Выбрать страницу

A gerinc problémák jelentkezése napjainkban a leggyakoribb egészségügyi kockázatot jelentik.

Az ülőmunka számos izomcsoportban okoz elváltozásokat. Egyes izomcsoportok megrövidülnek, mások elgyengülnek, így felbomlik az egyensúly ezen izomcsoportok között, és az ízületek túlterhelődnek, mozgástartományuk csökken, illetve a statikus terhelés miatt fájdalmassá válhatnak. Az európai munkavállalók 79 százaléka panaszkodik a számítógép, laptop, táblagép és okos telefonok használatával összefüggő panaszokra. A mozgásszervi megbetegedések főként a 35-55 év közöttiek körében alakulnak ki. Sok esetben a fokozott stressz és megterhelés, de nem ritkán a nem megfelelően kialakított munkaállomások miatt kell gerincproblémákkal érkező betegeket kezelni. Leggyakoribb a derék, ill. a hát fájdalma főként az izomzat kifáradása miatt, de rendszeresek a vállba, felső végtagba sugárzó fájdalmak, illetve az ezekhez társuló kellemetlen zsibbadásérzések is, amelyek érthetően aggasztják a betegeket.

Mi a SmileyMed-nél először fizikális vizsgálatot végzünk, akkor is, ha orvosaink megvizsgálták a hozzánk érkező ügyfeleinket. Nagyon fontos, hogy az orvosaink megnézik a gerincről készült diagnosztikai vizsgálat eredményét, mert teljesen máshogy kell kezelni az adott panaszokat, ha Baastrup szindróma, vagy jel, illetve discopátia, vagy radiculopátia van.

A Baastrup szindróma és jel a gerinc hátsó (tövis) nyúlványának meghosszabbodása, emiatt a hátrahajlás közben ezek összeérnek, torlódnak, így azok a mozgások fognak leginkább fájdalmat jelezni a fizikális vizsgálat során, melyben ezek közelednek egymáshoz. Ilyenek a hátrahajlás, oldalt hajlás, és elfordulás. Az utóbbi kettőben egy oldali, a hátrahajlásnál kétoldali helyi fájdalom alakul ki.

A discopátia az élettel együtt járó kopás. Használat során egy kocsiban is kopnak a forgó alkatrészek. Viszont az ízületeink, így a gerincünk stabilitását is három tényező határozza meg. A csontos-szalagos elemek, az izom-ín rendszer, és az idegrendszer épsége. Ha ízületeink, porckorongjaink kopnak, de az ezek körüli izmaink erősek, és azok beidegzése ép, akkor hosszútávon is fájdalommentes mozgásokra képes a gerinc. Tünetei ismételt mozgásokra változnak.

A radiculopátia a gerincből kilépő ideggyökök károsodása, valamilyen őt ért nyomás, vagy feszítés hatására. A károsodás tünetei – fájdalom, vagy zsibbadás – megjelennek azon a területen, amelyet ez a károsodott gyök lát el beidegzéssel.

A SmileyMed fizikális vizsgálatban azt derítjük ki, hogy milyen probléma okozza a tüneteket, és a probléma kialakulásának hátterében milyen okok állnak. Ez fogja meghatározni, hogy mit kezdünk el kezelni.

A radiculopátiánál az érintett ideggyök kilépésétől végig vizsgáljuk azokat a képleteket, melyek között lefut az ideg. Ha gyulladás, vagy ödéma okozza, a nyomási tünetet, akkor orvosaink által adott gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett elkezdjük az érintett ideg neurodinamikai kezelését, és ezt megtámogatjuk súlyfürdővel – tehermentesíti a gerincet – vagy szelektív ingeráram, galván kezeléssel – fájdalmat csillapít, illetve az érintett ideg vezetőképességét segíti – esetleg iszap- vagy krémpakolással, melyeknek izomlazító hatása van.

Discopátia esetén a legfontosabb a tünetek csökkentése után a megfelelő izomfűző kialakítása, mert ettől várjuk azt, hogy átveszi a porckorongok hiányzó szerepét a gerinc stabilitásában. A tornatermi erősítés mellett vízitornával is segítjük azt, hogy különféle terhelések mellett is erős izomzat alakuljon ki. A vízitornában nagyon fontos a víz izomlazító hatása mellett az ellenállása (sűrűbb, mint a levegő így nehezebb benne mozogni), illetve turbulenciája (meg kell tartani az egyensúlyt akkor is, ha a mozgás által keltett hullámok kibillentenék a testet ebből).

Szakmai munkánkat kollégánk Pető Éva segíti, aki már több mint 20 éve vesz részt a McKenzie módszer oktatásában, — mely a gerincproblémák legismertebb kezelése.