak, az osteocondrosis miatt.  A csigolyatestek ék alakúvá válnak, hátul magasabbak, elöl alacsonyabbak, aminek következtében a hát domborúsága a gerinc háti görbülete – kifózisa – fokozódik. A betegség általában 10-16 éves kor között kezdődik, a gerinc legintenzívebb növekedési szakaszában.  Gyakran csak az iskolaorvosi vizsgálaton szűrik ki a gyermeket hanyag testtartás, a gerinc mozgékonyságának csökkenése láttán. Máskor fáradékonyság, hátfájás miatt kérik a szülők a vizsgálatot. Tünetei: Érzékeny, merev izmok egy végigült iskolanap után. A háti görbület csúcsán – ahol a széktámlához ér a hát – kipirosodott, vagy kidörzsölt folt a bőrön. A fizikai aktivitás – főleg azok, amikben csavaró, hajlító mozdulatok vannak – fokozza a kellemetlen érzést, fájdalmat. Izom merevség, görcs a gerinc melletti, térd hajlító (hamstring) izmokban. Gyakori a merev háti szakasz miatti légző kapacitás csökkenése, emiatt a fáradtság érzés. Gyakran panaszkodik a beteg olyan érzésre, mintha egyensúlya zavart lenne. A diagnózisa fizikai vizsgálaton, és képalkotó (Rtg, CT, MRI) eljárások eredményén alapszik. Jellegzetes tünete a képeken megjelenő Schmorl-hernia, mely még felnőtt korban is látható a felvételeken, bár panaszt nem okoz. A kezelés lényege a gyógytorna és az úszás. Fontos a keményebb, vízszintes fekhely – magas párna használat kerülése. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Scheuermann%27s_disease

Scintigraphia (szcintigráfia): olyan vizsgáló eljárás, amely a szervezetbe beadott izotópok eloszlását képszerűén jeleníti meg. Statikus szcintigráfiánál különböző szervekhez, például pajzsmirigyhez kötődő radioaktív izotópot adnak be, vagy radioaktív izotópot a vizsgálandó szervben, például csontban, vesében, májban dúsuló anyaghoz kötnek, és ezt viszik be a szervezetbe. Egy érzékelő és egy számítógép segítségével képet készítenek az izotóp eloszlásáról a szervezetben. A szerv alakját, a benne elhelyezkedő izotópot a normálistól eltérő mértékben felvevő képleteket pl. daganatokat, gyulladt területeket vizsgálják vele. Dinamikus szcintigráfiánál vagy a beadás után közvetlenül az izotóp eloszlását az érpályákban, és ezzel a szerv keringését vizsgálják, vagy olyan anyagot adnak be, amit a vizsgált szerv kiválaszt, és sorozatfelvételek készítésével a kiválasztást nyomon követik, leggyakrabban a vese és az epekiválasztás vizsgálatára használják.

Scleroderma (szkleroderma): Autoimmun eredetű krónikus bőrbetegség. A test túl sok kollagént termel, ezért a bőr vastaggá, és merevvé válik. Érintheti a tüdőt, vesét, ereket is.  Két típusa van. A lokalizált fajtája csak a bőrt érinti, megjelenhet kemény ovális foltokkal a bőrön, vagy csíkos megvastagodott vonalakkal a kezeken, lábakon, arcon. A szisztémás formája kialakulhat lassan, főleg a bőrt érintve, de ráterjed a belső szervekre is. A gyorsan kialakuló formája nagyon hasonlít az egyéb autoimmun betegségekre. Kezelése is az autoimmun betegségekhez hasonlít – non-szteroid, vagy szteroid gyulladás csökkentők, immun szupresszorok mellett azokat a szervi tüneteket csökkentik, melyek a betegségben kialakultak. Ld. még: https://www.slideshare.net/eimad0307/scleroderma-42658707

Sclerosis (szklerózis): A szövetek megvastagodása, megkeményedése.

Scoliosis (gerincferdülés, szkoliozis ): a gerinc oldalirányú elgörbülése. Az esetek 20-30%-ban fejlődési rendellenesség, vagy valamilyen betegség okozza. 70-80%-ban ismeretlen eredetű betegség. 3-15 éves kor között alakulnak ki a gerinc kóros görbületei. Tartós fennállása esetén maguk a csigolyatestek is fokozatosan deformálódhatnak. A szkoliozis a gerinc egyenetlen terheléséhez, korai artrózisához vezet. Súlyos esetben a mellkas is eltorzul, ami légzési és keringési zavarokat okoz. Enyhe esetekben fűző viselése, speciális gyógytorna, és úszás a helyes testtartás kialakítására, a hátizomzat megerősítésére, és a görbület lehetőség szerinti csökkentésére elegendő. Súlyosabb esetekben különféle nyújtókészülékek, fűzők viselése, esetleg műtét szükséges, lásd még a Derék című fejezetet. A szkoliózisok speciális formája a funkcionális szkoliozis. 10-12 éves lányokon fordul elő. A görbület a vizsgálat során, sőt gyakran akaratlagosan is megszüntethető, és fekvő helyzetben vagy előrehajláskor eltűnik. Ha a hátizomzatot gyógytornával, úszással, rendszeres sportolással megerősítik, a gyermek a tartásjavító gyakorlatokat rendszeresen végzi, kellő odafigye-léssel a szkoliozis korrigálható. Ha nem veszik kellő időben észre, és nem kezelik, rögzülhet, és a későbbiekben súlyos panaszok forrása lehet. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Scoliosis

