Выбрать страницу

Izmaink inakon keresztül tapadnak a csontjaikhoz, és így tudják azokat összehúzódásaikkor elmozdítani. Inaink sűrű rostos kötőszövetből állnak, melyben a kötőszöveti rostok egymáshoz tapadnak. Izom felőli részen kemény, de rugalmas tulajdonságokkal rendelkeznek. Csontok felé közelítve egyre merevebbek, egy részük a szintén kötőszövetes csonthártyába olvad bele, másik részük egyre több ásványi anyagot tartalmazva a csontsejtek közé vegyül, ezáltal rögzítve szilárdan az izmot a csonthoz. Ezt az ín-csont átmenetet hívjuk enthesis-nek.

Ha egy izom merevvé válik egy túlterhelés miatt csomók – Trigger pontok (TrP) – képződnek benne. Egy TrP aktív fájdalmat okoz. Egy idő után látens – rejtőzködő – TrP-vé válik, ami már csak direkt nyomásra okoz fájdalmat, de rontja az ín és izom nyújthatóságát. Olyan, mintha egy gumiszalagban egy keményebb rész lenne. Ahol jelen van, ott nem nyújtható eléggé az ín, és emiatt megfeszíti a csontos tapadását is – körülírt gyulladást okozva. Ezt hívjuk enthesitisnek. Ha egy körülírt gyulladás krónikussá válik, mert nem kezeltük időben, akkor az ín rostjai a csontos tapadásnál deformálódnak, és folyamatos fájdalmat okoznak. Ez az enthesopátia.

A könyökünkben a felkarcsont belső oldalán tapintható gumón keletkezett enthesitis a golfkönyök, a külső oldali gumó csonthártya gyulladása a teniszkönyök.

Mi a SmileyMedben ezek kezelését azzal kezdjük, hogy feltérképezzük, valóban helyi folyamatról van-e szó, mert gyakran fordul elő, hogy a nyaki gerinc betegsége jelenik meg ezen a területen, és csak utánozza a valódi tenisz- és golfkönyök tüneteit.

Elvégezzük a kezdeti felmérés közben a nyaki gerinc kizáró tesztjeit, és az Elvey-Buttler féle neurodinamikai teszteket,és ha ezek negatívak, akkor kezdjük el kezelni a helyi tüneteket.

A felmérés második részében megnézzük, hogy a felkar vagy az alkar izmai terhelődtek-e túl. Ha felkar felől válthatók ki a tünetek, akkor a váll és lapocka mozgásait is megvizsgáljuk, ha az alkar felől, akkor a csukló mozgásait helyezzük fókuszba.

Ha már kiderült, hogy mely ízület mozgása és ezen belül mely izom túlterhelődése okozza a problémát, akkor kezdjük el kezelni.

Az érintett izom TrP-jét, és az innen keletkezett TrP-ket speciális kezeléssel kioldjuk, és elkezdjük a kötőszövet nyújtásait. Ezzel helyreállítjuk az érintett ízület mozgásait. Általában egy izom két ok miatt terhelődik túl: vagy nagyszámú ismételt mozgás miatt, vagy egy vele együttműködő izom gyengesége miatt. Az utóbbi esetben ezt az izmot is elkezdjük erősíteni, vagy visszakapcsolni a mozgásláncba.

A túlfeszült izomra, és annak kötőszövetére gyakran alkalmazunk ultrahangkezelést, szonoforézist mellyel kötőszöveti és izomlazító anyagot juttatunk be az érintett területre. Magának a kezelésnek is van keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatása. Ugyanezeket érhetjük el iontoforézissel is, mellyel helyileg tudunk gyulladáscsökkentő gyógyszereket bevinni a galvánáram segítségével. Mindkettőnek erős fájdalomcsillapító hatása is van.

Az elektroterápiás kezeléseket kombináljuk a gyógytornával. Amíg a kezelés fájdalomcsillapító hatása tart, addig tudjuk a TrP kezelést, és az ízületi mozgáspálya helyreállítását elvégezni. Ha szükséges, akkor víz alatti torna keretében.

A kombinált kezelés hatásai akkor összegződnek, ha hetente 2-3 alkalommal megismételjük.

Úgy érzi, pont a problémájáról olvasott? Keressen bennünket személyre szabott ajánlatért!