Stresszoldás

A 21. század legnagyobb ellenségének a túlzott stresszt tekintjük a fejlett országokban.

Mi a stressz? Stressznek hívjuk azokat a helyzeteket, vagy eseményeket, melyek feszültséget keltenek bennünk, és védekező reakciókat váltanak ki.

Védekező reakcióinkban fokozódik az éberségünk, nő a vérnyomásunk, megfeszülnek az izmaink és nő bennük a vérkeringés, fokozódik a pulzus számunk, – vagyis felkészül a szervezetünk a harcra vagy menekülésre. Legjobban akkor érezhető ez az állapot, ha például egy nagyon fontos találkozóra, tárgyalásra, vizsgára tartunk, aminek a kezdete 10 perc múlva lesz, de mi 12,5 percre a helyszíntől egy dugóban ülünk. Ezt az állapotot a vegetatív idegrendszer szimpatiko tónusának hívjuk.

Ennek ellentéte a vegetatív idegrendszer pihenő reakciója – paraszimpatiko tónusa – ellazult, pihenő állapotban van a szervezetünk. Ezt legjobban ahhoz hasonlíthatjuk, ahogy vasárnapi ebéd után, családi, baráti körben a kanapén, vagy fotelben elterülve érzi magát az ember, vagy hideg téli napon a meleg takaró alatt lapulva, esetleg a hóesést nézzük, vagy egy jó baráti beszélgetés közben nagyokat nevetve érezzük magunkat.

A két állapotnak a szervezetünk egészséges működéséhez egyensúlyban kell lennie, de mindkettőre szükségünk van. Ha ez az egyensúly a túl sok munka, feszültség, vagy váratlan kellemetlen életesemény miatt felborul, a szervezetünk ideiglenesen elviseli azt, de hosszútávon egészség károsító hatása van.

A kezeléseinkkel megvalósítjuk a mindennapokban is nem csak a Wellness hétvégéken érhetik el betegeink ezt az állapotot.

Kezeléseink két részből állnak:

  1. Azonnali vegetatív idegrendszeri áthangolás
  2. Koncentratív lazítás megtanítása, mellyel a kliensünk a számára feszültséget keltő helyzetekben tud lazítani, ezáltal a stresszt szintet csökkenteni.

Az azonnali vegetatív idegrendszeri áthangolásra kb. 1 órát kell rászánniuk, mely tartalmaz egy Kneipp- féle forró guriga kezelést, majd egy lympodrenage-t. Az előbbi a test felszínén lévő erek érzáró reflexén keresztül hat, utóbbit a nyirok ödéma csökkentésére fejlesztették ki, de mi itt pozitív mellékhatását, – a nagyon erős vegetatív áthangoló hatását – használjuk ki. A kezelésünk olyan erősen működik, hogy betegeink jelentős része a kezelésbe belealszik.

Az akut stressz csökkentése után kezdődik meg a Koncentratív lazítás megtanítása, mely hosszútávon jelenti a betegeink számára stressz helyzetek kezelésének lehetőségét.

Bővebben erről Dr. Bagdy Emőke- Dr. Koronkai Bertalan: Relaxációs módszerek c. könyvében olvashat.

Vissza a kezelésekhez