Steroid (szteroid): az úgynevezett szteránvázas vegyületek egy csoportja. Nevezetes szteroid vegyületek a mellékvese-hormonok, amelyek a só-víz- háztartást, a cukoranyagcserét szabályozzák, de nemi hormonok is tartoznak ebbe a csoportba. A csoport egyes tagjai hatékony gyulladáscsökkentők, ezeket gyógyszerként is felhasználják. A corticosteroidok az immunrendszert szabályozzák, immunszuppresszorként használjuk, a mineralocorticoidok hatnak a vérnyomásra, a sex szteroidokból a progeszteron a méh nyálkahártyájának állapotát szabályozza, és a terhesség megtartásában van szerepe, az ösztrogén a női a tesztoszteron a férfi másodlagos nemi jellegért felelős. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Steroid

Sub- (szub-): alatti, kevesebb, enyhébb

Subluxatio (szubluxáció): Az ízületek részleges ficama. Ortopédiában, traumatológiában akkor használjuk, ha az ízületi fej kimozdul a vápája széléig, de nem hagyja el azt.

Super-, supra- (szuper-, szupra-): feletti, túlságos. Pl. suprapatellaris bursa (térdkalács feletti tömlő)

Sjögren-szindróma:  A nyál-, a könny-, gyakran a gyomornyálkahártya mirigyeinek, ritkábban egyéb mirigyeknek is a gyulladásával, csökkent működésével járó betegség. Csatlakozhat egyéb betegségekhez, pl. reumatoid artritiszhez, dermato-polimiozitiszhoz, progresszív szisztémás szklerózishoz, szisztémás lupusz erithematózuszhoz. Ritkábban önálló betegségként jelentkezik, ízületi fájdalmat, ízületi gyulladást is okozhat. A szemtüneteket műkönny enyhíti. A szájszárazság ellen műnyál használata megkísérelhető, de gyakran a gyakori ivás, nedvdús, savanyú ételek fogyasztása hatásosabb.

SLE: Évekig elhúzódó, ismeretlen eredetű autoimmun betegség, amely a kisartériák gyulladását okozza. Gyakorlatilag minden szervet megbetegíthet. Gyakran bőrkiütésekkel, ízületi gyulladással esetleg lázzal kezdődik. A kiütés jellemzően az orrháton és a két orcán, valamint másutt, a napnak kitett területeken szokott jelentkezni. Érintheti a vesét, a szívet, a tüdőt, a májat, a lépet, a nyirokcsomókat, a szemet, és nem ritkán idegrendszeri tüneteket is okoz. Kezelésében a szteroid készítmények és az immunszupresszív szerek hatékonyak.

Schmorl hernia: A csigolya testének zárólemeze fejlődéstanilag a porckoronghoz tartozik. A gerinc növekedése során, a Scheuermann-kór miatt gyulladás alakul ki, akkor a porckorong kis benyomatot képez a csigolyatesten alsó vagy felső lemezén. Ez a gerinc növekedése során alakul ki, tehát kamaszkor körül. Amennyiben ekkor fájdalmat okoz, akkor ez a Scheuermann betegség és már akkor foglalkozni kell vele (pl. gyógytorna keretében). Felnőttkorban a Schmorl hernia jelenléte önmagában nem okoz fájdalmat, így általában csak melléklelet, ezért az aktuális gerincfájdalom hátterében más okot is kell keresni (pl. az izmok egyensúlyának felborulását, stb…), és mindezeknek megfelelő terápiát tervezni.  ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Schmorl%27s_nodes

Spasticus (spasztikus): Görcsös. Általában izmok merevségére használjuk. A harántcsíkolt izmokban nagyrészt az izom túlhasználata miatt alakul ki, amikor az izom elfárad, dehidrált, felborul az elektrolit háztartása. Az üreges szervek falában levő simaizmok görcsét a szervek érintettsége váltja ki, pl. menstruációs görcs. Kialakulhat a központi idegrendszer sérülése miatt is, de ilyenkor nem egy izom, vagy izomcsoport érintett, hanem általánosan a teljes izomrendszer. Ld. még: http://doksi.hu/get.php?lid=11093 5. oldal.

Spasmolyticum (spazmolítikum): görcsoldó, gyógyszerek, melyeket általában a simaizmok görcse esetén használunk.

Spasmus (spazmus): görcs.

Splen:  lép.

