Iszappakolás – Parafangó

Az iszappakolás a következő betegségek kezelésére a leghatékonyabb:

  • krónikus degeneratív mozgásszervi betegségek
  • olyan posttraumás állapotok, melyekben a kötőszövet zsugorodott, amelyben a hő kezelés fellazítja az izmokat és kötőszöveteket gyógytorna előtt
  • miofasciális rendellenességek, trigger pont fájdalmak, izom spazmusok
  • krónikus ízületi merevségek, duzzanatok, ahol akut gyulladás nincs
  • izületi kopások

Az iszappakolások szemben az iszapfürdőkkel ott hatnak, ahova az iszapot feltesszük. Hatásuk a fizikai és kémiai tényezőkből adódik. Fizikai hatásuk a hőmérsékletüktől, és szemcseméretüktől függ. A szervetlen iszap – mint a parafangó – mikron nagyságú szemcsékből áll, és nagy a hőtároló és a rossz a hővezető képessége, így tartósan megtartja a meleget. A meleg leadás a magasabb hőmérséklet ellenére is lassú, így a bőr nincs égésnek kitéve. Ezt használjuk ki élettanilag, mert a hő megemeli a test maghőmérsékletét, így mint ingerfaktor szerepelhet a mellékvese-hypothalamus rendszer aktivációjában. Az ACTH és endorfin szint növekedése következik be tőle.

Kémiai hatásaik attól függnek, hogy milyen ásványi anyagokat tartalmaznak. Például a hévízi iszap gazdag kén tartalma az ízületi porc felkeményítésében játszik szerepet. A meleg hatására az erek kitágulnak, így jobban fel tudnak szívódni a bennük lévő ásványi anyagok.

A parafangó fangó (iszap) és parafin keveréke. Európában a legismertebb fangó lelőhely az olaszországi Bataglia. Szemben az iszappakolással, amit felkennek a betegre az olvadt parafangót táblákban tesszük a kezelendő testrészre, és szorosan ráillesztjük. ezután szorosan lepedőbe, és plédbe csavarjuk a beteget, aki a kezelés végig így fekszik. A kezelés végén lehetőség van lezuhanyozásra, de általában még negyed órát pihenni szoktak betegeink, a következő kezelés előtt.

Vissza a kezelésekhez