Előadás-sorozat orvosoknak, 2019. június 1.

Jelentkezés az előadásra

Tisztelt Kolléga!

Előadás sorozatunk célja, hogy megismertessük Önöket olyan praxisukban használható ismeretekkel, melyek könnyebbé vagy hatékonyabbá teszik a munkájukat.

Előadás sorozatunkban olyan témát kínálunk Önöknek, melyek segítséget nyújtanak Önöknek a mozgásszervi tünetek kezelésében, vagy eligazítanak abban, hogy milyen lehetőségek vannak a kezelésben.

2019. 06. 01. 9.00 -11.00 Hogyan használhatóak a fürdőgyógyászati kezelések a mozgásszervi betegségek gyógyításában.  Fókuszálva arra, hogy különböző kezelések mely kórképekben hatásosak, és milyen tünetek kezelésére alkalmasak. Előadók: Dr Bónácz Mariann, Dr. Berkes Enikő, Molnár Ágnes

Fürdőgyógyászati kezelési lehetőségek, hatásmechanizmusok (Dr. Bónácz Mariann, Dr. Berkes Enikő)

Már sok évvel ezelőtt észlelték, hogy a különböző szagú, ízű, hőfokú források vízében történő fürdőzés nemcsak kellemes érzést vált ki, hanem a fájdalmat enyhíti, számos betegségre előnyösen

hat, és a közérzetet javítja . A fizioterápia eszköztárából  a hidroterápia, balneoterápia  adta  kezelési lehetőségeket részletezzük. Ismertetjük a balneoterápiával kapcsolatos alapfogalmakat, a balneoterápia általános szabályait, indikációit, kontraindikációit. Kémiai tulajdonságaik alapján rendszerezzük a Magyarországon fellelhető gyógyvizeket, fürdőket. Megbeszéljük a hidroterápia élettani hatásait, a kémiai összetételtől függő gyógyhatásokat (kísérleti adatokkal alátámasztva). A vízgyógyászati kezelések közül kiemeltük a subaqualis tornát, hidromasszázs kezelést, súlyfürdőt, különböző fürdő lehetőségeket, kádfürdőket, zuhanykezeléseket.

Fürdőgyógyászati kezelések a gyógytornász munkában (Bardóczi Réka – Molnár Ágnes)

A Gyógytornász munkában gyakran olyan problémával szembesülünk, melyet nem lehet egyszerűen megoldani a gyógytorna eszköztárával, így lehetőségünk van arra, hogy azokat a tüneteket melyek akadályozzák a betegünk fejlődését egyéb módon, fürdőgyógyászati kezelésekkel oldjuk meg. Előadásunkban azt szeretnénk végigvenni, hogy milyen tüneteket, milyen kezelésekkel lehet megszüntetni, vagy csökkenteni, és hogyan tudjuk a különböző egyéb kezeléseket beilleszteni a fizioterápiába. Hogyan tudjuk bizonyítékokon alapuló módon alkalmazni őket, milyen tesztek segítenek, hogy hatékonyságukat mérhetővé tudjuk tenni. Hogyan tudjuk megmondani, hogy kinek ajánlunk egy adott kezelést, és mikor nem alkalmazzuk, hanem visszautaljuk a kezelőorvoshoz.

Fürdőgyógyászati kezelések hatékonysága a mozgásszervi és sport rehabilitációban (Molnár Ágnes)

Sport rehabilitáción nem csak a profi sportolók mozgásszervi elváltozásait értjük, hanem olyan amatőr sportolók mozgását is, akik az ülő életmód és urbanizáció stressz faktorait szeretnék mozgással csökkenteni.

Előadásomban elkülönítem a különböző sportolási károsodási fajtákat (newuse, overuse, abuse) az ilyen sérülésekre jellemző károsodásokat. Megmutatom, hogy hogyan ismerik fel a különböző fajtákat, hogyan tudják elkülöníteni, és mikor kell ortopéd, illetve reumatológushoz küldeni őket.

Jelentkezés az előadásra »»»

További előadások:

2019. 04. 13. 9.00 -11.00 Újdonságok a reumatológiai, ortopédiai és fizioterápiás kezelésekben. Előadók: Dr. Magos Krisztián, Dr. Péter Endre, Szabó Imre

2019.05. 11. 9.00 -11.00 Manuálterápiák. A különböző módszerek ismertetése, és annak meghatározása, hogy mely módszert milyen esetben használjuk. Előadók: Pető Éva, Molnár Ágnes