Terhes – várandós torna

A szülés és várandósság napjainkig az élet természetes része volt, a fogamzásgátlás elterjedéséig a nők 3-10 gyereket is szültek. Ma ez az állapot sok leendő anyát félelemmel, rettegéssel tölt el, pedig lehetne a várandósság időszaka életünk legszebb időszaka is.

A várandósság alatt megváltozik a test statikája, az anyai hormonok hatására lazulnak a kötőszövetek, ezáltal az erek feszessége csökken, előfordulhatnak ödémák, a medence öv megtágul, a növekvő „pocaklakó” miatt a hasizmok, és a medence fenék izmok megnyúlnak, a hát és derék nagyobb terhelésnek van kitéve. A korán megkezdett torna ezeket a tüneteket csökkenti.

A várandósságot három trimeszterre osztjuk.

Az elsőben csak azok számára javasolt a torna, akik várandósság előtt is nagyon aktívan tornáztak. Jelszó: „ha eddig nem tudtál zongorázni, ne most kezd el a tanulást”. Elég terhelést jelent a szervezetnek a baba beágyazódása, gyors fejlődése, a megváltozott anyagcseréhez való alkalmazkodás. El lehet kezdeni a csoportba járást, részt lehet venni a légző tornákon, és enyhébb gyakorlatokon, de erősebben csak a második trimeszterben dolgozunk a minket megkereső leendő kismamákkal.

A második trimeszter a legalkalmasabb a várandós tornára. Itt még könnyen lehet mozogni, a hormonok békés hangulatot teremtenek a kismama számára is, ebben az időszakban tudjuk a legeredményesebb munkát végezni. Szinte mindent ekkor tanítunk meg a kismamáinknak. Elkezdjük a tartásjavítást, a keringés fokozását, a légző tornát (ahol a baba és mama oxigén ellátása is nő). Ekkor még minden testhelyzet használható ezek gyakorlására. Jelmondat: „a terhesség nem betegség, csak állapot. Kihozom belőle a legtöbbet, és élvezem”.

A harmadik trimeszterben a megtanult gyakorlatokat folytatjuk, olyan testhelyzetben, ahol a baba és kismama a legjobban érzi magát. Ennek a szakasznak a feladata a szülésre felkészítés. Nagyon fontos ebben, hogy a kismama meg tanuljon lazítani, mert a feszes izomzat fájdalmat szül, a fájdalom fokozza az izom feszülést és így tovább… az ördögi kör megtörése könnyebb szülést tesz lehetővé. Ennek a szakasznak a jelmondata: „Ok. Ez az Ő szülése volt! Az enyém szuper módon fog lemenni”. Ebben a szakaszban tudnak legtöbbet nevetni várandósaink a saját és társaik megváltozott testképén, „pocaklakó” látható jelenlétéből adódó reakciókon, helyzeteken.

A tornáinkat a szülész engedélyével vízben is tudjuk végezni.

Vissza a kezelésekhez