Előadás-sorozat orvosoknak, 2019. április 13.

Jelentkezés az előadásra

Tisztelt Kolléga!

Előadás sorozatunk célja, hogy megismertessük Önöket olyan praxisukban használható ismeretekkel, melyek könnyebbé vagy hatékonyabbá teszik a munkájukat.

Előadás sorozatunkban olyan témát kínálunk Önöknek, melyek segítséget nyújtanak Önöknek a mozgásszervi tünetek kezelésében, vagy eligazítanak abban, hogy milyen lehetőségek vannak a kezelésben.

2019. 04. 13. 9.00 -11.00 Újdonságok a reumatológiai, ortopédiai és fizioterápiás kezelésekben. Előadók: Dr. Magos Krisztián, Dr. Péter Endre, Szabó Imre

Újdonságok az ortopédiai kezelésekben (Dr. Magos Krisztián)

Az ízületi felszíneket borító üvegporcot érintő sérülések a tömegsporttal és a népesség egyre növekvő átlagéletkorával egyre gyakrabban kerülnek felismerésre. Egyes elváltozások konzervatív, mások operatív ellátást igényelnek. Az elmúlt évtizedekben kutatások sora  célozta az ízületi porc helyreállítását, számos újsághír számolt be csodaeljárásokról és csodaszerekről,  egyelőre azonban csak pár bizonyítottan hatásos eljárás létezik. Az előadás során rövid áttekintést adunk a  bevált kezelésekről és eloszlatunk pár tévhitet.

Újdonságok a reumatológiai kezelésekben (Dr. Péter Endre)

Az orvostudomány talán egyik legdinamikusabban fejlődő területévé vált- köszönhetően a gyulladásos, immunológiai betegségek hátterének mind pontosabb feltérképezésének, megismerésének- az elmúlt években a reumatológia, ahol egyre célzottabb, egyre hatékonyabb terápiás lehetőségek állnak rendelkezésére a klinikusoknak.  Elsősorban a mind nagyobb specificitású, nagyobb szenzitivitású, az évek során olykor többször módosított klasszifikációs kritériumoknak;  az egyre pontosabb képalkotó diagnosztikai eszközöknek; az egyes reumatológiai kórképek genetikai hátterének mind pontosabb feltérképezésének; a mind több, a napi gyakorlatban is rendelkezésre álló betegségspecifikus szerológiai markernek köszönhetően, egyre precízebben, egyre gyorsabban tudunk definitív diagnózist felállítani, egyre jobb hatásfokú kezelést tudunk a betegnek beállítani. A teljesség igénye nélkül mind a M. Bechterew, rheumatoid arthris, arthritis psoriatica, köszvény, PMR, a különböző vaszkulitisek, fibromyalgia,  SLE, polymyositis diagnosztikájában, kezelésében hatalmas előrelépés történt az elmúlt években.

Gondolom minden gyakorló orvos megtapasztalja a  pályafutása során, hogy számtalan esetben interdiszciplináris együttműködésre, a különböző szakorvosok közötti hatékony párbeszédre van szükség a differenciál diagnosztikai nehézségek lekűzdésére. A poly/oligo/monoartritis mögött infektológiai, gastroenterológiai, immunológiai, paraneoplasztikus okok egyaránt megbújhatnak. Számtalan gyulladásos izületi, szemészeti, bőrgyógyászati, pulmonológiai, kardiológiai, neurológiai és lényegében valamennyi szervi érintettség mögött potenciálisan felfedezhető  reumatológiai alapbetegség.

Az előadásomban megkísérlem összefoglalni azokat az újdonságokat, melyek gyakorlati jelentőséggel bírnak/bírhatnak a kollégák számára.

Újdonságok a fizioterápiás kezelésekben (Molnár Ágnes)

A fizioterápia dinamikus fejlődése a 90’-es években kezdődött a manuálterápiák elterjedésével. Viszont számos most újra felfedezett módszer a 60’-70’ évekre nyúlik vissza.

Előadásunkban a Szenzomotoros fejlesztésről, a Funkcionális tréningről, és az 30’ években kialakult PNF módszerről szeretnénk beszélni, és ezek összekapcsolásáról. Milyen irányban fejlődik a gyógytorna az agyi plaszticitás kutatási eredményeinek elterjedésével, és annak beépítésével a napi gyakorlatba. Hogyan befolyásolja az újonnan kialakuló szemlélet az alap ellátásban dolgozók munkáját – háziápolásban is használható tudás az SMT?

Jelentkezés az előadásra »»»

További előadások:

2019.05. 11. 9.00 -11.00 Manuálterápiák. A különböző módszerek ismertetése, és annak meghatározása, hogy mely módszert milyen esetben használjuk. Előadók: Pető Éva, Molnár Ágnes

2019. 06. 01. 9.00 -11.00 Hogyan használhatóak a fürdőgyógyászati kezelések a mozgásszervi betegségek gyógyításában.  Fókuszálva arra, hogy különböző kezelések mely kórképekben hatásosak, és milyen tünetek kezelésére alkalmasak. Előadók: Dr Bónácz Mariann, Dr. Berkes Enikő, Molnár Ágnes