Spondylarthritis (spondilartritisz): Csigolyaízületi gyulladás, melyben az ízületek és a szalag- és íntapadások helyei érintettek. Elsősorban a gerinc ízületei érintettek, de ritkán a végtagokban is megjelenhet. Jelentős genetikai hajlamot mutattak ki, melyben a HLA-B27 gén érintett. Tünetei: hát fájdalom, és ízületi fájdalmak. Diagnózisa a beteg kórtörténetén, fizikális vizsgálaton, vér laboratóriumi vizsgálatán, és Rtg, CT, MRI felvételen alapszik. Kezelése ugyanazokkal a gyógyszerekkel történik, mint az egyéb gyulladásos mozgásszervi betegségeké. Ld. még: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Spondyloarthritis

Spondylarthritis ankylopoetica SPA (spondilartritisz ankylopoetika): a szakroiliakalis ízület és a gerinc ízületeinek és szalagjainak csontosodásához vezető idült gyulladása. Mely főleg a gerinc kis ízületeit, szalagjait, illetve a szalagok, és ínak tapadási helyeit érintik a gerinc háti, ágyéki szakaszán, és a sacroiliacalis (SI) ízületében. A gyulladás hatására a csigolyatestek formája megváltozik, és a szalagok elcsontosodnak. Több férfi volt érintett a betegségben, mint nő, de ma már ez az arány kiegyenlítődött. Eredete ismeretlen, de genetikai hajlam kimutatható (HLA-B27 gén érintet), és az immunrendszer megváltozott működése is kimutatható. A betegség általában 45 éves kor után jelentkezik. A betegségre a fellángoló-visszahúzódó lefolyás jellemző. A fellángolási szakaszok célzott gyógytornával és mozgással kitolhatók. A betegség tünetei széles spektrumon változnak, az enyhe merevségtől a teljes elcsontosodásig, de reggelente rosszabbak, mint nap közben, és gyakran okoznak alvás zavart. Általában a jellemző tünet a gerincnek és teljes hátnak a fájdalma, mely a diszkomforttól a görcsös fájdalomig változhat. Általában mozgás korlátozottsága, merevség, ízületi, és ízület környéki szövetek gyulladása kíséri, mely nem csak a gerincben, hanem a csípő ízületekben, és medencében is jelentkezik. A testtartás megváltozik, eltűnik az ágyéki lordózis, és megnő a háti kifózis. Kezelése: gyulladás csökkentése non-szteroid, szteroid gyulladás csökkentőkkel, a mozgások javítása gyógytornával, és ízület védelme, majd műtéti megoldással a mozgékonyságuk fenntartása. Ld. még:
1.) https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/ankylosing-spondylitis/
2.) https://www.kybun.com/advisor/health-conditions-does-kybun-help/spondylitis-ankylosans-bechterews-disease-ankylosing-spondylitis-rheumatoid-spondylitis-and-spondylarthritis-ankylopoetica-bechterew-struempell-marie-disease.html

Spondylo- (spondilo): Gerinc, és ezzel kapcsolódó képletek jelölésére szolgál.

Spondylolisthesis (spondilolisztézis): Csigolyacsúszás. Az egyik csigolya előre elcsúszik a másikhoz képest.5 fokozatát állapították meg. 1 fokozat, amikor a csigolyatest 25%-ával csúszik el a másikhoz képest. 2. fokozat, amikor 50%-al, 3. fokozatban 75%-al, 4. fokozatban pedig 100%-al. Az 5. fokozatban az egyik csigolya teljesen elhagyja a másikat, de ezt spondyloptosisnak nevezzük. Oka túlzott, ismételt fizikai aktivitás. Tünetei: gerinc ágyéki szakaszának fájdalma, mellette lévő izomzat és a hamstring izmok (térd hajlító) görcse, merevsége, megnövekedett ágyéki görbület (lordozis), az egyik vagy mindkét láb gyengesége. Kezelése a csúszás fokozatától, és az általa okozott tünetektől függ. Általában 50%-ig konzervatív kezelést alkalmazunk, ami gyógytornából és egyéb fizioterápiás eljárásokból áll. Felette felmerül a műtét lehetősége.
https://www.spineuniverse.com/conditions/spondylolisthesis/spondylolisthesis-back-condition-treatment
https://www.spine-health.com/video/isthmic-spondylolisthesis-video

Spondylolysis (spondilolízis): csigolyaív-szakadás, mely lehet stressz, vagy feszítéses törés. Többségében az 5. ágyéki csigolyán (L5) találjuk meg. Általában tünetmentes, de ha tünetet okoz, akkor ezek a következőek: megnövekedett ágyéki lordózis, egy oldali izom érzékenység, hátra hajoláskor és oldalra forduláskor a fájdalom fokozódik. Lesugárzó fájdalom a combba, és fenékbe. A tünetek kialakulása lehet hirtelen, vagy fokozatos, de korlátozhatja a napi életfunkciókat. Okai: hajlamosító tényezője a fiatalkorban végzett túlzott fizikai aktivitás, mely túlterheli a statikai gyenge pontot a csigolyaíven. Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Spondylolysis

Spondylosis (spondilózis): a gerinc degeneratív megbetegedése, melyben a szöveti víztartalom csökken, ami a porckorongokat is érinti. Okai lehetnek: a csigolyák veleszületett rendellenességei, a porcszövet megváltozott minősége, csont betegségek és anyagcsere betegségei, sérülések, traumák, túlzott foglalkozási terhelés, ártalom, elhízás, várandósság. 30 éves kor felett az élettel együtt járó terhelés miatt a porckorong felrostozódik, magassága csökken és helyenként ki is boltosul. Nem képes ellátni a nyomás és stressz csökkentő szerepét, így nagyobb nyomás, ütődés jut a csontokra, szalagokra, amik túlterhelődnek kopnak. A csigolya testek oldalsó részén, a szalagok lefutásánál megindul a csőrképződés a mikroinstabilitás miatt. A legnagyobb terhelésnek kitett területek a legérintettebbek.

