Lymphodrenage – Nyirok ödéma csökkentő kezelés

A kezelést olyan betegek számára találták ki, akik vér- vagy nyirokkeringése elégtelen, ezáltal ödéma keletkezik valamelyik végtagjukban.

Az elégtelenség oka lehet:

  • a nyirokerek, nyirokcsomók veleszületett csökkent száma
  • a vérkeringés veleszületett vagy kialakult elégtelensége
  • bakteriális fertőzés után – orbánc
  • sérülések, traumák
  • műtétek
  • tumorok, onkológiai sugárterápia

 

Kezelés alapjai:

Folyadékkeringés a szervezetünkben:

Napi 2 liter folyadék folyik keresztül szervezetünk kötőszöveteiben, és két fajta keringési rendszerünkön keresztül választódik ki. A vérkeringésünk zárt keringési rendszer – szívből tüdőhöz, illetve szívből szövetekhez menő pályákon keresztül történik a vér keringetése. A vérkeringés artériás kapillárisaiból lép ki a folyadék a kötőszövetekbe, és vénás kapillárisokon keresztül tér vissza a vérkeringésbe, azokkal a kismolekulákkal együtt, melyek keresztül tudnak jutni a kapillárisok falain. Azok az anyagokat – nagymolekulák, sejtek, sejtmaradékok – melyek ennél nagyobbak, a maradék folyadékkal együtt a nyílt rendszerű nyirokkeringés juttatja el a májhoz, vagy veséhez ahol kiválasztódnak.

Ha nem tudja a két keringési rendszerünk az ideérkezett folyadékot kiüríteni, ödéma, duzzanat keletkezik a szövetek között. Ezt általában a végtagokon látjuk, de ha műtét, sugárterápia vagy tumor miatt a nyirokcsomók károsodnak, a test bármely részén megjelenhet.

Az ödéma csökkentésének hatékony módszere a lymphodrenage – nyirok ödéma csökkentő kezelés. A módszer lényege az, hogy finom körző, simító mozdulatokkal végzett fogásokkal nyomást gyakorlunk a kötőszövetre, és a nyirokcsomók felé segítjük a nyirokfolyadék visszaáramlását. Innen egyre nagyobb ereken keresztül juttatjuk a nyirokközpontok felé, majd vissza a vérkeringésbe, ami a vesén keresztül kiüríti a szervezetből.

Kezelés része a kompressziós terápia, melyben speciális kompressziós fáslival, nyomás eloszlató rétegekkel tesszük a kezelés hatását maradandóvá. A beteg a kezelést követően szakorvosi rendelvényre gyógyharisnya napi szintű viselésével teszi a kezelés hatását állandóvá.

A kezelés elején érdemes a betegnek erre szakosodott szakambulanciát megkeresnie, ahol orvosi vizsgálatot követően megkezdődik az intenzív kezelése.

http://www.eszszk.hu/szolgaltatasaink/szakrendelok-ambulanciak/
http://www.irgalmasrend.hu/site/budapest/gyogyitasapolas/jarobetegellatas/lymphoedema

A szakambulanciai kezelést követően vállaljuk a beteg kezelését. Ilyenkor még gyakrabban kell a kezelést igénybe vennie, és a harisnya/ fásli viselése egész nap javasolt. A későbbi szakaszban a harisnya hordása mellett heti 2-3 kezelés elegendő.

A kezelés „mellékhatása” relaxáció, a vegetatív idegrendszer áthangolása a stresszből a pihenés felé. A kezelés alatt betegeink jelentős része elalszik, illetve utána kipihentnek, nyugodtnak, derűsnek érzi magát.

Vissza a kezelésekhez