Funkcionális Mozgásminta Szűrés – Funkcionális vizsgálat

Ha a funkcionális mozgásláncunk valamelyik tagja hibás, akkor a lánc többi tagjában (de legjobban a hibás rész melletti ízületekben) hibás mozgások, fájdalmak jelennek meg. A funkcionális mozgásminta szűrés felméri a test mozgásainak mechanikáját és rávilágít, hogy az egyszerű mindennapi életünkben végzett mozgásaink alapján mit tudunk, és kell javítani ahhoz, hogy fájdalom, és tünetmentesen mozogjanak pácienseink, javuljon teljesítményük.

A mozgásvizsgálat előtt egy fizikális vizsgáló lapot töltünk ki, mellyel már a meglévő problémák jellegét, helyét, 24 órán belüli viselkedését, eddigi kórtörténetét, és a kezelések esetleges kontraindikációit, vagy óvatossági szabályokat is rögzítjük. Így az FMS már kiegészíti a fizikális vizsgálatot, illetve koncentráltan tudunk figyelni azokra a mozgásokra, melyek valószínűsíthetően a problémában közrejátszanak.

Az FMS mozgásminta szűrés a teljes test mechanikát vizsgálja a hétköznapi mozgásaink közben. Mi az FMS kiegészített változatát használjuk. Az alapszűrés hat egyszerű mozdulatból áll (guggolás, kitörés, akadály átlépés, lábemelés, kar-lábemelés négykézláb, kéz összeérintés a hátunk mögött). Már ebből is le lehet szűrni, hogy mozgásláncainkban minden láncszem a helyén van-e.

Mi azért egészítettük ki ezeket az alapmozgásokat, hogy precízebben rájöhessünk, hogy melyik láncszem, melyik része okozza a tüneteket, és jobban tudjuk mérni a kezelésünk hatására bekövetkezett változást. A mi vizsgálatunk statikus, és dinamikus tesztekből áll, mellyel egyenként is szűrjük a mozgásmintákat, de összefüggéseikből tudunk precízen rájönni, hogy a mozgásláncon belül melyik ízület, illetve azon belül, hogy mely izmok működéskiesése, vagy túlműködése okozza a problémát.

Vissza a kezelésekhez