Sternum (szternum): a mellkas elején lévő bordakosár alkotásában részt vevő csont.

Stroke (sztrók): agyéri történés. Az agy vérellátási zavara következtében létrejövő betegségek, szindrómák gyűjtőneve, az átmeneti keringési zavart, embóliát, agytrombózist, magas vérnyomásos agyvelő károsodást, agyvelőelhalást, agyvérzést ide soroljuk. Általában érelmeszesedés, magas vérnyomás következtében alakulnak ki ezek a betegségek.

Subtalaris (szubtaláris) ízület: A talus és calcaneus közötti ízület. Ha a bokát felső ugró ízületnek nevezzük, akkor ez az alsó ugró ízület. Szerepe a lábfej kifelé/befelé fordulásának biztosítása, így a láb alkalmazkodását segíti az egyenetlen talajhoz. Tokja, szalagjai a testérzékelő (proprioceptív) rendszerhez tartozva a lábak teljes tónus eloszlásának beállításában vesznek részt.

Sudeck-szindróma (reflex disztrófia, CRPS- Complex regional pain syndrome): Ez a tünet együttes sérülés, csonttörés, ízületi gyulladás, vagy egyéb károsító tényezők után szokott kialakulni. Feltehetően a fájdalom következtében az érintett végtag keringési zavara alakul ki, amely a csont, az izmok és a bőr sorvadását okozza. Az 1. stádiumban a testrész meleg, duzzadt, piros és nagyon fájdalmas. Maximum 2-6 hónap alatt spontán vagy a kezelés hatására átmegy a második stádiumba. A 2. stádiumban a bőr nyirkos, hűvös, a mozgások fájdalmasak. Ez a szakasz rendszerint maximum 3-6 hónapig tart. A 3. stádiumban a fájdalom fokozatosan megszűnik, a folyamat meggyógyul, de ha a betegséget elhanyagolják, maradandó károsodás, a bőr és az izmok sorvadása, az inak, a szalagok, az ízületi tok zsugorodása, az érintett testrész súlyos maradandó torzulása és mozgáskorlátozottsága maradhat vissza. A gyógyszeres és fizikoterápiás kezelés célja, a fájdalomcsillapítás mellett a gyulladáscsökkentés, a keringés javítása, és a csontokba a kalciumbeépülés elősegítése. Az 1. stádiumban fontos a végtag nyugalomba helyezése, de a rögzítést a 2. stádiumban is hosszú ideig, sokszor hónapokig kell folytatni. Emellett az aktív tornáztatás is nagyon fontos a zsugorodások megelőzésében, az izomerő megtartásában, és a keringés javítására, súlyfürdő meleg vízben történő kíméletes nyújtás. A nyak, a derék és a csípő kezelésére használják.

Superficialis (szuperficiális): felületes

Supinatio (szupináció): az alkar mozgása a könyök és csukló ízületben. Szupinált helyzetben a tenyér felfelé tekint, ha a karunkat előrefelé tartjuk.

Sura (szura): lábikra, vádli

Suralis (szurálisz): lábikrához tartozó

Synovectomia (szinovektómia ): Az ízületi hártya műtéti eltávolítása, kémiai úton (ozmium vegyületekkel), vagy sugárzó anyaggal (például ittriummal) való roncsolása. Az ízületi hártya termeli az ízületi nedvet. Ha az ízületi hártya gyulladásban van, sok nedvet termel, az ízület megdagad. A tartós ízületi duzzanat következtében a tok, a szalagok kitágulnak, tönkremennek. Az ízületi hártya tartós gyulladása ráterjedhet a porcra is, és azt is károsítja. A szinovektómia célja ezeknek a  folyamatoknak  a megelőzése.

Synovia (szinóvia): Az ízületi nedv, szerepe az ízület “megolajozása”, a súrlódásmentes mozgás biztosítása. Az ízületi tok belső részének kesztyűujj nyúlványai termelik. Szerepe az ízületi felszínek csúszásának biztosítása, és a tokon belüli képletek táplálása.

Synovitis (szinóvitisz:) az ízületi belhártya gyulladása. Ld. még: https://healdove.com/disease-illness/The-Synovium-Synovitis-Inflammation-and-Joint-Pain, https://www.epainassist.com/sports-injuries/knee-injuries/knee-synovitis

Synovium (szinóvium): ízületi belhártya, mely az ízületi nedvet termeli.

Systemas lupus erythematosus (szisztémás lupusz eritematozus ): Évekig elhúzódó, ismeretlen eredetű autoimmun betegség, amely a kisartériák gyulladását okozza. Gyakorlatilag minden szervet megbetegíthet. Gyakran bőrkiütésekkel, ízületi gyulladással esetleg lázzal kezdődik. A kiütés jellemzően az orrháton és a két orcán, valamint másutt, a napnak kitett területeken szokott jelentkezni. Érintheti a vesét, a szívet, a tüdőt, a májat, a lépet, a nyirokcsomókat, a szemet, és nem ritkán idegrendszeri tüneteket is okoz. Kezelésében az ún. szteroid készítmények és az immunszupresszív szerek hatékonyak.

