Sport rehabilitáció

A sport rehabilitáción általában sportolók visszatérését értjük a sportba, de a SmileyMed-ben olyan hobbi sportolókkal is foglalkozunk a profi sportolóink mellett, akik számára a sport a napi stressz levezetését, a társas életben való részvételt, a jobb fizikai közérzetet, és az aktív élet lehetőségét jelenti.

A sportsérülések közül leggyakrabban a rándulásokkal találkozunk, de utána következnek gyakoriságban a szöveti szakadások (szalagsérülések, izom-ín szakadások, porcsérülések), zúzódások, törések, ficamok. A sérülések kétszer annyi alkalommal érintik az alsó végtagokat, mint a felsőket, vagy törzset, gerincet.

A nagy sérülések esetén, ha műtétre is szükség van, akkor az adott műtét szakmai protokolljai szerint kezdjük meg a rehabilitációt. Pl. elülső keresztszalag műtét után az erre a műtétre kialakított gyakorlat anyaggal, és fejlesztési időkkel dolgozunk.

A kis sérülések, húzódások esetén, a rehabilitáció kezdetén – az orvosi kezelés után, és szakvélemény mellett – felmérjük FMS teszttel a beteg mozgásképét, és meghatározzuk, hogy a mozgáslánc mely részének kiesése vezetett a sérüléshez. Nagyon fontos kérdése a kezelésnek, hogy akut, nagy erejű trauma hatására, vagy folyamatos krónikus túlterhelés miatt keletkezett a sérülés. A fizioterápia egyéb módszereivel helyreállítjuk a kiesett láncszem stabilitását, mobilitását, vagy neuromuszkuláris kapcsolatait.

Ha a kiesett rész működése helyreállt, akkor elkezdjük beépíteni, vagy visszaépíteni a mozgásláncba. Ehhez nagy segítséget jelent a tükör előtt végzett mozgás, melyben a szemkontroll segítségét is igénybe vesszük.

Ha a tudatosan végzett mozdulatok már tökéletesen mennek, akkor egyre instabilabb felületeken, egyre kisebb alátámasztásokat igénybe véve végeztetjük a feladatokat, addig, amíg rutinszerűen jól végzi őket.

Ha az instabil felületek sem jelentenek gondot a sportoló, vagy újra sportolni vágyó betegünk számára, akkor elvesszük a szemkontroll lehetőségét, majd csukott szemmel is végeztetjük, és nyitott és bekötött szemmel is. Ha ezt is tökéletesen vitelezi ki a betegünk, akkor lépünk a következő fejlesztési ütembe.

Ezután kezdjük el a sebesség növelését, a robbanékonyság fejlesztését, az állóképesség javítását, általános és sportágára specifikus mozgásokban.

Ezeknek a képességeknek a birtokában mehet veszélytelenül vissza az aktívabb sportéletbe, de általában ebben a szakaszban a team része a rehabilitációs edző, akinek szerepe egyre növekszik a sport rehabilitáció előrehaladtával, és az Ő munkája segítségével éri el a sportoló az edzettségnek azt a szintjét, ahol teljes értékűen folytatja pályafutását.

Vissza a kezelésekhez