Выбрать страницу

Beköszöntött az ősz. A szüret, az erdei kirándulások időszaka, de ezzel együtt sokaknál a reumatológiai panaszok is gyakoribbá válnak, és felerősödnek. A családorvosokat felkereső betegek 15-20 százaléka mozgásszervi panaszok, és főleg fájdalom miatt jelentkezik. Ezek a betegségek ritkán halálosak, de elhanyagolásuk miatt gyakran sérül a mozgás szabadsága és a mozgást követő jó közérzet, amelyért a szervezetben keletkező boldogság hormon, az endorfin is felelős. A mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás a károsodások kialakulásának fő tényezői.

Gerinc

Egy mondás szerint három féle ember létezik: akinek volt, akinek van, és akinek lesz gerinc panasza. Életünk során nagyon sok embernél jelentkeznek nyaki fájdalmak. Ennek megjelenése egyre fiatalabb életkorra tevődik, a sokat emlegetett ülő életforma, és az okos eszközök elterjedése miatt. Terjednek az ergonómiailag megfelelőre gyártott székek, asztalok, és egyre több munkahelyen figyelnek a jól kialakított munka környezetre, de mégis… A munkaidő sokszor meghaladja a napi 8-10 órát, és ha ehhez még olyan stressz is járul, ami kiváltja a nyakizmok görcsét, hamar megjelenik a fejfájás, a vállba vagy a karokba kisugárzó furcsa érzés, zsibbadás, vagy fájdalom. Ugyanolyan rossz érzés, ha az ágyéki gerincszakasz csigolyáinak területéről indulnak el a panaszok. Fiatalabb korban eleinte csak néha jelentkeznek, az izomgörcsök – közismert nevén a lumbágók –, melyek szerencsés esetben pár napig tartó fájdalomcsillapító szedése, és némi pihenés mellett elmúlnak. Ha ezek a panaszok gyakoribbá válnak, vagy komolyabb lágyékba, vagy lábakba sugárzó fájdalmat, vagy járási nehézséget okoznak, akkor komolyabb odafigyelést igényelnek. A panaszok hátterében lévő okok tisztázása, a belgyógyászati, nőgyógyászati betegségek kizárása nagyon fontos. Sokszor a mellkasi panaszok miatt megindul az infarktustól való félelem, ennek kizárása, és a gyomor-bél panaszok kivizsgálása után gyakran derül ki, hogy „csak” a háti gerinc betegségéről van szó. A kivizsgálást követően a gyógytorna elsajátítása, a helyes testtartás, a napi tevékenységek rendszerezett kivitelezésének megtanulása képessé teszik az embereket, hogy csökkentsék a panaszok és esetleges károsodások kialakulását. Szükséges, hogy mindenki aktív szereplőként vegyen részt a folyamatban, mert a gyógyszerek bevétele és az esetleg passzív kezelések csak ideig-óráig képesek javítani a kialakult állapotokon. A hosszútávú eredményhez rendszeres fizikai aktivitásra, időszakonként szakmailag jól képzett gyógytornászra van szükség. Az elmúlt időszakokban az újabb módszerek, technikák elterjedésével egyre jobb eredményeket tapasztalhatunk a teljes gyógyulás, illetve az aktivitás megőrzés területén.

Izomfájdalmak

Az ízületi, a gerinc, a lágyrész illetve az izomfájdalmak sokszor kombinálódnak egymással. Egy rossz tartás következtében gyakran jelentkeznek a csigolyák melletti kisízületeknél, izmokban görcsös, fájdalmas területek, amik a napi életet akadályozzák. Tartós stresszt követően a lapockák között vagy a vállaknál tapinthatóak ki kis csomók. Célszerű a vírusfertőzéseket „kifeküdni”, mert nagyon gyakran hosszú ideig visszamaradó izomfájdalom, fáradtság, terhelhetőség gyengülése maradhat vissza.

Vállfájdalom

Főleg a középkorúakat érinti, és általában nem csont elváltozását látjuk, sokkal inkább a vállat körülvevő izmok és inak elváltozásairól van szó. Az inakba mész rakódhat le, emiatt egy erősebb túlterhelésre részleges szakadás keletkezhet bennük. A problémák hátterében lévő ok sokféle lehet, ennek tisztázása egy Ultrahang, vagy MRI vizsgálattal történik.