Szelektív-ingeráram kezelés: megfelelő áramformával erőteljes izom összehúzódást váltanak ki, az izmok elektromos tornáztatására használják. Az elektroterápia a fizikoterápia része, és általában egy komplex terápia egyik részelemeként foghatjuk fel. Általában gyógytornával egészítik ki a kezelést, illetve vannak olyan fürdők, ahol a termálvíz gyógyhatását is felhasználják a gyógyuláshoz. a hálózati áramot átalakítják olyan árammá, amely a kezeléshez szükséges. Vagyis: árammal stimulálják az adott izmot, amely összehúzódást vált ki. Ezt akkor használják, ha a legyengült izomzat regenerálása a cél. De a kezelés egyben fájdalomcsillapító, görcsoldó és izomlazító is. Impulzusárammal olyan izmokat is kezelnek, amelyek denerváltak, azaz vesztettek beidegződésükből (bénulás esetén például). Ennek eredője az, hogy megsérül az izomhoz futó ideg (ez történhet sérv vagy baleseti trauma miatt), és a beteg nem képes az izmot megfeszíteni, vagy csak nagyon gyengén. Ennek többfajta következménye lehet: kiemelt ezek közül a sorvadás! Az ingeráram-terápia a lebénult izmokat szelektíven ingerli, és egészen addig folytatják a kezeléseket, amíg az izom nem képes a teljes mozgáspályán megvalósítani az ízület mozgatását. (Az ötös skálán a hármas szintnek megfelelő fokozatot már megfelelőnek mondják.) A kezelést nemcsak perifériás bénulásnál és az izomsorvadás megelőzésére használják, hanem a gyenge izmok erősítésére is.

Szerológia: Az immunitástannak az antigén-ellenanyag reakciók tanulmányozásával foglalkozó ága.

Szeronegatív:  Valamely vizsgált ellenanyag nem mutatható ki a beteg vérsavójában, a reumatológiában leggyakrabban reumafaktort vizsgálunk.

Szeronegatív spondylartritisz (SNSA): A gyulladásos reumatológiai betegségek egy csoportja, ahol a szeronegativitás a reumafaktor hiányát, a reumatoid artritisztől való elkülönülést hangsúlyozza. Medenceízületi gyulladás, a gerinc kisízületeinek gyulladása gyakori ebben a betegségcsoportban, de minden ízület érintve lehet. A HLA-B27 génnel rendelkezőkön gyakoribb az előfordulása. Típusos példája a Bechterew-kór (lásd a Bechterew-kór című fejezet. Gyulladásos szemmegbetegedésekhez, bélbetegségekhez, psoriázishoz társulhat, reaktív artritiszek gyakran SNSA formájában jelentkeznek.

Szeropozitív : valamely vizsgált ellenanyag a beteg szervezetéből kimutatható, szeropozitív sokízületi gyulladás alatt általában reumatoid artritiszt szoktunk érteni.

T

Talus (talusz): bokacsont

Tarsus (tarzusz): lábtő

Technecium (Te): A 43. rendszámú elem, gammasugárzó izotópját szcintigráfiához használják.

Tendinitis, tendovaginitis (tendinitisz, tendovaginitisz): íngyulladás, ínhüvelygyulladás. akut sérülés, vagy túlerőltetés miatt jön létre. Általában az érintett ín nevével együtt használjuk, pl. Achilles-tendinitis. Fertőző betegségek, degeneratív elváltozások okozhatják, különböző betegségek pl. diabetes, reumatoid artritisz részjelensége is lehet.  Az ín izmokat kapcsol a csonthoz, így az erő kifejtésében együtt vesznek részt. Hajlatokban, és olyan helyeken ahol mechanikai behatásnak van kitéve az ín, ínhüvelyben fut, mely gyakrabban érintett a gyulladásban, mint maga az ín. Az ínhüvely megduzzad, nyomásérzékeny, az ín nyújtása és az ínhoz tartozó izom használata fájdalmas. Hajlamosítanak erre: gyakran ismételt mozdulatok (pl. maratoni távot futók Achilles-ina, vagy számítógépen billentyűzetet gyakran használók ujjhajlító ina). Diagnózisában Ultrahang vizsgálat, és MRI tudja kimutatni az ín és ínhüvely duzzanatát. Az izom nyugalomba helyezése, hideg borogatás, a terület keringésének javítására szolgáló fizioterápia, esetleg néhány napig non-szteroid gyulladáscsökkentők szedése, az izzadmány leszívása a panaszokat megszünteti.

Tendo:  ín

Teniszkönyök (epicondylitis humeri ulnaris), Golfkönyök, (epicondylitis humeri radialis): A tenisz könyöknél a fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, nyomásra, csukló csavaró mozgására, vagy spontán. Oka a csukló ismételt előre-hátra mozgása, (mint a teniszben a fonák ütés). A golf könyöknél a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik, oka a csukló ismételt hajlítása és lefelé fordító mozgása. (Mint a golfban a swing mozgás).  A tenisz könyök előfordulása 40-50 éves kor között a leggyakoribb, és az emberek 1-3%-át érinti. A golf könyök előfordulása a teniszkönyök 20%-a.  Mindkettő fokozatosan alakul ki, és a csukló mozgásban érintett izmok terhelése ront rajtuk annyira, hogy egy idő után egy teli pohár megtartása, konzerv üveg tetejének kicsavarása is gondot okozhat. a fájdalom egy idő után az alkarra és középső ujjba is kisugárzik. Kezelésében nincs egységes álláspont. Általában helyileg bejuttatott gyulladás csökkentő gyógyszerek, jegelés, az érintett izom trigger-pont kezelése, és kineziotape felrakása javít rajta. Ld. még:
1.) https://patient.info/doctor/tennis-elbow-and-golfers-elbow,
2.) https://www.defiancegym.com/articles/tennis-elbow-vs-golfer-elbow/

Thenar:  A tenyéren a hüvelykujj, a talpon az öregujj izompárnája

Térdkalács alatti, körüli fájdalom (PatelloFemoral Pain Syndrome PFPS, hiperpressziós szindróma): A térdkalács (patella) és combcsont (femur) közötti ízület túlerőltetéséből eredő fájdalom, ami az enyhe diszkomforttól az éles fájdalomig terjedhet. Általában 13-18 éves kor közötti fizikailag aktív, sportoló fiatalokat érint, de kezdődhet későbbi időszakban is egy szokatlanul nagy terhelésre. A szélesebb csípő hajlamosító tényezője, megnövekedett Q szögnek köszönhetően. A patella környéki izmok mechanikai egyensúlya felborul, és emiatt a már nem a femurban lévő vájatában csúszik, hanem kibillen az oldalsó irányba. feltételezik, hogy az ágyéki gerinc – medence – csípő, és a subtalaris ízület környéki izmok egyensúly vesztéséből adódik. Eleinte csak nagy terhelést követően jelentkezik, majd kisebb terhelésre is előjön, végül állandósul. A futás, ugrás, guggolás, lépcsőzés, és a statikus helyzetben hosszabb ideig ülés ront rajta. Kezelésében csak egy rövidebb ideig tartó inaktív időszakot tartunk, majd felmérjük a patella környéki izmok együttműködését, és egyensúlyát, majd a tesztelésen kiderült egyensúlytalanságokat kezeljük. A gyenge izmok megerősödését, és a helyes mozdulatok rögzülését követően a fájdalom megszűnik, és vissza lehet térni a sportba.
Q szög szerepe a patella helyzetében.

Thoracic outlet syndroma, Mellkas kimeneti szindróma (thoracic outlet szindróma TOS): A felsővégtag erei és idegei a kulcscsont fölött a nyakat mozgató, ún. scalenus izmok között bújnak ki a mellkas felső részén a karra. Az ereket és idegeket a nyaki borda, a scalenus izmok görcse, az 1. borda és a kulcscsont közötti rés szűkülete, idősebb korban a vállöv süllyedése, hiperabdukciós szindróma, tüdőcsúcs-betegségek összenyomhatják, amik a gyűrűs és a kisujj zsibbadását, fájdalmát, a tapintásérzés csökkenését, a kéz gyengeségét okozhatják. Speciális, a nyak- és a vállizmokat erősítő torna általában elegendő a panaszok megszüntetésére, műtét csak ritkán szükséges.

Thorax: mellkas

Thyreoidea: pajzsmirigy

Tibia: sípcsont

TNF-terápia: Az immunrendszerünk Tumor Necrosis Faktor (TNF) anyagot termel, melynek szintje a vérben egészséges állapotban állandó. Az autoimmun betegségekben (reumatoid artritis, SPA, SLE) ennek az antigénnek a szintje a vérben megnő, ezáltal gyulladások alakulnak ki a szervezetben. A TNF gátlók serkentői amik antitestek, ezeknek a bevitelével immunreakciót váltunk ki, mellyel a szervezet gyulladáscsökkentő folyamatait segítjük. A beteg 1-4 hetente subcutan (bőr alá beadott) injekcióban, vagy infúzióban kapja meg a gyógyszert.

Tophus (tófusz): csomó, göb.

Tophus uraticus (tófusz urátikusz): köszvényes csomó, húgysav-kristályokból és gyulladásos sejtekből áll

Tonsilla (tonzilla): mandula

Tonsillectomia (tonzillektómia): a mandula műtéti eltávolítása

Torticollis (tortikollisz): Ferdenyak, a nyak ferde tartását okozhatja, a fejtető az egyik oldalra billen le, az áll a másikra: fejlődési rendellenesség, rándulás, felső légúti hurut, a nyakizmok átfázása. A veleszületett ferdenyak valamelyik oldali fejbiccentő izom rövidülésének a következménye, oka ismeretlen. Ha a betegséget csecsemőkorban felismerik, a nyak tornáztatásával, esetleg vattagallér vagy gipszfektető alkalmazásával teljes gyógyulás érhető el. A tornagyakorlatokat a szülőknek megtanítják. Célszerű a csecsemőt úgy elhelyezni, hogy a megrövidült izmot nyújtania kelljen ahhoz, hogy a környezetét láthassa, tehát fektessük arccal a fal felé. Úgy etessük, hogy eközben is az egészséges oldal felé kelljen a fejét fordítania. Ha ezek ellenére a tortikollisz nem jön helyre, az elváltozás súlyosságától függően 1-2 éves korban műtétet végeznek. A felnőtt korban keletkezett torticollis oka lehet fülfertőzés, idegrendszeri vagy izomsérülés balesetben. Lehet átmeneti vagy fixált. Az átmeneti estében általában a nyirokcsomók is megnagyobbodnak, a fertőzés következtében, a nyak izmok duzzadtak lehetnek. A fixált állapotban az állapot javítható illetve a további romlás megelőzhető.

Torsio (torzió): csavarás, csavarodás

TOS: Thoracic outlet syndroma, Mellkas kimeneti szindróma

Toxicus (toxikus): mérgező, mérgezett.

Trachea: légcső

Tractio (trakció): nyújtás, húzás.

Trans- (transz-): át-, keresztül-

Transcutan (transzkután): Bőrön keresztül való gyógyszer vagy anyag bejuttatása a szervezetbe.

Transfusio (transzfúzió): vérátömlesztés.

Transplantatio (transzplantáció): átültetés, más helyről vett szövet, vagy szerv beültetése a fogadó szervezetbe.

Trigger-pont (Miofasciális Trigger pont): A MTrP egy hiperirritábilis pont az izmokat takaró fasciában. Tapintáskor izomcsomót, és hozzá kapcsolódó feszes köteget lehet érezni. Keletkezése egy meghatározható kisebb – nagyobb traumához, vagy tartós túlterheléshez köthető. Ilyen túlterhelés lehet egy gyakran ismételt mozdulat (100 méter kerítés lefestése, egész napos szokatlan fizikai terhelés), vagy statikus rossz testtartás. A megfeszült MTrP keringése, táplálása romlik, íy önfenntartó módon, láthatatlanul jelen marad az izomban. Ilyenkor fájdalmat nem okoz, csak az adott izom rugalmasságát rontja. Ezeket a láthatatlan MTrP-ket latens TrP-nek nevezzük. Újabb őket ért trauma hatására aktiválódhatnak, ettől kezdve már helyi, vagy kisugárzó fájdalmat is okoznak. Újabban MRI vizsgálattal is kimutathatóvá vált a jelenlétük, de egyszerűbb a fizikális vizsgálat során a tapintásos igazolásuk. Ha a rájuk adott nyomás a beteg számára „ismerős, megszokott” fájdalmat váltja ki, akkor közvetve igazoltuk a MTrP-t, mint a fájdalom okát, és eszerint kezeljük jéggel és melegítéssel, nyomással, vagy tű beleszúrásával.  Ld. még: https://en.wikipedia.org/wiki/Myofascial_trigger_point

Trochanter:  tompor

Trochanter major, trochanter minor:  Nagytompor, a comb külső oldalán, a csípő tájon az izmok tapadására szolgáló csontgumó. A kistompor a csípő ízület alatt a a lágyékban a comb belső része felől található. Túlerőltetés, és különböző csípőbetegségek, következtében gyakran fájdalmassá válnak. Pihenés, borogatás, pakolások, gyulladáscsökkentő kenőcs használata általában a panaszt megszünteti, ha ezek nem elegendőek, a területre adott fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő injekció általában jó hatású. Fizioterápiában megkeressük a túlterhelt izmot, és annak kezelésével érünk el hosszútávon olyan eredményt, hogy a csont és ín között lévő burzák gyulladása megszűnjön.

Thrombosis (trombózis): Vérrög képződése miatt az érszakasz elzáródik. Ez lehet vénás rendszerben, vagy artériás rendszerben is. Ha artériát zár el vérrög, annak komolyabb következménye az általa ellátott terület hipoxiája, ischaemiája, (mindkettő oxigén hiányos állapotot jelöl), ami miatt az általa ellátott területen necrosis (szövet elhalás) alakulhat ki. Ez a vénás rendszerben ritkán fordul elő, csak nagy vénák elzáródása esetén. A vénás trombózis lehet felületes, vagy mély vénákat érintő. A gyulladás miatt kialakuló, felületes erekben lévő vérrögöt – thrombophlebitis-nek (tromboflebitisz) – nevezzük.

Tuber:  gumó

Tuberkulózis (tuberculosis, TBC): A tuberkulózis baktérium okozta betegség. A csont-ízületi tuberkulózis leggyakrabban a csontokról terjed a térd-, csípő-, szakroiliakalis-, vállízületek-re, de lehet elsődleges ízületi tuberkulózis is. Előfordul a gerinc tuberkulózisos gyulladása is. Az általános tünetek, hőemelkedés, fogyás, a fáradékonyság mellett jellemző az érintett ízület duzzanata, mozgáskorlátozottsága és fájdalma, ül. a gerincterhelésre jelentkező fájdalma, és merevsége. A gyógyszeres kezelés mellett műtét is szükséges lehet.

U

Ugró térd (jumper knee): Patella ín, vagy a quadriceps izom ina tapadásánál gyullad be. Tulajdonképpen egy enthesitis, amit az elugrás és landolás által kiváltott mechanikai stressz okoz. Oka egy ismételt terhelés az inakra. Gyakori az ugrók mellett a focisták, biciklisták, és atléták körében, illetve azoknál az embereknél, akik a napi életük során ehhez hasonló ismételt aktivitást végeznek. A tünetek lassan kezdődnek. Eleinte csak a megterhelés után jelentkeznek, majd a terhelés közben és után és eleinte nem okoznak gondot a sport mozgások kivitelezésében, majd már ez is gondot okoz. Ha kezeletlenül marad, (ami a fájdalom miatt ritkán fordul elő) az ín teljes szakadása is bekövetkezhet. Diagnózis felállításában az ultrahang és az MRI vizsgálat segíthet, mert ezeken látható az ín állománya a legjobban, a fizikális vizsgálat mellett. Kezelésének első lépése azoknak az izom diszbalanszoknak a feltárása, ami miatt létrejött a probléma,  majd ezeknek a kezelésével mulasztható el az ín gyulladása.
Ld. még:  http://centralorthopedicgroup.com/education/jumpers-knee-in-children-and-adolescents/

Ulcus (ulkusz ): fekély

Ulna: singcsont

Ultrahang-kezelés:  Az ultrahang a piezzo elektromos hatáson alapuló kezelés, mely azt jelenti, hogy az elektromos áram hatására a kezelőfejben lévő kristály hanghullámokat hoz létre, melyek kívül esnek a hallható hang tartományán (1.0-3.0 MHz). Longitudinális hullámok, ezáltal a szövetekre nyomást és húzást adva a szöveteket felmelegíti, és a sejtek mikromasszázsát hozza létre. A különböző szövetek a kollagén tartalmuk függvényében különböző módon nyelik el az ultrahangot, viszont ez eredményezi az egymáshoz képesti elmozdulásukat.Ennek következtében a keringés javul, a kötőszövet fellazul, az izomtónus csökken. A fájdalomcsillapító hatás ezen tényezők következménye.  Ld. még bővebben: http://www.electrotherapy.org/modality/ultrasound-therapy

Ultrahangvizsgálat: elektromos impulzus hatására a készülék ultrahang impulzust bocsát ki, a visszavert hullámokat detektálja, elektromos jellé, monitoron látható, kinyomtatható képpé alakítja. A lágyrészek jól láthatók a segítségével, a csontok vizsgálatára nem alkalmas. Porc-, szalag-, ízületi tok-, izom-, ínsérülések, ciszták vizsgálatára alkalmas. A csípő fejlődési rendellenességei csecsemőkön sugárterhelés nélkül vizsgálhatóak a segítségével.

Ultraibolya-kezelés (kvarclámpa, szolárium): Az elnyelt ultraibolya sugárzás a szövetekben különböző biológiai hatásokat hoz létre: a bőr kipirulását, lebarnulását, D-vitamin-képzést, a szervezet ellenállásának növekedését. A mozgásszervi betegségek közül a csontritkulás, a csontlágyulás, az angolkór és a psoriázis kezelésére használják.

Ultranagyfrekvenciás-kezelés (UNF) (deciméterhullám-kezelés): A deciméter nagyságrendű elektromágneses hullámokat a bőr és a zsírszövet részben átengedi, a hullámok főleg az izomzatban nyelődnek el, és ott felmelegedést okoznak. Fájdalomcsillapító, izomlazító, keringésjavító kezelés.

Uni- : egy

Uraemia (uremia ): húgyvérűség, a veseműködés zavara miatt bizonyos bomlástermékek felhalmozódása a vérben

Urether (uréter) húgyvezeték

Urethra (urétra): húgycső

Urtica (urtika): csalánfolt

Urticaria (urtikária): csalánkiütés

V

Vagina: hüvely

Vagina tendinis (vagina tendinisz ): ínhüvely

Valgus (valgusz): kifelé fordított

Varus (várusz): befelé fordított

Véna (véna): visszér, az elhasznált vért viszi vissza a szövetekből a szívbe

Venerealis (venerális): nemi érintkezéssel terjesztett

Vertebra: csigolya

X

Xerosis (xerózis): szárazság

Y

Yersinia enterocolitica-fertőzés: A harmadik leggyakoribb bélfertőzést okozó bélbaktérium. Lázat, hasi fájdalmat, hasmenést okoz, de néha csak egyszerű felső légúti hurut képében jelentkezik. A fertőzést követően 1-2 nappal, héttel jelentkezhet az ízületi gyulladás, leggyakrabban a térden, a bokán, a lábujjakon és a csuklón. Ritkábban a szakroiliakalis ízület gyulladását, és gerincgyulladást is okozhat. A kórokozó ellen termelt ellenanyag a vérből általában kimutatható. Antibiotikus kezelés hatékony a fertőzés leküzdésére. Az ízületi tüneteket gyulladáscsökkentők enyhítik.